REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Mezzanine 125, Mabini Hall, Malacafiang, Manila
Telefax Nos. (02) 735-4962; (02) 736-5758

INPM No. 096-2004]

July 15, 2004

MS. PRISCILLA M. RABINA

Vice President

Physical Resources Services

Government Service Insurance System
Financial Center, Pasay City, Metro Manila

Re : Applicability of Repeat Order for the Procurement of General
Support Services

Dear Ms. Rabina:

This refers to your letter dated July 5, 2004, which we received through facsimile on
July 6, 2004, seeking guidance on the appropriate alternative method of procurement to
undertake for the janitorial service requirements in one of the acquired properties of the
Government Service Insurance System (“GSIS”), specifically, the Metropolitan Theatre
(“MET").

This is in connection with the decision of the GSIS to terminate the contract for
janitorial services between MET and Contemporary Services Inc. (*CSI”), which is being
renewed on a monthly basis. It was also mentioned in your letter that the need to terminate
the monthly contract of CSI is pursuant to GSIS policy coupled with the intention to engage
the services of a contractor that will be in accordance with the: provisions of Republic Act
9184 (“R.A. 9184™). -

When GSIS bid out the janitorial service requirements for its headquarters and district
offices, MET was not taken into account due to the pending result of its turnover by the City
of Manila. LBP Services, the winning bidder for the janitorial requirements of the GSIS
Headquarters and District Offices, offered a quotation for the MET janitorial services under
the same terms and conditions of the original contract.

In view of these circumstances, GSIS is now askin
alternative method of procurement to undertake for the jani
MET taking into consideration the offer of LBP Services.

for the most appropriate
rial service requirements of



During a phone inquiry made by Ms. Tess Timoteo to our office regarding this matter,
our initial answer was that Repeat Order under Section 51(d) of the Implementing Rules and
Regulations Part A (“IRR-A”) of R.A. 9184 may apply in the foregoing case. However, after
careful consideration of the facts attending this case and the wordings of the said section, it
appears that Repeat Order under Section 51(d) of the IRR-A does not squarely apply to the
subject procurement. Section 51 of the IRR-A specifically provides as follows:

Repeat Order, when provided for in the APP, is a method of procurement of
goods from the previous winning bidder, whenever there is a need to replenish
goods procured under a contract previously awarded through Competitive
Bidding. Repeat ordei‘s from the previous winning bidder may be resorted to
by procuring entities' only in cases where the procured item is clearly
superior to the other bids not only in terms of the price quoted but also in
terms of equipment reliability, availability of spare parts, after-sales
service and delivery iperiod, among others. Repeat orders shall likewise be
subject to the following conditions: :

a) Contract prices of the repeat order must be the same as or lower than
those in the original contract, provided that such prices are still the
most advantageous to the Government after price verification;

b} The repeat order will not result in splitting of contracts, requisitions or
purchase orders, as provided for in Section 54.1 of this IRR-A;

c) Except in case?s duly approved by the GPPB, the repeat order shall be
availed of only within six (6) months from the date of the Notice to
Proceed arising from the original contract; and
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d) The repeat order shall not exceed twenty-five percent (25%) of the
quantity of each item in the original contract. (Emphasis supplied)
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Cursory reading of the above-quoted provision reveals that repeat order applies to
procurement of goods only.. However, it should be noted that careful analysis of the
provision reveals that repedt order as an alternative method of procurement finds its
application only to procurement of tangible goods, such as items, supplies, materials, and
equipment; but excludes procurement of goods in the nature of general support services, ie.
janitorial services, security services, and health maintenance. The inclusion of the phrase
“procured item is clearly supfg:rior to the other bids not only in terms of the price quoted but
also in terms of equipment reliability, availability of spare parts, after-sales service and
delivery period,” apparently limits the application of the provision so as to exclude general
support services. This interpretation is furthermore corroborated by the fourth condition
imposed by law for repeat order, wherein the percentage limit is based on quantity of the
items procured. Obvioudly, ‘this condition cannot be straightforwardly applied to general
support services consifletipe that services procured are not quantified, hence there is no
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In this regard, we are of the opinion that only tangible goods, such as supplies,
materials, and equipment may be the subject of procurement using repeat order. General
support services like janitorial and security service, therefore, are beyond the contemplation
of this alternative method of procurement.

In view of all the foregoing, please note that repeat order cannot be used for the
procurement of janitorial services for MET by GSIS. Moreover, in lieu of any other
applicable alternative method of procurement for the subject matter of this request, we
strongly recommend that GSIS pursue the acquisition of janitorial services for MET through
competitive bidding.

This opinion is being rendered on the basis of the facts and particular circumstances
as represented. It may not necessarily be applicable upon a different set of facts or

circumstances.

We trust that this clarifies matters.

xecutive Director
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REPUBLIC OF THE PHH_TP’P%IN'ES
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD--
Technical Support Office

Mezzanine 125, Mabini Hall, Malacafiang, Manila
Telefax Nos. (02) 735-4962; (02} 736-5738

July 7, 2004

MS. PRISCILLA M. RABINA

Vice President . -
Physical Resources Services

Government Service Insurance System
Financial Center, Pasay City

Dear Ms. Rabina:

This refers to your letter dated July 5, 2004, which we received on July 6, 2004,
addressed to Executive Director Jose Martin C. Syquia, requesting for clarification on
Republic Act 9184 and its Implementing Rules and Regulations Part A, specifically on the
appropriate alternative method of procurement applicable to the procurement of janitorial
services by your agency.

* We wish to inform you that we shall respond to your concems either through phone
or in writing at the earliest possible opportunity, or raise the same to the Government
Procurement Policy Board for appropriate resolution should referral thereto becomes
necessary. '

Very truly yours,

ATTY. REYNALDO H. BICOL JR.
Procurement Management Officer V



