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INPM No. 98-2004!

July 23, 2004

MR. EDGAR A. TIU

Owner

BM Marketing & Construction
116 Salazar St., Tacloban City

Re : Eligibility Requirements for Joint Venture under the Implementing
Rules and Regulations Part A (IRR-A) of Republic Act No. 9184
(R.A. 9184)

Dear Mr. Tiu:

This refers to your letter dated July 15, 2004, which we received on July 16, 2004
seeking for guidance on the conditions that a Joint Venture Agreement (JVA) should contain
in order to be considered as a valid Class “B” Document under Section 23.6 (2) of the IRR-A
of R.A. 9184,

Nature of Joint Venture (JV) and JVA

In the case of Kilosbayan, Inc. et. al. vs. Guingona et. al. (232 SCRA 110, May 3,
1994) joint venture was'defined as “an association of persons or companies jointly
undertaking some commercial enterprise; generally all contribute assets and share risks. It
requires a community of interest in the performance of the subject matter, a right to direct and
govern the policy connected therewith, and duty, which may be altered by agreement to share
both in the profit and losses.”

Based on the above-quoted definition, it can be logically inferred that the concept of
JVs under Philippine law is one, which is established for some transient or temporary
business objective. It is often characterized as being similar to-a partnership in the sense that
there exists among the parties to the joint venture, commonality of interest and mutual right
of control, not to mention the mode by which pr#fits or losses are shared. It is usually
resorted to by corporations both domestic and foreign, which are not allowed to form
partnerships or become partners in a partnership.
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Requirement of a Valid JVA for purposes of Eligibility Check

For purposes of conducting eligibility on the prospective bidders for the procurement
of goods and infrastructure projects, Section 23.6 (2) of the IRR-A of R.A. 9184 requires the
prospective bidders to submit the following Class “B” Documents:

a) Valid joint venture agreement, in case of a joint venture; and
b) Letter authorizing the BAC or its duly authorized representative/s to verify
any or all of the documents submitted for the eligibility check.

As regards the requirement of a “valid joint venture agreement” for JV bidders, the
IRR-A of R.A. 9184 does not prescribe a standard form nor does it spell out the specific
terms and conditions that should be included in such agreement to be valid. However, for
purposes of eligibility check, all JVAs are required to be notarized in order to be considered
valid as prescribed in the aforequoted section. Further, it is advised that the JVAs should
specifically state the name of the person who is appointed as the lawful attorney-in-fact of the
IV to sign the contract, if awarded, and the member who is the Jead representative of the
concerned IV,

Eligibility Requirements for JVs .

Aside from the foregoing, it is also relevant to discuss the eligibility requirements for
JVs. Hence, we are citing the following: :

1. Entities forming themselves into a joint venture or consortium are also
required to submit as part of their eligibility documents, a valid PCAB
license for such joint venture or consortium. This can be deduced from
Section 23.11.2 (2), which prescribes the eligibility criteria for the
procurement of infrastructure projects, to wit:

In accordance with the principles of the Act on the conduct of
an open competitive bidding, the persons/entities enumerated in
iterm (1) of this Subsection may participate in a public bidding:
Provided however, That he may only engage in the
constructing business or individually act in the capacity of a
contractor for the project involved if he has been issued a
license by the PCAB to so engage or act. For purposes of this
IRR-A, the term “contractor” refers to any person, partnership,
corporation, or other juridical entity duly licensed by the
PCAB. (Emphasis supplied)

2. Consequently, the determination of eligibility of prospective bidders is
based on the submission of Class “A” (legal, technical and financial
documents) and Class “B’ Documents as specified in Section 23.6 of the
IRR-A of R.A. 9184, thus:

Eligibility Check fo
Infrastructure Project

Procurement of Goods and



The determination of eligibility shall be based on the submission
of the following documents to the BAC, utilizing the forms

prepared by the BAC and using the criteria stated in Section
23.11 of this IRR-A:

1. Class “A” Documents -
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Technical Documents
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g) In the case of procurement of infrastructure projects, a
valid Philippine Contractors Accreditation Board (PCAB)
license and registration for the type and cost of the
contract to be bid;

2. Class “B” Documents —

a) Valid joint venture agreement, in case of a joint venture;
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Based on the aforequoted provision, it can be observed that although
entities under a joint venture participating in a particular procurement as
prospective bidders are required to submit a valid Joint Venture Agreement
as part of its Class “B” eligibility documents, they are still required to
submit as part of their Class “A” eligibility documents a valid PCAB
license and registration for the type and cost of the contract to be bid.
Thus, aside from their separate individual license and registration with the
PCAB, contractors forming themselves into a joint venture must have
obtained a license and registered with the PCAB as early as the time when
they submit their eligibility documents, considering that such contractors
shall be treated a single entity for such project under the name of the joint
venture. This is also in consonance with Section 38 of Republic Act No.
4566, otherwise known as the “Contractors’ License Law,” which
explicitly provides: :

Joint Licenses. — It is unlawful for any two or more licensees,
each of whom has been issued a license to engage separately in
the capacity of a contractor, to jointly submit a bid or otherwise
act in the capacity of a contractor without first having secured
an additional license for acting in the capacity of such a joint
venture or combination in accordance with the provisions of this
Act as provided for an individual, partnership or corporation.

In view of the foregoing, entities forming themselves into a JV are req
a PCAB license to act in such capacity as part of their eligibility requirements



With the foregoing elucidations, we trust that our opinion has provided BM
Marketing & Construction with the needed information relative to its concerns on the
requirements of a valid JVA and consequently, the eligibility requirements of prospective
bidders forming themselves into a JV for procurement of infrastructure projects.

Please note that that this opinion is being rendered on the basis of the facts and
particular circumstances as represented. It may not be necessarily applicable upon a different
set of facts or circumstances

JOSE TIN SYQUIA
xecutive Director



