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Re : Eligibility Requirements and
Request for Contract Price Escalation

Dear Director Gamboa:
We respond to your letter dated 13 June 2006 raising the following issues:

“1. Whether the Bids and Award Committee (BAC) may exercise discretion in
the interpretation and determination of compliance of an additional, as
opposed to standard or prescribed, eligibility requirements under the
Government Procurement Reform Act?

2. Whether an alternative eligibility statement or document submitted by a
prospective bidder may qualify as a legal and valid substitute in good faith
and in substantial compliance of the particular eligibility requirement (i. e.
Official Receipt in lieu of current Mayor’s Permit/Municipal Permit) in
case the BAC has objectively determined that the finding of fault in the
non-submission of the required eligibility document may be directly
attributed to the failure, delay or inaction of the issuing authority?

3. Whether an escalation in the selling price of food products sold by food
concessionaires may be permitted in the light of prevailing economic and
market conditions despite prior expressed prohibition mutually agreed
upon by the Contracting Parties?”

As regards your first query, Section 17.3 of the Implementing Rules and Regulation

Part A (IRR-A) of Republic Act No. 9184 (R. A. 9184) allows the procuring agency to
require additional document requirements or specifications such as summary of data,
facilities and/or services where applicable and necessary to complete the information required

for the bidders to prepare and submit their bids. The procuring entity may also require other

. appropriate licenses to be submitted as eligibility requirements whenever necessary and
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applicable taking into account the size, cost and type of project being bidded out (Sections
23.6.1 and 24.7.1, IRR-A).

The BAC shall determine if each prospective bidder is eligible to participate in the
bidding by examining the completeness of the bidder’s eligibility requirements or statements
against a checklist of requirements using a non-discretionary “pass/fail” criteria, as stated in
the Invitation to Apply for Eligibility and to Bid (IAEB), and shall be determined as either
“eligible” or “ineligible” (Section 23.2 of the IRR-A).

Thus, the BAC may require additional documents to be submitted. However, the BAC
shall only use the non-discretionary “pass/fail criteria” in determining the existence or non-
existence of said additional document/s required in the IAEB.

As regards the second query, acceptance of an alternative eligibility document or
statement submitted by the bidder will lead to an exercise of discretion among the BAC
members — an action which R. A. 9184 and its IRR-A expressly prohibit during the eligibility
check and bid evaluation. In using the non-discretionary “pass/fail” criteria under Section
23.2 of the IRR-A, the BAC merely checks for the presence or absence of the required
document. A bidder is declared to be eligible if such document is present, complete, and
sufficient. Otherwise, the absence, incompleteness, or insufficiency of a requirement will
result to a bidder’s ineligibility to bid. (NPM 007-2006 dated 06 April 2006)

Thus, the submission of an alternative document other than that required by the
procuring entity as contained in the bid documents cannot be considered as sufficient
compliance, regardless of whether the non-issuance of the required document is due to the
fault of issuing authority.

Finally, as regards your last query, all bid prices shall be considered as fixed prices,
and therefore not subject to price escalation during contract implementation, except under
extraordinary circumstances and upon prior approval of the Government Procurement Policy
Board [GPPB] (Section 61.1 of the IRR-A). The burden of proving the occurrence of
extraordinary circumstances that will allow for price escalation shall rest with the entity
requesting for such escalation.

The procedure to file for a request for price escalation under the GPPB Guidelines for
Contract Price Escalation is as follows:

1. The head of the procuring entity shall endorse the request for price
escalation to the National Economic Development Authority [NEDA]
accompanied with the required documents;

2. NEDA shall review the legal and technical parameters and submit its
recommendation to the GPPB;

W

The GPPB shall approve or act upon the recommendation of the
NEDA. (GPPB Resolution No. 08-2005)

Consequently, a determination of whether such escalation occurred under
extraordinary circumstances would still have to be made by NEDA in accordance with
prevailing guidelines.




We hope to have clarified the matter. Should you have additional questions, please do
not hesitate to contact us.

Very truly yours,

Executive Director 111

Copyv Furnished:

ATTY. LEONARDO B. PALICTE I11

Deputy Secretary General for Legal Aftfairs and Chief Counsel
Chairman, Bids and Awards Committee
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