Republic of the Philippines |
quo TECHNICAL SUPPORT OFFICE

Unit 2506 Raffles Corporate Center,
F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center,
Pasig City, Philippines 1605

Government Procurement Policy Board

INPM No. 55-2009)

15 October 2009
Ms. LEILA B. BONIFACIO

Chairperson

BIDS AND AWARDS COMMITTEE

NATIONAL ELECTRIFICATION ADMINISTRATION
NEA Building, 57 NIA Road, Government Center,

Diliman, Quezon City

Re:  Application of Tax Treatment of
Cooperatives as Eligible Bidders

Dear Ms. Bonifacio:

We respond to your letter dated 8 October 2009 seeking clarification on the
application of Section 32.2.2 of the Implementing Rules and Regulations (IRR) of
Republic Act (R.A.) No. 9184 in relation to Section 23.5.1.1 (d) of the same IRR, more
particularly, the tax treatment of cooperatives as eligible bidders.

As represented, the National Electrification Administration (NEA) is in the
process of bidding out the manpower, janitorial and security services for the year 2010.
During the pre-bid conference for the janitorial services, a bidder raised an issue on the
application of the term equal footing. The bidder is a private corporation subject to Value
Added Tax (VAT), while the other bidder is a cooperative duly registered with the
Cooperative Development Authority (CDA) and is thus, exempt from all taxes including
VAT. The allegation by the private company is that the bids should be evaluated before
VAT. Otherwise there is no considered equal footing.

Section 32.2.2 of the IRR of R.A. 9184 provides thus:

“The BAC shall evaluate all bids on an equal footing to ensure fair and
competitive bid comparison. For this purpose, all bidders shall be
required to include the cost of all taxes, such as, but not limited to,
value added tax (VAT), income tax, local taxes, and other fiscal levies
and duties which shall be itemized in the bid form and reflected in the
detailed estimates. Such bids, including said taxes, shall be the basis for
bid evaluation and comparison.”

From the foregoing, and based on previous deliberations by the GPPB on the
matter, it is submitted that even if the bidder is a cooperative duly registered with the



Cooperative Development Authority (CDA), it should still be required to include the tax
computations in its bidding documents, for purposes of bid evaluation and comparison,

but it shall not be required to pay taxes in case it is determined as the Lowest Calculated
and Responsive Bid.

This opinion is being rendered on the basis of the facts and particular

circumstances as represented. It may not necessarily be applicable upon a different set of
facts or circumstances.

We trust that this clarifies matters. Should you have additional questions, please
do not hesitate to contact us,

Very truly yours,

RUBY U. ALVAREZ
Executive Director 111
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Republic Act (R.A.) No. 9184 in relation to Section 23.5.1.1 (d) of the same IRR more
particularly, the tax treatment of cooperatives as eligible bidders.

As represented, the National Electrification Administration (NEA) is in the
process of bidding out the manpower, janitorial and security services for the year 2010.
During the pre-bid conference for the janitorial services, a bidder raised out an issue on
the application of the term equal footing. The bidder is a private corporation subject to
Value Added Tax (VAT), while the other bidder is a cooperative duly registered with the
Cooperative Development Authority (CDA) and is thus, exempt from all taxes including
VAT. The allegation by the private company is that the bids should be evaluated before
VAT. Otherwise there is no considered equal footing.

Section 32.2.2 of the IRR of R.A. 9184 provides thus:

“The BAC shall evaluate all bids on an equal footing to ensure fair and

competitive bid comparison. For this purpose, all bidders shall be
required to include the cost of all taxes, such as, but not limited to,
value added tax (VAT), income tax, local taxes, and other fiscal levies
and duties which shall be itemized in the bid form and reflected in the
detailed estimates. Such bids, including said taxes, shall be the basis for
bid evaluation and comparison.”

From the foregoing, and based on previous deliberations by the GPPB on the
matter, it is submitted that even if the bidder is a cooperative duly registered with the
Cooperative Development Authority (CDA), it should still be required to include the tax
computations in its bidding documents, for purposes of bid evaluation and comparison,
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but it shall not be required to pay taxes in case it is determined as the Lowest Calculated
Responsive Bid.

This opinion is being rendered on the basis of the facts and particular

circumstances as represented. It may not necessarily be applicable upon a different set of
facts or circumstances.

We trust that this clarifies matters. Should you have additional questions, please
do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

RUBY U. ALVAREZ
Executive Director Il
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application of Section 32.2.2 of the Implementing Rules and Regulation ;0 epublic
Act'No. 9184 in relation to Section 23.5.1.1 (d) of the same IRR more particularly, the

tax treatment of cooperatives as eligible bidders.

As represented, the National Electrification Administration (NEA) is in the
process of bidding out the manpower, janitorial and security services for the year
2010. During the pre-bid conference for the janitorial services, a bidder raised out an
issue on the application of the term equal footing. The bidder is a private corporation
subject to Value Added Tax (VAT), while the other bidder is a cooperative duly
registered with the Cooperative Development Authority (CDA) and is thus, exempt
from all taxes including VAT. The allegation by the private company is that the bids
should be evaluated before VAT. Otherwise there is no considered equal footing.

Section 32.2.2 of the IRR of R.A. 9184 provides thus: &
—

“The BAC shall evaluate all bids on an equal footing to ensure fair and
competitive bid comparison. For this purpose, all bidders shall be required to include
the cost of all taxes, such as, but not limited to, value added tax (VAT), income tax,
local taxes, and other fiscal levies and duties which shall be itemized in the bid form
and reflected in the detailed estimates. Such bids, including said taxes, shall be the
basis for bid evaluation and comparison.”

From the foregoing, and based on previous deliberations by the GPPB on the
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This J opinion is being rendered on the basis of the facts and particular
circumstances as represented. It may not necessarily be applicable upon a different set
of facts or circumstances.

We trust that this clarifies matters. Should you have additional questions,
please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

RUBY U. ALVAREZ
Executive Director Il
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We respond to your letter dated 8 Qctdber 2009 ;ega:rd'irrg"fﬁ?ﬁm on the
application of Section 32.2.2 of the of RA 9184 in relation to Section 23.5.1.1 (d)

of the same IRR more partlcularly, the tax treatment of cooperatives as eligible
bidders.

As represented, the National Electrification Administration (NEA) is in the
process of bidding out the manpower, janitorial and security services for the year
2010. During the pre-bid conference for the janitorial services, a bidder raised out an
issue on the application of the term equal footing. The bidder is Private €orporation
subject to Value Added Tax (VAT), while the other bidder if*a cooperative duly
registered with the Cooperative Development Authority (CDA) and is thus, exempt
from all taxes including VAT. The allegation by the private company is that the bids
should be evaluated before VAT. Otherwise there is no considered equal footing.
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This opinion is being rendered on the basis of the facts and particular
circumstances as represented. It may not necessarily be applicable upon a different set
of facts or circumstances.

We trust that this clarifies matters. Should you have additional questions,
please do not hesitate to contact us,

Very truly yours,

RUBY U. ALVAREZ
Executive Director III
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Ms. LEILA B. BONIFACIO

Chairperson

BIDS AND AWARDS COMMITTEE

NATIONAL ELECTRIFICATION ADMINISTRATION
NEA Building, 57 NIA Road, Government Center,

Diliman, Quezon City

Re:  Application of Tax Treatment of
Cooperatives as Eligible Bidder

Dear Ms. Bonifacio:

We respond to your letter dated 8 October 2009 regarding the query on the
application of Section 32.2.2 of the IRR of RA 9184 in relation to Section 23.5.1.1 (d) of
the same IRR more particularly, the tax treatment of cooperatives as eligible bidders.

Based on your letter, the National Electrification Administration (NEA) is in the
process of bidding out the manpower, janitorial and security services for the year 2010.
During the pre-bid conference for the janitorial services, a bidder raised out an issue on
the application of the term equal footing. The bidder is Private Corporation subject to
Value Added Tax (VAT), while the other bidder is a cooperative duly registered with the
Cooperative Development Authority (CDA) and is thus, exempt from all taxes including
VAT. The allegation by the private company is that the bids should be evaluated before
VAT. Otherwise there is no considered equal footing.
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'“u‘ S 3 Lans Basg on the foregoing and the facts you had given, the bids including the taxes,
hail be the basis for bid evaluation and comparison.

This opinion is being rendered on the basis of the facts and particular
circumstances as represented. It may not necessarily be applicable upon a different set of

facts or circumstances.

We trust that this clarifies matters. Should you have additional questions, please
do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

RUBY U, ALVAREZ
Executive Director [l
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