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3 December 2007
MS. RODORA N. GAMBOA
Acting General Manager
DAVAO CITY WATER DISTRICT
Km. 5, I.P. Laurel Ave., Davao City
Re : Clarification on Variation Order - Extra Work Order

Dear Ms. Gamboa:

We respond to your letter dated 21 June 2006 requesting for an opinion on the
costing of additional materials involving new work items that are not in the original
contract or Extra Work Order of an infrastructure project.

As we understand from your letter, the construction of a twenty-two thousand
(22, 000) cubic meter reinforced Concrete Ground Reservoir Project was suspended
during its implementation because of the subsurface conditions at the site that required
further investigation. It showed that new work items were needed to be included in the
original contract to be covered by a Variation Order-Extra Work Order. In order to
determine the unit prices for the new work items (reinforcing steel bars, cement, labor
rate, equipment rental), you used the direct unit cost based on the original contract. For
the other items not included in the original contract, you conducted a canvass to
determine its current price. However, the contractor is not amenable to using the direct
cost based on the original contract for the reinforcing steel bars. The contractor does
not wish also to request for a price escalation.

Section 2 (1) (b) of the Contract Implementation Guidelines for the Procurement
of Infrastructure Projects provides:

“b. For additional/extra works duly covered by Extra Work Order
involving new work items that are not in the original contract, the unit
prices of the new work items shall be based on the direct unit cost
used in the original contract (e.g. unit cost of cement, rebars, form
lumber, labor rate, equipment rental, etc.). All new components of
the new work item shall be fixed prices, provided the same is
acceptable to both the Government and the contractor, and
provided further that the direct unit cost of new components shall
be based on the contractor’s estimate as validated by the
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procuring entity concerned via documented canvass in accordance
with existing rules and regulations. The direct cost of the new work
item shall then be combined with the mark-up factor (i.e. taxes and
profit) used by the contractor in his bid to determine the unit price of
the new work item.” (Emphasis supplied)

Based on the foregoing, the costing of the additional materials for the Extra
‘Work Order would depend on whether said materials are the same as in the original
contract or not. The unit price of additional materials, which are exactly the same or
similar to those in the original contract, shall be based on the unit price of said materials
in the original contract. However, the unit price for new components or materials shall
be based on the contractor’s estimate as validated by the procuring entity through
canvass.

In the instant case, it may be inferred that the reinforcing steel bars are already
included in the original contract. Thus, the costing of said steel bars should be based on
the original contract.

We trust that this clarifies matters. Should you have additional questions, please
do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

xecutive Dirvector [11



