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ATTY. LUIS MANUEL L. VIRTUCIO

Director, Legal Service Department

OIC, Office of the Assistant Secretary for Legal Affairs
Department of Transportation and Communications
The Columbia Tower, Brgy. Wack-Wack,
Mandaluyong City

Re Variation Orders and Supplemental Agreements in Light of the
Republic Act 9184 and its Implementing Rules and Regulations Part A

Dear Director Virtucio:

This refers to your letter dated June 14, 2004, which we received on June 15, 2004
requesting clarification on the following issues:

1. Whether or not the provisions of Republic Act 9184 (“R.A. 9184”) and its
Implementing Rules and Regulations Part A (“IRR-A™) on Variation Orders
apply to contracts perfected during the effectivity of Presidential Decree > 1594
(“P.D. 1594”) and its Implementing Rules and Regulations (“IRR”); and

2. Whether or not Supplemental Agreements are still allowed considering that the

basic elements of a Supplemental Agreement is reproduced in Section 53(d) of
the IRR-A.

These issues are belng raised in connection with several existing contracts of the
Department of Transportation and Communications (“DOTC™) perfected during the effectivity of

'P.D. 1594 and its IRR, which DOTC now intends to subject to Variation Orders/Supplemental

Agreements,

Applicability of P.D. 1594 and its IRR

In light of the passage of R.A. 9184 and its IRR-A, all procurement laws, rules and
regulations and such other law, presidential decree, or issuance, executive order, letter of
instruction, administrative order, proclamation, charter, rule or regulation and/or parts there



contrary to or inconsistent with the provisions of the said laws, are deemed repealed or amended
accordingly.

However, it should be noted that the repeal or amendment of existing laws and regulatlons .

on procurement and government contracts by R.A. 9184 has no retroactive effect, in view of the
transitory clause' of its IRR-A, to wit:

In all procurement activities where the advertisement or invitation for bids was
issued prior to the effectivity of the Act, the provisions of E.O. 40 and it IRR, P.D.

1594 and its IRR, R.A. 7160 and its IRR, or other applicable laws, as the case may
be, shall govern.

In cases where the advertisements or invitations for bids were issued after the

effectivity of the Act but before the effectivity of this IRR-A, procuring entities

may continue adopting the procurement procedures, rules and regulations
provided in E.O. 40 and its IRR, P.D. 1594 and its IRR, R.A. 7160 and its IRR, or

other applicable laws, as the case may be.

Based on the foregoing, it is apparent that notwithstanding the passage of R.A. 9184 and its
IRR-A prior procurement laws, rules and regulations still govern the procurement and
implementation of certain government contracts, if the adveitisement or invitation for bids were
issued prior to the effectivity of R.A. 9184 orits IRR-A.

In this regard, we are of the opinion that DOTC may apply the provisions of P.D. 1594 and . . '
its IRR for contracts perfected during its effectivity since this implies the fact that the .

advertisements or invitation for bids therefor has been issued prior to the effectivity of R.A. 9184
and its IRR-A.

Supplemental Agreements Not Recognized Under R.A. 9184 and its IRR-A

Under P.D. 1594 and its IRR, there are three recognized forms of ¥ariation Order, namely,
Change Order, Extra Work Order, and Supplemental Agreement. Supplemental Agreement is a
form of Variation Order a procuring entity enters into for all Change Orders and Exitra Work Orders
if the aggregate amount exceeds twehty five percent (25%) of the escalated original contract price.
Section CI 1.6 of the IRR of P.D. 1594 specifically states as follows:

A separate Supplemental Agreement may be entered into for all Change
Orders and Extra Work Orders if the aggregate amount exceeds 25% of the
escalated original contract price. All Change Orders/Extra Work Orders beyond
100% of the escalated original contract cost shall be subject to public bidding except
where the works involved are inseparable from the original scope of the project in
which case negotiation with the incumbent contractor may be allowed, subject to
approval by the appropriate authorities. (Emphasis supplied)

However, under the IRR-A of R.A. 9184, Supplemental Agreement is no longer recognized
as a form of Variation Order. The only forms of Variation Orders recognized under Annex “E” o

! Section 77, IRR-A of R.A. 9184
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the IRR-A of R.A. 9184 are Change Order and Extra Work Order. Section 1.1 of Annex “E”
specifically provides, to wit:

Variation Orders may be issued by the procuring entity to cover any
increase/decrease in quantities, including the introduction of new work items that are
not included in the original contract or reclassification of work items that are either
due to change of plans, design or alignment to suit actual field conditions resulting
m disparity between the preconstruction plans used for purposes of bidding and the

"as staked plans” or construction drawings prepared after a joint survey by the
contractor and the Government after award of the contract, provided that the
cumulative amount of the Variation Order does not exceed ten percent (1 0%) of the
original project cost. The addition/deletion of works should be within the general
scope of the project as bid and awarded. A Variation Order may either be in the
form of a change order or extra work order. (Emphasis supplied)

It is worthy to mention that Section 1.4'of Annex “E” of the IRR-A provides that “[a]ny
cumulative Variation Order beyond ten percent (10%) shall be subject of another contract to be bid
out if the works are separable from the original contract.” It is further provided therein that
although the head of the procuring entity may authorize a Variation Order beyond ten percent
(10%) but not more than twenty percent (20%) in exceptional cases where it is urgently necessary
to complete the original scope of work, subject to the guidelines to be issued by the Government
Procurement Policy Board (“GPPB™), appropriate sanctions shall be imposed on the designer,
consultant or official responsible for the original detailed engineering design which failed to
consider the Variation Order beyond ten percent (10%).

Even assuming arguendo that the basic elements of a Supplemental Agreement were
reproduced in Section 53(d) of the IRR-A of R.A. 9184, such reproduction does not imply
recognition by the IRR-A of Supplemental Agreement as a form of Variation Order. Section 53(d)
of the IRR-A should be stnctly interpreted to apply only in the circumstance provided therein,
specifically when the contract is adjacent or contiguous to an on-going infrastructure project; but it
cannot be interpreted in the same light as a Supplemental Agreement recognized under P.D. 1594

and its IRR which may be executed for Change Orders or Extra Work Orders.

Based on the foregoing, it is clear that Supplemental Agreement as a form of Variation

Order is not recognized under the IRR-A of R.A. 9184 regardiess of the aggregate or cumulative
amount of any Variation Order.

This opinion is being rendered on the basis of the facts and particular circumstances as
represented. It may not necessarily be applicable upon a different set of facts or circumstances.

We trust that this clarifies matters.

Very truly yours

TIN C. SYQUIA

Executive Director
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