Republi¢ of the Philippines

| - TECHNICAL SUPPORT OFFICE
Unit 2506 Raffles Corporate Center
Government Procurement Policy Board F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center
Pasig City, Philippines 1605

INPM No. 55-2007]

3 December 2007
MS. RUBINA O. CRESENCIO, DVM
Chairman, Bids and Awards Committee
BUREAU OF ANIMAL INDUSTRY
Diliman, Quezon City
Re : Procurement of Construction Materials

Dear Ms. Cresencio:

We respond to your letter dated 28 July 2006 requesting for clarification on the
procurement of construction materials:

1. Whether shopping can be used in the procurement of one (1) piece of plywood,
lumber, one (1) kilo of nails, one (1) roof sealant with a total cost of less than
Fifty Thousand Pesos (Php. 50,000.00);

2. Whether competitive bidding is required to procure the repair of the roof with the
total cost of One Hundred Sixty-six Thousand Pesos (Php. 166,000.00).

Under Section 52 of the Ifnplernenting Rules and Regulations Part A (IRR-A) of
Republic Act No. 9184 (R. A. 9184), the procuring entity may procure off-the-shelf goods or
ordinary/regular equipment through the alternative mode of shopping under the following cases:

(i) when there is an unforeseen contingency requiring immediate
purchase provided the amount shall not exceed Fifty Thousand
Pesos (Php. 50,000.00); or

(i1) if ordinary or regular office supplies are not available in the
Procurement Service involving an amount not exceeding Two
Hundred Fifty Thousand Pesos (Php. 250,000.00), provided that it
does not result to splitting of contracts and that at least three (3)
price quotations from bona fide suppliers shall be obtained.

As clarified under GPPB Resolution No. 12-2006 dated 14 June 2006, ordinary or
regular office supplies or equipment refer to those supplies, commodities or materials which,
depending on the procuring entity’s mandate and nature of operations, are necessary in the
transaction of its official businesses; and consumed in the day-to-day operations of said
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procuring entity.! Thus, shopping may be resorted to if any of the foregoing cases are present
and the supplies or materials intended to be purchased are considered ordinary or regular office
supplies or equipment.

if, however, the procurement does not fall under either of the two (2} cases for shopping,
the procuring entity, upon recommendation of its Bids and Awards Committee and upon
approval of the head of the procuring entity, may still resort to negotiated procurement for the
procurement of goods, infrastructure projects or consulting services as long as the total amount
to be procured does not exceed Fifty Thousand Pesos (Php. 50,000.00), whether or not an
urgency exists (Section 53 (h) of the IRR-A).” In such a case, the procuring entity shall ensure
that the procurement does not result to splitting of contracts and shall draw up a list of at least
three (3) suppliers, contractors or consultants of known qualifications which will be nvited to
submit proposals.

Anent the second query, we note that as a general rule, the procuring entity shall adopt
public bidding as a mode of procurement. However, in order to promote efficiency and
economy, the procuring entity may resort to any alternative mode of procurement, subject to the
approval of the head of the procuring entity and whenever justified by the conditions provided
under the law (Section 48, R. A. No. 9184).

, We hope to have clarified the matter. Should you have additional questions, please do
not hesitate to contact us.

Very truly yours,

BY U. M VAREZ
xecutive Director 11

' The term “office supplies” as defined under GPPB Resolution No. 12-2006, dated 14 June 2006 shall not iI.'ICILfC]C
services such as repair and maintenance of equipment and furniture, as well as trucking, hauling, janitorial,

security, and related or analogous services.
* The GPPB, through its Resolution No. 04-2006 dated 20 January 2006, approved and adopted the amendment Lo

Section 53 and 54 of the IRR-A of R.A. 9184.



