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MR. RAUL B. AGUILOS
Regional Director

LAND TRANSPORTATION QFFICE
Regional Office No. 8
Tacloban City

Re: Trade-in Transactions

Dear Dir. Aguiios:

This refers to your request for opinion with re [pect to the applicable provisions
relative to trade-in transactions. Based on your letter,” the Land Transportation Office
Regional Office 8 intends to procure a photocopying machine to replace an
unserviceable machine by offering the latter for trade-in with the agreement that the
price that will be quoted by suppliers would be the net amount of the trade-in value of
your unserviceable photocopying machine,

The trade-in transaction mentioned appears to involve two distinct but relatively
connected activities of government agencics, namely: (i) disposal of government
property and (ii) procurement of goods, which transactions are covered by different
rules. The rules on disposal of government property is governed by Commission on
Audit (COA) Circular 89-296 while that of procurement of goods is covered by

Republic Act 9184 (RA 9184) and its Implementing Rules and Regulations Part A
(IRR-A).

It appears from the intended transaction that the main intention of your agency
is to acquire new machines to replace the unserviceable photocopying machine such
that the disposal of the unserviceable property becomes ancillary thereto. The
unserviceable property in the trade-in transaction becomes part of the payment for the
new machines. In ordinary circumstances, the amount realized from the disposal of
government property redounds to the profit of the agency, which may then be used in
procuring its needs. In the trade-in transaction the transformation of a capital asset into
a liquid asset is eliminated because the capital asset itself was made as payment for the
new photocopying machine instead of using the cash which would have been received
as a result of its disposal.

Per COA Circular '89-296, the foremost mode of disposal of government
property is through public auction. On the other hand, the general mode of

! Letter dated 4 October 2007
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procurement of goods is public bidding. Public bidding of government contracts and
for the disposition of government assets should have the same principles and
objectives. Their only difference, if at all, is that in the public bidding for public
contracts, the award is generally given to the lowest bidder while in the disposition of
government assets, the award is to the highest bidder. Under_Section 504 of the
Government Auditing Rules and Regulations, a public auction, which is the mode of
divestment or disposal of government property, shall adhere to established mechanics
and procedures in public bidding.

A review of COA Circular 89-296 in correlation with the provisions of RA

9184 and its IRR-A reveals that the principles involved in public bidding for disposal of

- government property are also present in procurement of public contracts, such that the

fusion of the rules on disposal and the rules on procurement would not undermine the

rationale behind and the principles governing the former. It is necessary, however, that

the winning bidder has the lowest bid for the delivery of tli€¢ photocopying machine and

at the same time has the highest quote for the unserviceable property, which should not
be less than the book value of such unserviceable property.

Based on the foregoing, it js our considered opinion that the rules on
procurement of goods under RA 9184 and its IRR-A may be used in the intended trade-
in transaction, subject to the suppletory application of relevant provisions under COA
Circular 89-296.

We trust that this clarifies matters.

Very truly yours,

? 1G Summit Holdings, Inc, vs. Court of Appeals. G.R. No. 124293,
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6 February 2008

MR. RAUL B. AGUILOS
Regional Director

Land Transportation Office
Regional Office No. 8
Tacloban City

Dear Dir. Aguilos:

This refers to your letter dated 4 October 2007 requesting for an opinion with
respect to the applicable provisions relative to trade-in transactions. Based on said
letter, the Land Transportation Office Regional Office 8 intends to procure a
photocopying machine to replace an unserviceable machine by offering the latter for
trade-in with the agreement that the price that will be quoted by suppliers would be the
net amount of the trade-in value of your unserviceable photocopying machine,

The trade-in transaction mentioned appears to involve two distinct but relatively
connected activities of government agencies, namely: (i) disposal of government
property and (ii) procurement of goods, which transactions are covered by different
rules. The rules on disposal of government property is governed by Commission on
Audit (COA) Circular 89-296 while that of procurement of goods is covered by
Republic ‘Act 9184 (RA 9184) and its Implementmg Rules and Regulations Part A
(IRR-A). oo
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It appears from the intended transaction that the main intention of your agency
is to acquire new machines to replace the unserviceable photocopying machine such
that the disposal of the unserviceable property becomes ancillary thereto. The
unserviceable property in the trade-in transaction becomes part of the payment for the
new machines. In ordinary circumstances, the amount realized from the disposal of
government property redounds to the profit of the agency, which may then be used in
procuring its needs. In the trade-in transaction the transformation of a capital asset into
a liquid asset is eliminated because the capital asset itself was made as payment for the
new photocopying machine instead of using the cash which would have been received
as a result of its disposal.

Per COA Circular 89-296, the foremost mode of disposal of government
property is through public auction. On the other hand, the general mode of
procurement of goods is public bidding. Public bidding of government contracts and

(02) 900-6741 to 44 + gppb@gppb.gov.ph ¢ www.gppb.gov.ph



for the disposition of government assets should have the same principles and
objectives. Their only difference, if at all, is that in the public bidding for public
contracts, the award is generally given to the lowest bidder while in the disposition of
government assets, the award is to the highest bidder. Under Section 504 of the
Government Auditing Rules and Regulations, a public auction, which is the mode of

divestment or disposal of government property, shall adhere to established mechanics
and procedures in public bidding."

A review of COA Circular 89-296 in correlation with the provisions of RA
9184 and its IRR-A reveals that the principles involved in public bidding for disposal of
government property are also present in procurement of public contracts, such that the
fusion of the rules on disposal and the rules on procurement would not undermine the
rationale behind and the principles governing the former. It is necessary, however, that
the winning bidder has the lowest bid for the delivery of the photocopying machine and
at the same time has the highest quote for the unserviceable property, which should not
be less than the book value of such unserviceable property.

Based on the foregoing, it is our considered opinion that the rules on

procurement of goods under RA 9184 and its IRR-A may be used in the intended trade-

in transaction, subject to the suppletory application of relevant provisions under COA
Circular 89-296.

We trust that this clarifies matters.

Very truly yours, -

RUBY U. ALVAREZ
Executive Director 111

! JG Summit Holdings, Inc. vs. Court of Appeals. G.R. No. 124293,
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Republic of the Philippines Bax '
Department of Transportation and Communications i“ N
LAND TRANSPORTATION OFFICE
REGIONAL OFFICE NO, 8
Tacloban City

October 4, 2007

THE HEAD

Government Procurement Policy Board

Unit 2506, Raffles Corporate Center, F. Ortigas Jr. Road,
Ortigas Center, Pasig City 1106

Dear Sir/Madam,

This has reference to the plan of this office to procure a photocopying machine for the
regionai office use to replace an unserviceable machine with an estimated book value in the
amount of P7,200.00 as of September 30, 2007.

Eligible suppliers available within our jurisdiction can offer a trade-in option with the
agreement that the price that will then be quoted by them would be the net amount of the
trade-in value of our unserviceable photocopying machine, the latter being understood to be
transferred to the winning bidder. It can easily be analyzed that it would be economical and
advantageous to the government if we pursue the trade-in option compared to an ordinary
purchase as the remaining book value of said unserviceable machine would be of economic
use.

We made ample efforts researching for some legal basis, policies, rules or regulations
relative to trade-in transactions but we could not find one. Moreover, RA 9184 or the
Government Procurement Reform Act and its IRR are silent about the matter; hence, this

query.

In this connection, may we request for some legal opinion on the matter for our appropriate
guidance. Rest assured that your prompt action on this would benefit us a lot as we are
very much concemed on the fact that the book value of said unserviceable machine
decreases on a daily basis by way of depreciation. It is also worth mentioning that it is
necessary for us to procure a new machine for obvious reasons.

Anticipating for your favorable response to this request.

Thank you s0 much and more power. .
Yrwolves affhmhfwn -[f'rml.u ™ ﬂ:ruj'}m
Very truly yours, 'E Mh% onds prcanemunt -UQ 31:-44.

Reg onal Directpr
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