Republic of the Philippines

Pasig City, Phili

. TECHN_.AL SUPPORT OFFICE

Unit 2506 Raffles Corporate Center
F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center

ppines 1605

INPM No. 052-2007|

31 October 2007

MR. RAYMOND ANTHONY M. INTERVALO
Authorized Representative

NEX1 FUTURE Co., LTD.

Architect International Inc.

Building II Honey Dew Street corner DBP Avenue
FTI Complex, Taguig City

Re:  Foreign Currency Denominated Bid Security

Dear Mr. Intervalo:

We respond to your letters dated 12 September and 23 October 2007 requesting
for confirmation of the following positions:

a) A bid security that is denominated in foreign currency must be
converted to Philippine currency using the reference rate of Bangko
Sentral ng Pilipinas (BSP) at the date of bid opening for purposes of
bid evaluation; and,

b) A bid security found to be lower than the minimum amount required
in the bid documents after such conversion shall necessarily result in
the automatic disqualification of the bidder who submitted the same.

We confirm your understanding that bids, including bid securities, denominated
in foreign currency must be converted to Philippine currency using the reference rate
adopted by the Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) at the date of bid opening.

The Generic Procurement Manuals (GPM) issued by the Government
Procurement Policy Board clearly specify that, in the conversion of foreign
denominated bids, the BSP reference rate as of the date of the bid opening shall be
used. Please see Manual of Procedures for Goods and Services (Volume 2), pages 52-
53, for Infrastructure Projects (Volume 3), page 51, and for Consulting Services
(Volume 4), page 93. Further, Section 5 (d) of the Implementing Rules and Regulations
Part A (IRR-A) of Republic Act No. 9184 (R.A. 9184) states that the term “bid” shall
be equivalent to and used interchangeably with “proposal” and “tender.” The GPM
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further expounds this by stating that a bid has two components: the technical proposal
and the financial proposal. Please see Manual of Procedures for Goods and Services
(Volume 2), page 49, for Infrastructure Projects (Volume 3), page 47, and for
Consulting Services (Volume 4), page 52. Consequently, the BSP reference rate shall
be used in the conversion of foreign denominated bids, including the bid security which
form part of the technical proposal or bid.

With respect to your second position, we also confirm that a bid security found
to be lower than the minimum amount required in the bid documents shall result to the
automatic disqualification of the bid. This position is fully supported by Section 27.1
of the [RR-A of R.A. 9184, which states: “Failure to enclose the required bid security
in the form and amount prescribed shall automatically disqualify the bid concerned.”
The acceptable forms of bid security and the minimum amount that may be prescribed
are, on the other hand, provided in Section 27.2 thereof.

We trust to have clarified the matter. Should you have additional questions,
please do not hesitate to contact us.
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