REPUBLIC OF THE PHILIPPINES

GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Mezzanine 125, Mabini Hall, Malacafiang, Manila
Telefax Nos. (02) 735-4962; (02) 736-3758

INPM No. 036-2004] ()

March 29, 2004

ATTY. ROMAN C. TORRES
BAC-A Chairman
Philippine Charity Sweepstakes Office

Dear Atty. Torres:

This refers to your letter dated March 2, 2004, which we received on March 4, 2004,
requesting for clarification on the following:

1. Whether or not a procuring entity may limit the conduct of its negotiated
procurement to only three (3) bidders;

2. Whether or not, in case of a negotiated procurement, may the conduct of a
pre-bid conference be dispensed with; and

3. Whether or not the submission and opening of bids be conducted within
five (5) days or less after the pre-bid conference.

Negotiated Procurement May Be Limited to Three Bidders

The requirement under Section 54.2 (b) of the IRR-A of R.A. 9184 is for the
procuring entity to draw up a list of at least three (3) suppliers or contractors which will be
invited to submit bids. This applies only in cases where there has been two (2) failed
biddings or in case of imminent danger to life or property during a state of calamity, or when
time is of the essence arising from natural or man-made calamities or other causes where
immediate action is necessary to prevent damage to or loss of life or property, or to restore
vital public services, infrastructure facilities and other public utilities. The circumstances
earlier mentioned contemplates a situation where immediate determination of a supplier or
contractor which will satisfy the procurement requirement is a necessity.

For this reason, a procuring entity is given the authority to draw up a list of at least
three (3) suppliers or contractors known to be technically, legally and financially capable.
Limiting the list into three (3) suppliers or contractors of known capability helps the
procuring entity in focusing on the proposals rather than the qualification of the suppliers or




contractors. In this light, procuring entities may be able to shorten the time for the evaluation
of the proposals and determine that which will be most advantageous to the government.

Pre-Bid Conference in Negotiated Procurement Required

Under Section 54.2 (b} of the IRR-A of R.A. 9184, the procedures for the conduct of
public bidding shall be observed in case negotiated procurement is resorted to due to the
tollowing cases specified in Section 53 (a) and (b) of IRR-A:

1. Where there has been failure of public bidding for the second time as provided in
Section 35 of the Act and this IRR-A; and

2. In case of imminent danger to life or property during a state of calamity, or when
time is of the essence arising from natural or man-made calamities or other causes
where immediate action is necessary to prevent damages to or loss of life or
property, or to restore vital public services, infrastructure facilities and other
public utilities. In the case of infrastructure projects, the procuring entity has the
option to undertake the project through negotiated procurement or by
administration or, in high security risk area, through the AFP.

As defined in Section 5 (h) of IRR-A ¢ompetitive bidding or public bidding involves
the following process: advertisement, pre-bid conference, eligibility screening of prospective
bidders, receipt and opening. of bids, evaluation of bids, post-qualification, and award of
contract. '

In this regard, when there has been a failure of bidding for the second time and
negotiated procurement is resorted to, the conduct of a pre-bid conference is required. Please
note, however, that the conduct of a pre-bid conference is required only for contracts to be
bid with an approved budget of one million pesos (P1,000,000.00) or more. For projects
costing less than one million pesos (P1,000,000.00), holding a pre-bid conference is at the
discretion of the Bids and Awards Committee. Section 22.1 of the IRR-A specifically
provides as follows:

For contracts to be bid with an approved budget of one million pesos
(P1,000,000.00) or more, the BAC shall convene at least one (1) pre-bid
conference to clarify and/or explain any of the requirements, terms, conditions
and specifications stipulated in the bidding documents. For contracts to be bid
costing less than one million pesos (P1,000,000.00), pre-bid conferences may
be conducted at the discretion of the BAC. Subject to the approval of the
BAC, a pre-bid conference may also be conducted upon written request of any
prospective bidder.

Submission and Opening of Bids Five Days or Less After Pre-Bid Conference Not
Allowed

Based on the above-discussion, the rules and procedures for the conduct of a public
bidding should be followed when a negotiated procurement is resorted to in case there have
been two (2) failed biddings. As such, the period required for each stage of procurement




should also be followed. Section 22.2 of the IRR-A provides a period of at least twelve (12)
calendar days between the pre-bid conference and the submission and opening of bids, to wit:

The pre-bid conference shall be held at least twelve (12) calendar days
before the deadline for the submission and receipt of bids. However,
attendance of the bidders shall not be mandatory. (Emphasis supplied)

In this light, the submission and opening of bids cannot be conducted five (5) days or
less after the pre-bid conference regardless of the fact that the procurement is through
negotiated procurement.

This opinion is being rendered on the basis of the facts and particular circumstances
as represented. It may not necessarily be applicable upon a different set of facts or
circumstances.

We trust that this clarifies matters.

Very truly yours,

RTIN C. SYQUIA
xecutive Director
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