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BIDS AND AWARDS COMMITTEE
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Re : Interpretation of Section 17.7.1 of the Implementing Rules

and Regulations Part A of Republic Act 9184 and
Clarification on the Use of Standard Forms and the
Philippine Bidding Documents

Dear Messrs./Mmes.:

This refers to the letter' of Ms. Rutchelle B. Enriquez, dated 03 October 2005,
. raising several concerns arising from the use of the Philippine Bidding Documents
(PBDs) and the Sample Forms issued by this office, namely:

1. Effect of non-compliance with Section 17.7.1 of the Implementing
Rules and Regulations Part A (IRR-A) of Republic Act 9184 (R.A.
9184); and

2. Conflicts between the PBDs and the Sample Forms.

We wish to express at the outset that this opinion is being issued to clarify the
foregoing issues and riot to adjudicate on the merits of the facts presented in Ms.
Enriquez’s letter.

Interpretation of Section 17.7.1 of the IRR-A of R.A, 9184

\Section 17.7.1 of the IRR-A puts on focus the instruction to bidders to execute a
sworn statement attesting to the responsibilities provided in the said provision and
submit the same as an annex to the technical proposal. However, it is clear in Section
25.3 of the IRR-A that such documentary requirement is not included as part of th%
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minimum required tech'nica} information/documents unless so required under items 102,
15°, or 9* thereof.

From the cursory reading of the foregoing rules arises the question on whether
the Bids and Awards Committee (BAC) may disqualify a bidder for failing to submit
the documentary requirement under Section 17.7.1 of the IRR-A as an annex to its
technical proposal.

Generally, failure of a bidder to submit the documentary requirement referred to
in section 17.7.1 of the IRR-A does not result to such bidder’s disqualification. Notice
should be taken of the fact that the documentary requirement under Section 17.7.1 is a
responsibility imposed by the IRR-A upon the bidders and not upon the procuring
entity. This is because the repercussions of a bidder’s inability to comply with the
responsibilities enumerated under Section 17.7.1 of the IRR-A operate not against the
interest of the procuring entity but the bidder itself. This is supported by the fact that
the subject documentary requirement is mandated to be submitted as a mere annex to
the technical proposal and cannot therefore be considered as an integral part thereof
that is subject to the non-discretionary “pass/fail” criterion used in determining
compliance.

However, when the procuring entity requires in the bidding documents, the
submission of the documentary requirement mentioned in Section 17.7.1 of the [RR-A
it, in effect, recognizes the importance of a bidders’ manifestation that it has observed
the responsibilities prescribed in the afore-mentioned section of the IRR-A. Having
categorically required the submission of a sworn statement attesting the compliance
with the prescribed responsibilities, the procuring entity is deemed to have considered it
a criteria for qualification, among others stated in the ITB. Thus, the failure to submit
the said document necessarily calls for the bidder’s disqualification,

Conflict between the Philii)pine Bidding Documents and the Sample Forms

In compliance with Section 6.2 of the IRR-A, the Government Procurement
Policy Board, through its Resolution 10-2005°, approved and adopted the PBDs Edition
I and specified the date for its mandatory use by all procuring entities. On the basis of
the said GPPB Resolution; procuring entities are required to use the PBDs in all its
procurement activities starting 01 July 2005.

The Sample Forms on the other hand, has not yet been officially released by the
GPPB for mandatory use by procuring entities and prospective, bidders alike. It was
made available by this office only for purposes of information and guidance, the use of
which is not binding upon procuring entities; rather it shall serve only as basis or guide
from which an improved or customized form may be developed.

? For procurement of goods. ‘

* For procurement of infrastructure projects.

‘ For procurement of consulting services.
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In this regard, any conflict between the requirements i)rovided in the PBDs and
the Sample Forms should be resolved in favor of the former.

We wish to inform you at this point that this office welcomes any comment or

suggestion pertaining to the context of and information provided by any of the Sample
Forms in order that we may make the appropriate and necessary corrections thereto.

We trust that this clarifies matters.




