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Re: BAC Membership; Single Largest Contract

Dear Sir:

This refers to your letter seeking clarification on certain questions raised by your
office’s designated observer to the Bids and Awards Committes (BAC) of the Pag-ibig Fund, to wit:

1. Whether or not provisional members of the BAC should be included in the
determination of the latter’s total number of membership;
2. Whether or not votes of provisional members should be included/considered in the
‘ existence of a quorum, and in the selection/determination of the winning bidder;
and
3. Whether or not the required bidder’s largest single completed contract may be

complied with by the collective contracts of the members of the consortium.

The BAC and its Compositi

At the outset, we wish to note that Republic Act No. 9184 (RA 9184) mandates that
membership in the BAC must not be less than five (5) and not more than seven (7) members. This
provision is mandatory, as quoted hereunder for your guidance:

SEC. 11. The BAC and its Composition. — Each procuring entity shall establish a
single BAC for its procurement. The BAC shall have at least five (5) members, but
not more than seven (7) members, xxx

{Emphasis ours.)

As to your first query, we refer you to Section 11.2 of the lmplementing Rules and
Regulations Part A of RA 9184, viz:

SEC. 11.2 BAC Composition

11.2.1 National Government agencies, departments, bureaus, offices, or
instrumentalities of the Governmeni, including the judiciary and legisiative branches,
constitutional commissions, SUCs, GOCCs, and GFIs.

Keeular Members:

1. Chairman, who is at least a third ranking permanent official of the procuring entity;
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2. 4n officer, who is at least a fifth ranking permanent official, with knowledge,
experience and/or expertise in procurement who, to the extent possible, represents the
legal or administrative area of the procuring entity, provided that in the case of
bureaus, regional offices and sub-regional/district offices, BAC members shall be at
least a third ranking permanent personnel;

3. An‘ officer, who is at least a fifth ranking permanent official, with knowledge,
experience and/or expertise in procurement who, to the extent possible, represents the
finance area of the procuring entity, provided that in the case of bureaus, regional

offices and sub-regional/district offices, BAC members shall be at least a third ramking
permanent personnel,

1. An officer who has technical expertise relevant to the procurement at hend, and, to
the extent possible, has knowledge, experience and/or expertise in procurement; and

2. A representative from the end user unit who has knowledge of procurement laws and
procedures.

The members of the BAC, including the chairman and the Vice-Chairman, shall be
designated by the head of the procuring entity Moreover, the Vice-Chairman shall be a
regular member of the BAC. For purposes of this IRR-A, the term "permanent” shall
refer to a plantilla position within the procuring entity concerned.

It is clear from the aforecited provision that membership in the BAC consists of both regular
and provisional members. And while the law provides that BAC membership can be increased to a
maximum of seven (7) members, the minimum requirement of three (3) regular members and two (2)
provisional members must still be observed.

As to your second query, we answer in the affirmative. Provisional members, which form part
of the BAC’s composition, are to be included in the determination of the existence of a quorum, and
-~ they likewise have the right to participate and vote on matters leading to the determination/selection
of the winning bidder. Pertinent hereto are the following provisions of the IRR-A of RA 9184:

SEC. 12.3 Quorum

A majority of the total BAC composition as designated by the head af the procuring
entity shall constitute a quorum for the fransaction of business, provided that the
presence of the Chairman or Vice-Chairman shall be required.

SEC. 12.4 Meelings

The Chairman, or, in his absence, the Vice-Chairman, shall preside at all meetings of the
BAC. The decision of at least a majority of those present at a meeting at whick there is
quorum shall be valid and binding as an act of the BAC; Provided, however, That the
Chairman or, in his absence, the Vice-Chairman, shall vote only in case of a tie. QObservers
and representatives of BAC members shall have no right to vote during BAC meetings, nor
shall the representatives of BAC members be authorized to sign in behalf of the members
represented. (Emphasis ours.)

In this regard, we would like to emphasize that provisional members of the BAC are true
members of the BAC, in the same manner that the regular members are. For purposes of determining
their functions, responsibilities, and accountabilities, as well as their entitlement to benefits as BAC
members, no distinction is made.



Bidder’s Largest Single Completed Contract

With respect to your third query, we answer in the negative. Pertinent is Section 23.1 1.243)
of the IRR-A of RA 9184, viz:

3. The value of the prospective bidder's largest single completed contract, adjusted to
current prices using the National Statistics Office consumer price indices available at
the G-EPS website, and similar to the contract 10 be bid, must be at least fifty percent
(30%) of the approved budget for the contract to be bid xxx.

The above criterion is provided in order to ensure that the Government procuring entity is
contracting with an entity that has accomplished at least one project with a value no less than fifty
percent (50%) of the contract to be bid. This gives the procuring agency the assurance that it is not the
first time that the prospective bidders will be required to accomplish such an undertaking, and, thus,

provides said agency a level of security that such bidder, if awarded the contract, will be able to fulfill
the contract requirements,

Thus, interpreting the above-quoted eligibility criterion to mean that parties to a consortium,
Just like in a joint ventire, may add each of their largest single contract for purposes of complying
with the requirement under Section 23.11.1.2 will undeniably defeat the purpose for which such
pravision has been included in the tules. It is in the same vein that the years of experience of each

party to a joint venture cannot be added to comply with the minimum required experience of a firm
set by the procuring entity,

In view of the foregoing, we hold that, in case of a consortium, Just like in a joint venture, it is
mandatory that at least one member company in the said consortium must be able to comply with the
minimum value requirement with respect to its largest single completed contract for purposes of
determining its eligibility. Hence, it is not enough compliance to simply consider the total or

- aggregate-amount of the completed contract of all the members therein:- -~ - : -

We trust that this sufficiently addresses your concem. Should you have any additional
questions, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

. ; l C. ﬁ’\,u.d
UBY U. ALVAREZ
Executive Director I
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Dear Director Alvarez, /f?¢ [on

We would like to follow up our letter dated February 15, 2009 address to you asking for
clarification to the questions of our volunteer observer to the Bids and Awards Committee
of the Pag Ibig Fund.

We hope that your good office can find time answering those querries.
Thank you.
Joseph S. Jesalva

Coordinator
CBCP- Laiko Advocacy on Good Governance

How can I tell if my jewelry is real silver?
Find Out on Yahoo! Answers

7/31/2009 9:28 AM
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We would like to relay to you for clarification the questions of our volunteer observer,

Mr. Gabriel Braganza, to the Bids and Awards Committee of the PAG-TBIG- Fund,
Tresident nameh,.
Dr Linda T Tacorda '
Exeontive Vi Brasidont 1) The membership of their BAC has seven (7) regular members and one (1)

Aty Ma Amelia Mefez-Zafra

Vg Praibent Jor
reclesiastical Provinee of Manil
Mrs Estehita A Macalaguim

Vice Prosident for tuznm
Judge Candido F Villanueva

vies vrestdesn fur Visamis
Me Roy B San Buenaventura

vige rresent for Mindauap
Mr Porfiric B Dimaruaut

Secrelary
Atty Agrors A Santago

Assl. Secretary
Mrs Ma Julieta F Wusan

Treaswyer
Mr Manuel D Recla

Aubitpr
Mrs Ma Luz 8 Lozann

I
Mr Prancisco E Josef

Trusices

Mra Tlladia B Inoeenvio
Engr Victoring V Lahez
Mr Frigardo ) Triu Tirouw
Frpr Carloa M Villaraza

Ex-Officio oard Mmeher
Mr Ernesto d Burdeos

Adrisrs

2)

provisional member. This makes total membership of BAC to be cight (8) and
in Sec. 11.2.3 of RA 9184 it was mentioned that only plantilla positions can be
members of BAC and the members should be at Jeast five (5) but not more than
seven(7), Question is do we include or exclude the provisional member when we
count the members of the BAC? In determining the quorum, do we include the.
provisional members also his/her vote in the selection of the winning bidder?

Under Sec.23.11.2 Eligibility Criteria “the value of the prospective bidders’
largest single contract adjusted to the current prices using wholesale consumer
price index, completed within the period specified in the invitation to Apply for
Eligibility and to Bid, and similar to be bid, musl be at least fifty percent (50 %)
of the approved budget for the contract to be bid.

Since the IISP of Pag-Ibig Fund has an ABC of P450 million, the two bidders
who were found to be eligible up to the point of opening their technical
documents were consortiums of several companies which addressed several
areas of IISP requirement. On a per company basis they could not the meet the
bidders' largest single contract requirement but of the consortium members’
largest single contracts are added together then they can meet the requirement of
Sec.22.11.2. Should this be acceptable and if do who should issue the approval
of such a deviation — the GPPB? By formal communication?

Thank you for your kind attention and prompt reply.

Sincergly yours,

s

Justice Erndlio A Gancayco JOSEPH 8. JESALVA
Mr [ose § Coneeprion I C rdinator
Amb Henrietta T e Ville
FrgeJote B Lugey CP - LAIKO Advocacy on Good Governance

Dr Jose B Yillanueva



