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Re: Small Value Procurement

Dear Ms. Santos:

We respond to your letter dated 18 November 2011 seeking clarification on whether
the FDC can automatically adopt Small Value Procurement for the first time by sending
Requests for Quotation for items Php 50,000 and below, and if not, what method of
procurement should be used for the immediate purchase of chemical, reagents, media, and

standards needed to render technical assistance to the food industry through various analytical
services offered by its laboratories.

As represented, FDC is having difficulties in obtaining three (3) price quotations
despite sending RFQs to more than twelve (12) suppliers in the conduct of Shopping under

Section 52 of the Implementing Rules and Regulations (IRR) of Republic Act No. (RA)
9184.

At the outset, please note that pursuant to Section 10 of RA 9184 and its IRR, all
procurement, as a general rule, shall be done through competitive bidding. Alternative
methods may be resorted to only in highly exceptional cases subject to the approval of the
head of the procuring entity, and whenever justified by the conditions provided in the law.

Shopping, as an alternative method of procurement under Section 52 of RA 9184 and
its IRR, is employed when there is an unforeseen contingency requiring immediate purchase,
or for the procurement of ordinary or regular office supplies and equipment not available in
the Procurement Service, which involves an amount not exceeding the thresholds prescribed
in Annex “H” of the IRR.

On the other hand, Small Value Procurement is allowed where the procurement does
not fall under Shopping in Section 52 of the IRR, and the amount of the procurement must be
within the threshold amount prescribed under Annex “H” of the IRR, subject to the
procedural requirements under the Guidelines for Shopping and Small Value Procurement’.

" Issued through GPPB Resolution No. 09-2009 dated 23 November 2009; See also Section 53.9 of the IRR.
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If the chemicals, reagents, media, and standards to be purchased can be considered as
“ordinary or regular office supplies” not available in the Procurement Service, then the
alternative method of Shopping can be used subject to the prescribed thresholds and
guidelines. Pursuant to Section 52.2 of the IRR, “the phrase ‘ordinary or regular office
supplies’ shall be understood to include those supplies, commodities, or materials which,
depending on the procuring entity’s mandate and nature of operations, are necessary in
the transaction of its official businesses, and consumed in the day-to-day operations of
said procuring entity...” (Emphasis ours)

As the nature of FDC’s operation involves rendering technical assistance to the food
industry through various analytical services offered by its laboratories, it appears that the
chemicals, reagents, media, and standards can be considered as “ordinary or regular office
supplies.” As such, these items should be included in the Electronic Catalogue of the
PhilGEPS and purchased from the PS-DBM pursuant to Section 53.5 of the IRR.,

In case such items are not available from the PS-DBM, FDC may procure it by way of
competitive bidding or Shopping under Section 52.1 (b) of the IRR. It goes without saying
that since the items mentioned can be considered ordinary or regular office supplies, resort to
Small Value Procurement for its acquisition may not be made.

To address the immediate need of these items, we emphasize the need for meticulous
and judicious planning of your procurement activities. In addition, we would like to reiterate
that no procurement shall be undertaken unless it is in accordance with the approved Annual
Procurement Plan (APP). If the APP provides that the mode of procurement is Competitive
Bidding and the BAC subsequently recommends the change in the mode of procurement to
any of the alternative methods, it must be through a Resolution duly approved by the Head of
the Procuring Entity. If, however, the procurement is not included in the APP, then the
relevant Project Procurement Management Plan (PPMP) must be updated and consolidated
with the APP to comply with the provisions of RA 9184 and its IRR.

We hope that our advice sufficiently addresses your concern. We wish to stress that

this opinion is being rendered on the basis of the facts and particular circumstances as
presented.
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