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Government Procurement Policy Board

NPM No. 43-2008]

3 November 2008

MR. BENJAMIN B. CECILIO
Officer-in-Charge

PHILIPPINE PORTS AUTHORITY

Marsman Building, 22 Muelle De San Francisco,
South Harbor, Port Area, Manila

Re : Signing of Bids and Awards Committee Resolution

Dear Sir:

In letter dated 3 September 2007, you requested for clarification on the
following issues:

1. Whether a member of the Bids and Awards Committee (BAC) can still be
granted honoraria notwithstanding the fact that its representative is the one who
attended the meetings for the entire duration of the procurement process; and,

2. Whether a BAC member can sign a resolution decided and passed during a
meeting even though he/she is absent.

On the first query, we would like to inform you that under Section 15 of
Republic Act No. 9184 and its Implementing Rules and Regulations Part A, it is the
Department of Budget and Management (DBM) who is tasked to promulgate the
guidelines for the grant/payment of honoraria to the BAC members. Pursuant to this,
DBM issued National Budget Circular (NBC) No. 2004-5A, dated 7 October 2005,
entitled “Guidelines on the Grant of Honoraria to Government Personnel Involved in
Government Procurement”, as amended by NBC No. 2007-3, dated 29 November
2007. Considering that DBM is the rightful authority to interpret the aforementioned
guidelines, this office deems it wise to defer issuing any opinion on the matter and
indorse said concern to Director Myrna S. Chua, Director 1V of the Organization
Position Classification and Compensation Bureau of the DBM.

With regard to your second query. this office 1s of the view that any member of
the BAC who is not present in any of its meetings should not sign any resolution arising
therefrom. Section 12.3 of the Implementing Rules and Regulations Part A (IRR-A) of
Republic Act No. (R.A.) 9184 states that a quorum is required in order for the BAC to
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transact business. Hence, if a BAC member is absent, he/she is not considered part of
the quorum nor involved in any business transacted during the meeting. Thus, any

decision concluded by the BAC and reflected in its resolution should only be signed by
those members who were present in the meeting,

We hope to have clarified the matter. Should you have additional questions,
please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

xecutive Dirvector 111
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INDORSEMENT LETTER
3 November 2008

Under Section 15 of Republic Act No. 9184 and its Implementing Rules and
Regulations Part A, it is the Department of Budget and Management (DBM) who is
tasked to promulgate the guidelines for the grant/payment of honoraria to the BAC
members. Pursuant to this, DBM issued National Budget Circular (NBC) No. 2004-5A,
dated 7 October 2005, entitled “Guidelines on the Grant of Honoraria to Government
Personnel Involved in Government Procurement”, as amended by NBC No. 2007-3,
dated 29 November 2007.

Considering that DBM is the rightful authority to interpret the aforementioned
guidelines, we are therefore, respectfully forwarding to Director Myrna S. Chua,
Director IV, Organization Position Classification and Compensation Bureau of the
DBM the attached letter of Mr. Benjamin Cecilo,, Officer-in-Charge of the Philippine
Ports Authority inquiring whether a member of the Bids and Awards Committee (BAC)
can still be granted honoraria even though its representative is the one who attended the
meetings for the entire duration of the procurement process.

For your consideration,

R U. ALYAREZ
ecutive Director HIT

Copy furnished:

MR. BENJAMIN B. CECILO
Officer-in-Charge
Philippine Ports Authority
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ATTY. RUBY U. ALVAREZ

Executive Director

Government Procurement Policy Board (GPPB)
Unit 2506, Raffles Corporate Center

F. Ortigas Jr. Avenue, Ortigas Center

Pasig City

Dear Atty. Alvarez:

This is to request the opinion of the GFPB on the issue of whether or not
honoraria can be paid to a BAC member notwithstanding that only a
representative attended the BAC meetings for the duration of the procurement
process.

Moreover, we would also like to be clarified whether a member who was absent
during a BAC meeting where a resolution was passed can sign the resolution
arrived at during the said meeting.

Your guidance on the matter will be greatly appreciated.

Thank you and best regards.

Offiper-In-Charge
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By 2010, PPA shall fave met the intemational standards i port “Ae commit o provide reliable and responsive services in our
Sacifities and services in at feast ten  (10) ports in support of ports, sustain development of our port communities and the
national develupment. envtronment, and be a model corporate agency of the govemment,
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Pasig City

Dear Atty. Alvarez:

This is to request the opinion of the GPPB on the issue of whether or not
honoraria can be paid to a BAC member notwithstanding that only a
representative attended the BAC meetings for the duration of the procurement
process.

Moreover, we would also like to be clarified whether a member who was absent
during a BAC meeting where a resolution was passed can sign the resolution
arrived at during the said mesting.

Your guidance on the matter will be greatly appreciated. ’

Thank you and best regards.
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By 2010, PPA shall have met t;Ee international standards in port We commit to provide reliable and responsive services in our
Sfacifities and services in at least ten (10) ports in support of ports, sustain development of our port communities and the

national development. environment, and be a model corparate agency of the government.



