Repulic of the Philippines —
qui) TECHNICAL SUPPORT OFFICE

Unit 2506 Raffies Corporate Center
Government Procurement Policy Board F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center

Pasig City, Philippines 1605

INPM No. 49-2008]

16 December 2008

MR. MARTIN JORGE P. JUCO
Legal Assistant
DEPARTMENT OF TRANSPORTATION AND COMMUNICATIONS
METROSTAR EXPRESS
MRT Il Depot, North Avenue Corner EDSA,
North Triangle Area, Quezon City

Re : Eligibility Criteria for the Procurement of Goods-

Single Largest Similar Contract
[Section 23.11.1(2) of the IRR-A of R.A. 9184)

Dear Mr. Juco:

This pertains to your letter dated 25 November 2008 requesting for clarification on
whether an authority from the Government Procurement Policy Board (GPPB) is necessary

before a procuring entity can increase the minimum requirement on the Single Largest
Completed Contract.

Section 23.11.1(2) of the Implementing Rules and Regulations Part A (IRR-A) of
Republic Act No. 9184 (R.A. 9184) prescribes, as one of the eligibility criteria in the
procurement of goods, that the value of the largest single completed contract of the bidder

should be at least fifty percent (50%) of the approved budget for the contract to be bid, to
Wik

- It would appear, from your understanding of said Section 23.11.1(2), that the fifty
percent (30%) requirement of the single largest similar contract is just a minimum
requirement that may be adjusted upwards, at the discretion of the procuring entity. However,
we would like to point out, that this provision must be taken in the context of the entire
Section 23.11.1(2) which states as follows:

“The prospective bidder must have an experience of having
completed within the period specified in the TAEB concerned a single
contract that is similar to the contract to be bid, and whose value, adjusted
to current prices using the wholesale consumer price index, must be at least
fifty percent (50%) of the approved budget for the contract to be bid.”

However, (a) when failure of bidding has resulted because no
single bidder has complied with the said requirement; or (b) imposing the
same will likely result to a monopoly that will defeat the purpose of public
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bidding, the procuring entity, in lieu of the above, may instead require

the following:

a)

b)

The prospective bidder should have completed at least three
similar contracts and the aggregate contract amounts
should be equivalent to at least fifty percent (50%) of the
ABC of the project to be bid;

The largest of these similar contracts must be equivalent to

at least twenty-five percent (25%) of the ABC of the project
to be bid; and

The business/company of the prospective bidder willing to
participate in the bidding has been in existence for at least
three (3) consecutive years prior to the advertisement
and/or posting of the IAEB.

For this purpose, the similar contracts mentioned under 2(a) and 2(b)
above must have been completed within the period specified in the Invitation
to Apply for Eligibility and to Bid. The procuring entity can clarify in the
bidding documents the similar projects that can be considered in the bidding.

Provided, further, that when the item/good to be procured is novel or
its procurement is otherwise unprecedented or is unusual, and compliance to
the requirement on a largest similar contract is impracticable, the prospective
bidder will only have to comply with requirement (c) above.” (emphasis ours)

It is clear from the foregoing that the procuring entity is given an option to require, as
a substitute to the fifty percent (50%) single largest similar contract, the bidder’s compliance
to the three (3) eligibility criteria cited above, in the event of either a failure of bidding or to
prevent monopoly that would defeat public bidding.

It bears stressing that the aforesaid substitute eligibility criteria are intended to relax
the strict requirement of fifty percent (50%) single largest similar contract, in order to open
the bidding to the widest possible range of prospective and qualified bidders, thereby
enhancing competition and transparency. Thus, to allow the procuring entity to make the
requirement more severe/stringent by adjusting it upwards, would certainly run counter to the
rationale behind the espoused principles of R.A. 9184 and its IRR-A.

We hope to have clarified the matter. Should you have additional questions, please do
not hesitate to contact us.

Very truly yours,

/g’@d@w
#ARUBY U. ALVAREZ
7 Executive Director 1II
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Government Procurement and Policy Board o s . e
Legal and Policy Office

Unit 2506, Raffles Corporate Center,

F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center,

Pasig City

Dear Sir, -

" I am wfiting to seek a non-policy opinion from your Office on whether or not your
authorization is required before a procuring entity can increase the minimum
requirement on the Single Largest Completed Contract”.

In relation thereto, Section 23.11.1 (2) of the Implementing Rules and
Regulations of Republic Act No. 9184 provides for a minimum requirement of a
Single Largest Completed Contract equivalent to at least fifty percent (50%) of the
approved budget for the contract. ‘

Hoping for your immediate action on this matter.
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