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Dear Atty. Sabong:

This pertains to your letter dated 22 August 2005, requesting for clarification on
the provisions of Republic Act No. 9184 (R.A. 9184) and its Implementing Rules and
Regulations Part A (IRR-A), particularly with respect to the lease of National Food
Authority’s (NFA’s) office building owned by the Sugar Regulatory Authority (SRA).

For our consideration are the following issues, reproduced herein verbatim from
the subject letter:

1. Whether or not the National Food Authority (NFA) can enter into a
negotiated contract of lease with the SRA without passing through PS-
DBM, with respect to its building, to be used as NFA central office.

2. Whether or nor lease of office space is covered by RA 9184,

At this outset, we stress that lease of office space is within the scope of RA
9184. Lease is embraced within the legal contemplation of “goods,” as defined under
the Implementing Rules and Regulations Part A (IRR-A) in the nature of general
services.

Whether Section 53 (e) of the IRR-A is applicable in procurement of lease
services is of no moment, for purposes of this query. The said provision does not
provide the basis or authority for government agencies to contract with other
government agencies in view of acquiring the services of the latter for any of the
former’s administrative purposes. It bears stating, at this juncture, that govcmment-t%
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government transactions or acquisitions are not contemplated as procurement within
the meaning of RA 9184. Obviously, it does not involve the expenditure of government
funds for the benefit of any participating private person or entity.

In light of the foregoing, a government agency may execute a Memorandum of
Agreement (MoA) with another agency for the purpose of acquiring the latter agency’s
services. This facility however is subject to other applicable rules governing
government expenditure audit in view of seeing to it that such expenditure is regular,
necessary, reasonable or proves to be the better or cheaper alternative; and does not
necessarily validate the transaction insofar as the capacity or permissibility of the
government agencies to enter into such arrangements in accordance to their given
mandate. ‘Thus, the terms and conditions of the lease arrangement subject of the MoA
should conform to established rules and guidelines.

We trust that this clarifies matters.

Very truly yours,




