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Dear Mr. Paras;

This refers to your letter dated May 7, 2004, addressed to Secretary Emilia T.
Boncodin of the Department of Budget and Management as Chairperson of the Government
Procurement Policy Board (“GPPB”), which we received on May 20, 2004, requesting for a
legal opinion on the following issues, to wit:

1. Whether or not the Assistant General Manager for Finance and other
officers and employees belonging to the said Office, who certify as to the
availability of funds and approve vouchers in payment of the goods and
services, and infrastructure projects procured by the MIAA, are covered
by the prohibition on the Chief Accountant and any personnel of the
Accounting Unit of any agency to become regular members of the BAC,
brought about by the Commission on Audit (“COA”) Circular No. 2003-
004 dated July 30, 2003;

2. Whether or npt the aforesaid officers and employees can serve as
provisional members of the BAC when it is the said Office of the
Assistant General Manager for Finance that is the end user unit of the
items, subject of the bidding;

Interpretation of COA Circular No. 2003-004

As regards the first 1ssue, we quote the pertinent portions of COA Circular No. 2003-
004 dated July 30, 2003, relative to this point, to wit:



“[Tlhe BAC shall be responsible for ensuring compliance with the standards
in the law in the procurement of goods and services and prosecuting

infrastructure. projects of the agency.

On the other hand, the Chief Accountant and personnel under him are
tasked to approve the voucher in payment of such goods and services
procured and of the infrastructure prosecuted and to certify to the
availability of funds for the project subject of the bidding. Thus, it
becomes necessary to ensure that the procurement and payment functions are
segregated in keeping, with the rules and principles of good internal control
and to avert the possibility of conflict of interest that may arise under the
circumstances.

[1]t is hereby directed that the Chief Accountant and the personnel of the
Accounting Unit of any agency of government are prohibited from being
regular members of the agency’s Bids and Awards Committee as
contemplated under the Implementing Rules and Regulations of R.A. 9184.
However, they may serve as provisional members when the Unit is the
end-user of the items, subject of the bidding.” '

(Emphasis Supplied)

Based on the foregoing, the functions of the Chief Accountant and any personnel
under him that may conflict with the functions of a regular member of the BAC include
approving the vouchers in payment of the goods and services, and infrastructure projects
procured; and the act of certifying as to the availability of funds for the project subject of the
bidding. These seem to be thé functions given to the Assistant General Manager for Finance
of MIAA and to other employees under the said Office, as mentioned in your letter.

With that, we respectf'plly concur with the opinion of the COA, through its Assistant
Commissioner and General “Counsel Raquel R. Ramirez-Habitan, that “the prohibition
contained in COA Circular No. 2003-004 dated July 30, 2003 is not limited to the Chief
Accountant and any personnel under him but extends to such other officers and employees
who certify as to the availability of funds and approve vouchers in payment of the
infrastructure projects, goods and services procured by the agency.” It must be noted that the
said COA Circular No, 2003-004 was issued by the COA by virtue of its exclusive authority
to promulgate accounting and auditing rules and regulations under Article IX-D, Section 2
(2) of the 1987 Constitution of the Philippines. As such, the COA has the sole prerogative
and authority to interpret and explain the rationale behind the promulgation of all accounting
rules and regulations issued by the said Commission. '

Representatives from the End User Unit as Provisional Members of the BAC

Section 11.2.1 of the Implementing Rules and Regulations Part A (“IRR-A") of
Republic Act No. 9184 (“R.A. 9184”), is quoted hereunder, as follows:

“National Government agencies, departments, bureaus, offices or

instrumentalities of the Government including the judiciary and legislative

branches, constitutionial commissions, SUCs, GOCCs, and GFIs:
i3 .
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Regular Members:

X X X X

Provisional Members:

4, An officer who has technical expertise relevant to the procurement at

hand, and, to the extent possible, has knowledge, experience and/or expertise
in procurement; and '

5. - A representative from the end user unit who has knowledge of
procurement laws and procedures. (Emphasis Supplied)

X X X X

With the aforequoted provision and citing paragraph 3 of COA Circular No. 2003-004
as above-quoted, it is clear that the Assistant General Manager for Finance or any other
official or employee under this Office, is not prohibited to serve as a provisional member of
the BAC when the said Office is the end user of the items, subject of the ensuing bidding,
provided that the said official or employee possesses the required knowledge of procurement
laws and procedures.

With the foregoing, we trust that our opinion provided the MIAA the needed
information in the creation of its BAC. Please bear in mind that this opinion is being rendered
on the basis of the facts and particular circumstances as represented. It may not be necessarily
applicable upon a different set of facts or circumstances.

Very truly yours,

ecutive Director
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