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DIR. ISABEL C. TAGUINOD
Director IV

Department of Budget and Management
Regional Office No. II

Tuguegarao City

Re " :-  Applicability of Section 53 (f) of the IRR — A of R.A. 9184
Dear Dir. Taguinod:

This refers to your memorandum dated 28 June 2005 anent your draft reply letter
to the request for opinion of Atty. Charlie L. Yap, BAC Chairman of the Provincial
Government of Cagayan. The Provincial Government of Cagayan is seeking clarification
on the propriety and legality of the application of Section 53 (f) of the Impleménting
Rules and Regulations Part A (IRR — A) of Republic Act No. 9184 (R.A. 9184) in its
activity to engage -the services of an individual consultant for the management and
operation of the Cagayan Town Center. Thus, the request for comment and/or appropriate
action on the said draft letter-reply.

Applicability Qf Section"53 (f) — Negotiated Procurement

The general rule is that procuring entitiés shall adopt public bidding as the mode of
procurement. Alternative methods of procurement provided under Rule XVI of R.A. 9184
and its IRR-A may be resorted to only in the highly exceptional cases provided therein.'

. ' - In this regard, procuring entities may resort to negotiated procurement for their
procurement of consulting services only if the conditions provided for in Section 53 (f) of
R.A. 9184 and its IRR-A is fully complied with. The provision reads as follows:

Negotiated- Procurement is a method of procurement of goods,
infrastructure projects and consulting services, whereby the procuring
entity directly negotiates a contract with a technically, legally and
financially capable supplier, contractor or consultant only in the following
cases: : :

! Section 48.2, IRR-A, R.A. 9184



o : XXX

f) In the case of individual consultants hired to do work that is (i) highly
technical or proprietary; or (ii) primarily confidential or policy
determining, where trust and confidence are the primary consideration
for the hiring of the consultant: Provided, however, That the term of
the individual consultants shall, at the most, be on a six month basis,
renewable at the option of the appointing head of the procuring entity,
but in no case shall exceed the term of the latter;

XXX

On the matter of the determination of whether the work to be done by the
consultant is highly technical or proprietary or is primarily confidential or policy-
determining, where trust and confidence are the primary consideration for the hiring-of the
consultant, the same lies exclusively on the procuring entity’s prerogatives. This office is
without force to ascertain the presence or absence of the conditions set under the
provisions and arrive at a conclusion as to the proprlety of procurmg consultancy through
Negotiated Procurement.

Thus, on the basis of the proposed Terms of Reference (TOR) for the consultancy
which presumably reflects the nature and scope of the services, the procuring entity shall
determine whether the requirements of the procurement of the Provincial Government of
Cagayan qualifies to be within the ambit of Sec. 53 (f) of the IRR-A of R.A. 9184,

: Having determined and established that the project falls under the contemplation
of Section 53 (f), the Provincial Government, it is submitted, may directly negotiate with a
qualified individual consultant, subject to the pertinent requirements provided for in R.A.
9184 and its IRR-A. To be clear, general rules in the procurement of consulting services
as prescribed in Section 24 of the IRR-A, as to the conditions for the allowance of such
procurement and the eligibility of the consultant to be hired, shall be followed to the
extent reasonably possible. -

However, the provisions regarding eligibility check, under Section 24.7, are mot
applicable as the same treats merely of the situations where shortlisting and competitive
bidding is required and/or is necessary. This is not the situation in the case whete the
mode of procurement used is negotiation. Notably, Under Sec 53 (f) of the IRR-A, the
procuring entity directly negotiates with a consultant of its trust and confidence and/or is
known to render highly technical or proprietary consultancy services.

Proceeding from this premise, where negotiations are used as mode of
procurement, no bid documents are tendered by any prospective consultant and, therefore,
verification, validation or ascertainment of statements made therein may no longer be
viable or necessary under the circumstance. This is because, in this case, other than those
required to establish expertise or experience in the relevant field, there are no documents
to speak of. The eligibility, quallﬁcanon appropriate education, training and relevant
experience to render the consultancy services are all verified, validated, and ascertained
during the negotiations. In other words, the documents required to establish expertise or
experience are made subject, not to an eligibility check, but to the negotiations where
verification, validation and ascertainment of the same can be made.



Nonetheless, pﬁrsuant to Section 8.2.1 of the IRR-A of R.A. 9184, posting shall
be made with the G-EPS as to the procurement opportunity and results of the awards, for

transparency purposes.

We trust that this clarifies matters.

Very truly yours,

IN C. SYQUIA
Execufive Director 11




