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HON. FRANCISCO S. BRAVO
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Diliman, Quezon City

Re : Protest Fee for Foreign Funded Projects

Dear Sir:

We respond to your letter dated 10 April 2007 requesting for an opinion on
whether the 1% protest fee may be refunded to the bidder of a foreign-funded project.

Based on your representation, there is an on-going housing project funded by
the Asian Development Bank under the Pasig River Environmental Management and
Rehabilitation Sector Development Program. A bidder has pointed out that the
Philippine Bidding Documents Edition II, as harmonized with World Bank, Asian
Development Bank, and Japan Bank for International Cooperation, provide for
mechanisms on reconsideration/protest of the decisions of the Bids and Awards
Committee. However, these do not contain any provision on protest fees.

In the case of Department of Budget and Management Procurement Service
Inter-Agency Bids and Awards Committee vs. Kolonwel Trading’, the Supreme Court
upheld the applicability of the protest mechanism prescribed under Section 557 of
Republic Act No. 9184 and its Implementing Rules and Regulations Part A to both
fully-domestically funded and foreign-funded procurement activities:

' G. R. No. 175616, 08 june 2007.
? Section 55 of R. A. 9184 provides:

“Sec. 55 Protests on Decision of the BAC. — Decision of the BAC in all stages
of procurement may be protested to the head of the procuring entity and shall be in
writing. Decisions of the BAC may be protested by filing a verified position paper and
paying a non-refundable protest fee. The amount of protest fee and the periods during
which the protests may be filed and resolved shall be specified in the IRR.”
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“It is to be stressed that the protest mechanism adverted to is a
built-in administrative remedy embodied in the law itself. It was not
prescribed by an administrative agency tasked with implementing a
statute through the medium of interpretative circulars or bulletins.
Ignoring thus this administrative remedy would be to defy the law itself.

It will not avail the respondent any to argue that the absence
of an IRR to make the protest mechanism under R. A. No. 9184
become operative for foreign-funded projects was what prevented it
from complying with the protest procedure. As the last sentence of
the afore-quoted Section 55 of R. A, No. 9184 is couched, the specific
office of an IRR for foreign-funded project, vis-a-vis the matter of
protest, is limited to fixing “the amount of the protest fee and the periods
during which the protest may be filed and resolved. Surely the absence
of provisions on the protest fee and reglementary period does not signify
the deferment of the implementation of the protest mechanism as a
condition sine qua non to resort to judicial relief. As applied to the
present case, the respondent had to file a protest and pursue it until its
completion before going to court. There was hardly any need to wait for
the specific filing period to be prescribed by the IRR because of the
protest, as a matter of necessity, has to be lodged before court action.

XXX,

As in Abaya’, there really should be no reason why the policy
behind Section 55.1 of IRR-A on the procedure for protest cannot be
applied, even analogously, to foreign-funded procurement projects, such
as those in this case. Indeed, there is no discernible justification why a
different procedure should obtain with respect to foreign-funded
procurement undertakings as opposed to a locally funded project, and
certainly there is no concrete foundation in R.A. 9184 to indicate that
Congress intended such a variance in the protest procedure.” (Emphasis
supplied)

Based on the foregoing, the 1% protest fee shall be non-refundable even for
foreign-funded procurement activities,

We trust that this clarifies matters. Should you have additional questions,
please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

xecutive Director T

* Abaya v. Ebdane, G. R. No. 167919, 14 February 2007.



