Hinpines - Post Ottice 4

H0AS E 'RPOST ;
LOH!HPM '“-p?d\ G M%‘THI OFFIGE

Postedg on

Preserve

INPM No. 66-2009]

| EBPD.TEO RTLE rnfwﬂ
== ”‘{}e’f.%@gf"":‘ o=t

MR. AMADOR M. MONTEIRQO
Chairman

Bids and Awards Committee
SOCIAL SECURITY SYSTEM

East Avenue, Diliman

Quezon City

Re : Requirements of Joint Venture Partners

Dear Mr. Monterio:

This has reference to your letter dated 26 October 2009 requesting for policy
guidance on the applicable provisions of Republic Act No. 9184 (R.A. 9184) and its
Implementing Rules and Regulations (IRR) to bidders participating through joint
venture agreements (JVAs) in the procurement of goods under public bidding.
Specifically, you are inquiring on the extent of participation, ownership, and interest
of each of the Filipino partners in the joint venture.

Eligibility Requirements

For purposes of determining the eligibility of a valid joint venture for the
procurement of goods, Section 23.1 (b) of the IRR of R.A. 9184 requires the
submission of the following Class “B” Document/s:

Valid joint venture agreement (JVA), in case the joint venture is already in
existence. In the absence of a JVA, duly notarized statements from all potential
joint venture partners stating that they will enter into and abide by the provisions
of the JVA in the instance that the bid is successful shall be included in the bid.
Failure to enter into a joint venture in the event of a contract award shall be
ground for forfeiture of the bid security. Each partner of the joint venture shall
submit the legal eligibility documents. The submission of technical and
financial eligibility documents by amy of the joint venture partners
constitutes compliance. (Emphasis supplied.)

* Thus, in addition to the JVA or notarized statements as described above, each
partner or prospective partner to the JV, local or otherwise, must submit its Class “A”
legal documents, ie., registration certificate from the Securities and Exchange
Commission, Department of Trade and Industry for sole proprietorship or
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Cooperative Development Authority for cooperatives, or any proof of such
registration as stated in the bidding documents, and, its mayor’s permit issued by the
city or municipality from its principal place of business.' In case the JV partner is a
foreign bidder, the foregoing may be substituted by the appropriatc equivalent
documents, if any, issued by the country of the foreign bidder concerned. A
translation of the documents in English certified by the appropriate cmbassy or
consulate in the Philippines must accompany the eligibility requirements under Class
“A” and “B” documents if they are in other foreign language.’ Correspondingly,
submission by any one of the partners or prospective partners of its Class “A”
technical and financial documents shall be sufficient for the purpose.

Eligibility Criteria

As a gencral rule, the nationality requirement of a IV shall be governed by
Section 23.5.1.1 (e), to wit:

Persons/entities forming themselves into a joint venture, i.¢., a group of two (D or
more persons/entities that intend to be jointly and severally responsible or liable
for a particular contract: Provided however, That Filipino ownership or interest
of the joint venture concerned shall be at least sixty percent (60%). For this
purpose, Filipino ownership or interest shall be based on the contributions of each
of the members of the joint venture as specified in their JVA. (Emphasis
supplied)

Hence, for purposes of eligibility to participate in the bidding for the
procurement of goods, Filipino ownership in the JV must at least be equivalent to
sixty percent (60%). Corrollarily, therefore, it can be said that regardless of the extent
of participation ot each of the Filipino partners to a JV, the paramount consideration
is for said JV to be at least 60% Filipino-owned, provided, that, each of the partners
complies with the required eligibility documents

Finally, it bears stressing that the participating entities entering into a JVA, are
to be treated as a single bidder and, will be held jointly and severally responsible or
liable for the obligations of said JV.

We trust this clarifies matters. Should you have additional questions, please do
not hesitate to contact us. :

Very truly yours,

L.RUBY U. ALVAREZ
7 Executive Director 111

! Section 23.1 (a) of the IRR of RA 9184,

2 Section 23.2.



TECHNICAL SUPPORT OFFICE

Unit 2506 Raffles Corporate Center,
F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center,
Pasig City, Philippines 1605

27 November 2009

AMADOR M. MONTRRO

Chairman, SSS Bids and mmittee
SOCIAL SECURIT@;ESSS) ST
East Avenue, Diliman

Quezon City, Philippines

Re: Provisions on Joint Venture

Dear Mr. Montero:

We respond to your letter dated and received on October 26, 2009 requesting
our opinion on the applicable provisions on the participation of Joint Venture in
procurement activities of the SS8S involving goods under the revised Implementing
Rules and Regulations (IRR) of Republic Act Ko. 9184 (RA 9184).

Nawder,

Specifically, your office wants to know the §pecfﬂ’€ requirements of a valid
Joint Venture Agreement (JVA) and whether or not RA 9184 and its revised IRR
requires the specification of the extent of participation, ownership and interest of each

Filipino pmmlﬁm@@mﬁww in the IV,

The following are some of the provisions governing Joint Ventures under the
IRR of RA 9184 that you requested.

In case prospective bidders form a Joint Venture, Filipino ownership or interest
of the joint venture concerned, as a general rule, shall be at least sixty percent (60%), in
case of procurement of goods. (Section 23.5.1.1 e)

Each member of the Joint Venture shall submit the Legal Documents under the
eligibility requirements. This is to ensure that all the parties in the Joint Venture have
the requisite legal personality to conduct business. (Section 23.1)

The Government also recognizes the need to encourage small and medium
businesses which are unable, either technically or financially, to carry out a business
undertaking on its own, to solicit the assistance of capable or bigger businesses through
a Joint Venture, thus, it is sufficient that the Technical Documents and the Financial
Documents under the eligibility requirements should be complied with by at least one
of the members of the Joint Venture for purposes of determination of its eligibility.

The JV is also required to submit a valid Joint Venture Agreement (JVA), in
case the joint venture is already in existence. In the absence of a JVA, duly notarized



statements from all the potential joint venture partners stating that they will enter into
and abide by the provisions of the JVA in the instance that the bid is successful shall be
included in the bid. Failure to enter into a joint venture in the event of a contract award
shall be ground for the forfeiture of the bid security. Each partner of the joint venture
shall submit the legal eligibility documents. The submission of technical and financial
eligibility documents by any of the joint venture partners constitutes compliance.
(Section 23.1 b)

However within ten (10) calendar days from receipt by the bidder from the
BAC that the bidder has the Lowest Calculated Responsive Bid or Highest Rated
Responsive Bid, as the case may be, notwithstanding the issuance of the Notice of
Award, the JV shall submit the valid JVA. (Section 37.1.4)

We trust that this clarifies matters. Should you have additional questions, please
do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

RUBY U. ALVAREZ
Executive Director 111

(02) 900-6741 to 44 + gppb@gppb.gov.ph ¢+ www.gppb.gov.ph
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26 October 2009

The Government Procurement Policy Board

Unit 2506, Raffles Corporate Center, F. Ortigas Jr. Road
Ortigas Center, Pasig City '
Telefax: (632) 900-6741 to 44

Dear Secretary Rolando G. Andaya, Jr.:

This is to respectfully request for an opinion on the applicable provisions
of Republic Act (RA) No. 9184 and its implementing rules and regulation (IRR)
on the participation of a Joint Venture in one of the procurement activities of the
Social Security System involving goods. |

We want to know the specific requirements of a valid Joint Venture
Agreement (JVA) and whether or not RA No. 9184 and its IRR requires the
specification of the extent of participation, ownership and interest of each
Filipino partners (assuming there is more than one Filipino partner) in the JV.

Past of the information relayed by phone by Atty. Hyacinth Fontillas of
GPPB's Legal unit concerns the minimum requiremént of Filipino ownership or
interest in the TV by at least sixty percent (60%). :

We hope to recéive your usual prompt attention on this request.

Very truly yburs,

Al\‘IADORQA- I\\mTEIRO

Chairman, SS8 Bids and Awards Committee



