REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Mezzanine 125, Mabini Hall, Malacariang, Manila
Telefax Nos. (02) 735-4962; (02) 736-5758

INPM No. 076-2004]

Mav 25 2004

Atty. ROGELIO C. YAUN

Chairman, Bids and Awards Committee
Mactan Cebu International Airport
Authority

Lapu-Lapu City

e S Postmas?"i’?‘l"eﬂw.
Re : Amount of Bid Security anv. 7 s '
Venture under the IRR-A of R.A 9184

Dear Atty. Yaun:

This refers to your letter dated May 11, 2004, which was forwarded to our office by
Secretary Emilia T. Boncodin, Chairperson of the Government Procurement Policy Board
(GPPB) on May 18,2004, requesting for opinion on these issues:

Whether or not a procuring entity may prescribe a higher amount for
the Bid Security to be furnished by bidders, over and above the
percentage of the approved budget for the contract (ABC) set by
Section 27.2 of the Implementing Rules and Regulations Part A
(“IRR-A"); and

Whether or not entities forming themselves into a joint venture need a
separate license from the Philippine Contractors Accreditation Board
(“PCAB”) to be eligible to participate as a bidder.

Amount of Bid Security under the IRR-A of R.A. 9184

Similar to the old procurement laws, rules and regulations, the IRR-A of R.A. 9184
also requires the bidders to accompany their bids with a Bid Security, payable to the
procuring entity concerned. This serves as a guarantee that the successful bidder shall enter
into contract with said procuring entity within ten (10) calendar days or less, as indicated in
the Instructions to Bidders, from receipt of the Notice of Award and to furnish the
performance security provided for in Section 39 of R.A. 9184 and its IRR-A. The acceptable
forms of instruments that may be furnished by the bidders as a Bid Security are explicitly set
forth in Section 27.2 of the IRR-A of R.A. 9184, to wit:




The Bid Security shall be in an amount at least equal to, and not
lower than, a percentage of the approved budget for the contract to be
bid, as advertised by the concerned procuring entity, in any of the
following forms:

a) Cash, certified check, cashier’s check/manager’s check, bank
draft/guarantee confirmed by a reputable local bank or in the
case of a foreign bidder, bonded by a foreign bank;

b) Irrevocable letter of credit issued by a reputable commercial
bank or in the case of an irrevocable letter of credit issued by a
foreign bank, the same shall be confirmed or authenticated by a
reputable local bank;

c) Surety bond callable upon demand issued by a reputable surety
Or insurance company;

d) Any combination thereof; or

e) Foreign government guarantee as provided in an executive,
bilateral or multilateral agreement, as may be required by the
head of the procuring entity concerned.

Correspondingly, the IRR-A of R.A, 9184 prescribes the required amount of the
above forms of security, which is based on a percentage of the ABC and in accordance with
the following schedule: .

Form of Security Minimum Amount in % of
' Approved Budget for the
- Contract to be Bid
1. Cash, certified check, cashier’s - One percent (1%)

check, manager’s check, bank draft
or irrevocable letter of credit

2. Bank guarantee . One and a half percent (1 12%)
3. Surety bond Two and a half percent (2 2%)
4. Foreign government guarantee One hundred percent (100%)

Based on the foregoing, it can be readily observed that the IRR-A of R.A 9184 only
prescribes the minimum amount for Bid Security that a bidder should furnish with their bid.
Thus, procuring entities may require a higher amount of Bid Security from its bidders, over
and above the percentage of the approved budget for the contract (ABC) prescribed by .
Section 27.2 of the IRR-A of R.A. 9184. In other words, procuring entities have the .
discretion to specify in its bidding documents the form, amount and validity period of the Bid
Security as long as such satisfies the minimum requirements of the law.

Accordingly, we find no irregularity in requiring the bidders for projects of the
Mactan Cebu International Airport Authority (“MCIAA”) to accompany their bids with a Bid
Security either in the form of Cash, Certified Check, Cashier’s Check, Manager’s Chec



Bank Draft or Irrevocable Letter of Credit equivalent to five percent (5%) of the ABC.
Evidently, this requirement satisfies the minimum amount for Bid Security prescribed by the
IRR-A of R.A. 9184,

Eligibility Requirements for Joint Ventures

Entities forming themselves into a joint venture or consortium are also required to
submit as part of their eligibility documents, a valid PCAB license for such joint venture or
consortium. This can be deduced from Section 23.11.2 (2), which prescribes the eligibility
criteria for the procurement of infrastructure projects, to wit:

In accordance with the principles of the Act on the conduct of an
open competitive bidding, the persons/entities enumerated in item (1)
of this Subsection may participate in a public bidding: Provided,
however, That he may only engage in the constructing business or
individually act in the capacity of a contractor for the project
involved if he has been issued a license by the PCAB to so engage
or act. For purposes of this IRR-A, the term “contractor” refers to
any person, partnership, corporation, or other juridical entity duly
licensed by the PCAB. (Emphasis supplied)

Consequently, the determination of eligibility of prospective bidders is based on the
submission of Class “A” (legal, technical and financial documents) and Class B’ Documents
as specified in Section 23.6 of the IRR-A of R.A. 9184, thus:.

Eligibility Chack for the Procurement of Goods and Infrastructure
Projects

The determination of eligibility shall be based on the submission of
the following documents to the BAC, utilizing the forms prepared by
the BAC and using the criteria stated in Section 23.11 of this IRR-A:

1. Class “A” Documents -
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Technical Documents

* ek *ook i *ok ok

g) In the case of procurement of infrastructure projects, a valid
Philippine Contractors Accreditation Board (PCAB) license and
registration for the type and cost of the contract to be bid;

2. Class “B™ Documents —

a) Valid joint venture agreement, in case of a joint venture;
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Based on the aforequoted provision, it can be observed that although entities under a
joint venture participating in a particular procurement as prospective bidders are required to
submit a valid joint venture agreement as part of its Class “B” eligibility documents, they are
still required to submit as part of their Class “A” eligibility documents a valid PCAB license
and registration for the type and cost of the contract to be bid. Thus, aside from their separate
individual license and registration with the PCAB, contractors forming themselves into a
joint venture must have obtained a license and registered with the PCAB as early as the time
when it submits its eligibility documents, considering that such contractors shall be treated a
single entity for such project under the name of the joint venture. This is also in consonance
with Section 38 of Republic Act No. 4566, otherwise known as the “Contractors’ License
Law”, which explicitly provides:

Joint Licenses. — It is unlawful for any two or more licensees, each of
whom has been issued a license to engage separately in the capacity
of a contractor, to jointly submit a bid or otherwise act in the capacity
of a contractor without first having secured an additional license for
acting in the capacity of such a joint venture or combination in
accordance with the provisions of this Act as provided for an
individual, partnership or corporation.

In view of the foregoing, entities forming themselves into a joint venture are required
to submit a valid PCAB license to act in such capacity as part of their eligibility
requirements. Failure to submit such license shall render the joint venture ineligible to
participate in the bidding, and shall be rated as “failed” under the non-discretionary
“pass/fail” criteria prescribed by the IRR-A of R.A. 9184,

With the foregoing elucidations, we trust that our opinion has provided the MCIAA
with the needed information relative to its concerns on Bid Security and eligibility of
contractors forming themselves as a joint venture.

Please note that that this opinion is being rendered on the basis of the facts and
particular circumstances as represented. It may not be necessarily applicable upon a different
set of facts or circumstances

JOSE MARTIN SYQUIA
utive Director



