REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Qffice

Mezzanine 125, Mabini Hall, Malacafiang, Manila
Telefax Nos. (02) 735-4962; (02) 736-5758

INPM No. 093-2004]

July 2, 2004

MR. ROGELIO M. MURGA
President and CEQ
National Power Corporation
Cor. Quezon Avenue & Agham Road,
Diliman, Quezon City

Re : Prohibition on the Issuance of Letters of Credit Under Section 42.5

of the Implementing Rules and Regulations Part A of Republic Act

9184
Dear Mr. Murga:

- This refers to your letter dated June 23, 2004, which we received on June 28, 2004,
addressed to the Honorable Secretary Emilia T. Boncodin as Chairperson of the Government
Procurement Policy Board (“GPPB”), requesting for clarification on the prohibition on the
issuance of letters of credit provided under Section 42.5 of the Implementing Rules and
Regulations Part A (“IRR-A”) of Republic Act 9184 (“R.A. 9184”),

We wish to inform you that in two earlier opinions, particularly NPM 009-2004, dated

¥~ . February 6, 2004, and NPM 014-2004, dated February'18, 2004, we have discussed the issue
" .U whether or not Section 42.5 of the IRR-A of R.A. 9184 prohibits the issuance of letters of

credit in favor of foreign manufacturers or suppliers, hereinafter quoted, to wit:
Issuance of Letters of Credit

A reading of Sec. 42.5 of IRR-A of R.A. 9184 will reveal that the
prohibition on the issuance of a letter of credit applies only when it is in favor
of the following: (i) a Philippine entity; or (ii) any of its foreign manufacturers
or suppliers. Sec. 42.5 of IRR-A of R.A. 9184 specifically provides as
follows: .

No procuring entity shall be allowed to issue a letter of credit in
favor of a Philippine entity or to any of the latter’s foreign
manufacturers or suppliers, with respect to any procurement.
(Emphasis supplied)



As can be gleaned from the above-cited provision, the issuance of a
letter of credit in favor of a foreign manufacturer or supplier is not prohibited,
what the provision disallows is the issuance of a letter of credit in favor of a
foreign manufacturer or supplier of a Philippine entity. This contemplates a
situation where, by being the distributor or local supplier for the foreign
manufacturer or supplier, the Philippine entity acts as the agent and the foreign
manufacturer or supplier is the principal.

Being a product of international commerce, it is only imperative that
the issuance of a letter of credit in favor of foreign manufacturers or suppliers
be considered as an acceptable mode of payment, especially in cases of
foreign procurement by the Government. A letter of credit is recognized as a
financial device developed by merchants as a convenient and relatively safe
mode of dealing with sales of goods to satisfy the seemingly irreconcilable
interests of a seller, who refuses to part with his goods before he is paid,and a
buyer, who wants to have control of the goods before pa‘ying.1 '

In our jurisdiction, what is being prohibited and avoided is the situation
where the procuring entity pays the supplier without the goods or services
having been delivered. The rationale behind the proscription in the issuance
of a letter of credit is couched on the fact that the same is a form of an advance
payment; an eventuality frowned upon by Section 88 of Presidential Decree
1445 which provides: ' '

Prohibition against advance payment on government conlracls.
- (1) Except with the prior approval of the President (Prime
Minister) the government shall not be obliged to make an
advance payment for services not yet rendered or for supplies
and materials not yet delivered under any contract therefor. No
payment, partial or final, shall be made on any such contract
except upon a certification by the head of the agency concerned
to the effect that the services or supplies and materials have
been rendered or delivered in accordance with the terms of the
contract and have been duly inspected and accepted.

(2)  Notwithstanding the foregoing paragraph, any
government agency, with the approval of the proper department
head, may furnish supplies and materials to any party who has a
contract with that agency if the supplies and materials are
needed in the performance of the services being contracted for
and the value thereof does not exceed in any one month ten
percent of the value of the services already rendered due and
" unsettled as computed by the agency concerned.

Aside from the prohibition on the use of public funds for private
purpose, advance payment is never countenanced for the simple reason that
the government should not fund, directly or indirectly, the business endeavor
of a supplier or manufacturer. It is an accepted fact that any person

! Bank of America, NT & SA4 v. Court of Appeals, G.R. No. 105395, December 10, 1993,

2



contracting with the Government for the rendition of services or delivery of
supplies and materials is presumed to be ‘logistically’ prepared for the
purpose. The assumption is that he has his own resources to rely upon in the
performance of his contractual undertaking[s].”

While it is true that IRR-A prohibits the issuance of a letter of credit in
favor of a Philippine entity and its foreign manufacturer or supplier, the same
is not true when a procuring entity directly contracts with a foreign
manufacturer or supplier as in the case of importation. Consequently, unless
SBMA is procuring directly from a foreign supplier or manufacturer, the
exemption being sought for under Section 42.5 of IRR-A of R.A. 9184 cannot
be granted to your office.

In view of the foregoing, we reiterate our opinion that Sec. 42.5 of the IRR-A of R.A.
9184 does not prohibit the issuance of a letter of credit in favor of foreign manufacturers or
suppliers but is limited only to foreign manufacturers or suppliers of a Philippine entity.

We trust that-this clarifies matters.

ecutive Director

Jdisn/mpm/npc/07.04

2 Bartolome C. Fernandez, 4 Treatise on Government Contracts under Philippine Law, p.' 184 (2001).
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REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Mezzanine 125, Mabini Hall, Malacahang, Manila
Telefax Nos. (02) 735-4962, (02) ?3_6—5 758

June 28, 2004

MR. ROGELIO M. MURGA
President and CEO

National Power Corporation

Cor. Quezon Avenue & Agham Road,
Diliman, Quezon City

Dear Mr. Murga:

This refers to your letter dated June 23, 2004, which we received on June 28, 2004,
addressed to the Honorable Secretary Emilia T. Boncodin as Chairperson of the Government
Procurement Policy Board (GPPB), requesting for clarification on Republic Act 9184 and its
Implementing Rules and Regulations Part A, specifically on the prohibition on the issuance
of a letter of credit.

We wish to inform you that we shall respond to your concerns either through phone
or in writing at the earliest possible opportunity, or raise the same to the Government
Procurement Policy Board for appropriate resolution should referral thereto becomes
' necessary.

. Very truly yours,

ATTY. gYN O H. BICOL JR.

Procurement Manpgement Officer V




