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March 30, 2004

MR. FRANCISCO S. CRUZ
Assistant Secretary for Internal Affairs
Department of Labor and Employment
Intramuros, Manila

Re ! Request for Clarification on the Concession of a Service
Provider for the Operation of the Department of Labor and
Employment (“DOLE”) — Central Office Canteen for
Calendar Year 2004

Dear Mr, Cruz :

This refers to your letter dated November 4, 2003, which we received on November
17, 2003, requesting for guidance on the issues confronted by the Department of Labor and
Employment (“*DOLE”) in the award of concession for the operation of its canteen for CY
2004, to wit:

1) Whether the existing Bids and Awards Committee (“BAC"”) is mandated to
secure an authorization from the Department Secretary for the concession
of canteen services considering that this is not a usual procurement
conducted by the Agency;

2) Whether the provisions of the Implementing Rules and Regulations Part A
(“IRR-A") of Republic Act No. 9184 (“R.A. 9184"), otherwise known as
the “Government Procurement Reform Act” (“GPRA™) should be
observed in the conduct of the public bidding for the concessionaire of
DOLE canteen services;

3) Whether public bidding is needed for this type of contract; and

4) Whether other government agencies are observing a different set of
guidelines on this type of contract.



Evidently, the foregoing queries hinge on a central iss{le, which is whether the
concession of a service provider for the operation of the DOLE — Central Office’ Canteen for
Calendar Year 2004 is covered by R.A. 9184 and its IRR-A.

Nature of Government’s Concession of Canteen Operations and Applicability of R.A.
9184

Based on your letter and the attached approved Purchase Request and Terms of
Reference, we are of the opinion that the concession of a service provider for the operation of
the DOLE canteen is more of a contract of lease, rather than a plain concession, taking into
consideration the fact that the concessionaire for the canteen shall be paying a monthly rental
of P300.00 per square meter for the 83 square meter area of the DOLE Building or a monthly
rental of P24,900.00.

As such, this type of transaction is classified as leasing out of a government-owned
building for private use, which is definitely beyond the ambit of R.A. 9184 and its IRR-A.
While it may be true that the GPRA and its IRR-A now introduces a broader concept of
“Procurement”’ which encompasses even the lease of goods and real estate, it is apparent that
the law has no intention to include therein the leasing out of government buildings and
spaces, wherein the concerned government agency does not acquire ownership or temporary
use of a thing, but generates income by such transaction.

Verily, leasing out of government-owned properties does not involve the acquisition
of any particular equipment, material, or personal property or a contractual service such as
janitorial, security and related services. Moreover, this kind of transaction does not involve
any construction, improvement, rehabilitation or other activity which would fall under the
definition of the term “civil works,” nor a contract for the performance of services such as
advisory, review, design, management, or other service which would fall under the concept of
“consulting services.”

Accordingly, by the nature and peculiarity of this government contract, leasing out of
government building remains to be governed by Executive Order No. 3017 (“E.O. 3017)
particularly Section 7 thereof, which provides:

Jurisdiction Over Lease Contracts — The heads of agency intending
to rent privately-owned buildings or spaces for their use, or to lease
out government-owned buildings or spaces for private use, shall
have authority to determine the reasonableness of the terms of the
lease and the rental rates thereof, and to enter into such lease
contracts without need of prior approval by higher authorities, subject
to compliance with the uniform standards or guidelines established
pursuant to Section 6° hereof by the [Department of Pulic Works and

' Section 5 of R.A. 9184 and its IRR-A defines procurement as “(T)he acquisition of Goods, Consulting
Services, and the contracting for Infrastructure Projects by the Procuring Entity. Procurement shall also

inciude the lease of goods and real estate....”

2 Dated July 26, 1987

* Section 6. Guidelines for Lease Contracts. — Any provisions of law, decree, executive order or other issuance
to the contrary notwithstanding, the Department of Public Works and Highways (DPWH), with respect to the
leasing of privately-owned buildings or spaces for government use or of government-owned buildings or space
for private use, shall formulate uniform standards or guidelines for determining the reasonableness of the terms
of lease contracts and of the rental rates involved.




Highway] DPWH and to the audit jurisdiction of COA or its duly
authorized representative in accordance with existing rules and
regulations. (Emphasis supplied)

Pursuant to this provision, the DPWH has come out with an issuance embodying the
guidelines for lease contracts applicable to all government agencies, which provides for a
uniform set of rules for the determination of reasonableness of rental rates and the standards
to determine the terms and conditions in the preparation of lease contracts. Said guidelines
provide:

4.2.1.1 Lessor — The lessor is the absolute owner of the
building/space to be leased. The lessor may be a private
individual, a corporation, or a government agency. If a private
individual, he may personally enter into contract or authorize
somebody, thru a special power of attorney, to represent him. If a
corporation, the representative should be duly authorized by a
resolution of the governing board. If a government :agency, it
shall be represented by the official having custody and
administration of the building/space, who is duly authorized
by law to enter into contract, and the lease contract shall be
subject ta approval of the official concerned. (Emphasis
supplied)

Based on the foregoing discussions, it is clear that lease contracts do not undergo
competitive bidding which has to pass through the BAC. As such, the DPWH guidelines
provide that it is the official duly authorized by law to enter into contracts, having custody
and administration of the building/space to be rented out that enters into contract as lessor
thereof, subject to the approval of the head of agency concerned. Moreover, this transaction is
in the category of lease of things and hence, suppletorily governed by the provisions on lease
found in the Civil Code.

For your guidance, we have attached herewith the pertinent provisions of the
guidelines promulgated by the DPWH for government lease contracts, For further
clarification regarding the same, you may contact the Bureau of Maintenance of the DPWH
at Telephone Nos. (02) 304-3000; (02) 304-3618.

This opinion is being rendered on the basis of the facts and particular circumstances
as represented. It may not be necessarily applicable upon a different set of facts or

circumstances.

We trust that this clarifies matters.

Executive Director



