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HON. FORTUNATO T. DE LA PENA
Undersecretary

Bids and Award Committee, Chairperson
Department of Science and Technology

Re : Clarification on the provisions of Republic Act 9184 (R.A. 9184)
and its Implementing Rules and Regulations Part A (IRR-A)

Dear Undersecretary De la Pena:

This refers to your letter dated 20 April 2005 which we received on 25 April
2005, requesting for opinion on the following issues:

1. Whether or not the security agency which was awarded the contract
during the bidding conducted by the Department of Science and
Technology (DOST) Central Office be automatically employed by
other DOST agencies; and

2. Whether or not a two-stage bidding procedure may be conducted for
the services abovementioned.

In said letter, it is mentioned that DOST has its Central Office and several of its
attached agencies located within a single compound. For better management of security
in the area, it was determined that only one security agency shall be hired to handle the
security services for the compound. To this end, the DOST Central Office Bids and
Awards Committee (BAC) plans to conduct the bidding for the services of security
guards for the Central Office, whereupon the awardee shall be hired, under separate
contracts, by the said DOST attached agencies located in the same premises for their
own security requirements.

General Rule: Competitive Bidding for all procurement contracts

The policy of the law i is for the Government to procure through competitive,
transparent and public bidding.' Only in exceptional cases may the alternative methods

! See Section 2 and 10, IRR-A of R.A. 9184
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of procurement under Republic Act No. 9184 (R.A. 9184) be resorted to.> The
implication of this policy is to require that all procurement contracts are acquired only
through the modes preseribed by law. Hence, no other mode of acquisition of
procurement contract is allowed.

[t bears stressing that every procurement opportunity opened to the public
should sufficiently describe the exact requirement of the procuring entity and the
approved budget for the .contract. Interestingly, the procurement undertaking by the
DOST Central Office, as defined in its Annual Procurement Plan (APP) and its
Procurement Project Management Plan (PPMP), makes specific reference to its own
requirements and does not contemplate that of the other agencies.

Parenthetically, by advertising the procurement opportunity, DOST Central
Office opened an opportunity only to the extent of its own requirements. And, to allow
the attached agencies to conveniently contract with the awardee in the procurement
undertaking of DOST Central Office to dispense with the bidding process required for
the procurement, would amount to a violation of the principle of open and public
competition in government procurement.

In light of the foregoing premises, the DOST Central Office and the other
Agencies may consider a joint undertaking on the hiring of the services of a single
security agency to manage the whole compound, as a single procurement project.
Following this suggestion, it may be wise that participating agencies, including DOST
Central Office, agree on the terms of their joint undertaking.

Two-Stage Competitive ﬁidding

The Two-Stage Competitive Bidding Procedure is not applicable in the
procurement of security services where specifications/Terms of Reference are
determinable and easily defined.

The Two-Stage Competitive Bidding Procedure may be employed for the
procurement of goods, where: (1) Due to the nature of the project requirements, the
required technical specifications/requirements of the contract cannot be precisely
defined i3n advance of bidding; or (2) the problem of technically unequal bids is likely
to occur. :

Under this procedure, the procuring entity concerned shall prepare the bidding
documents, including the technical specification only in the form of performance
criteria. Prospective bidders are then requested to submit their respective Letters of
Intent (LOI), their eligibility requirements if needed and their initial technical
proposals. During this stage, no price tenders are required. The BAC shall then evaluate
the technical merits of the proposals received from eligible bidders vis-a-vis the
required performance standards. After this, a meeting/discussion shall be held by the
BAC with those eligible bidders whose technical tenders meet the minimum required
standards stipulated in the bidding documents for purposes of drawing up the final

2 See Rule XV, ibid.
3 See Section 30.4, ibid. $



revised technical specifications/requirements of the contract. This revised technical
specifications shall become the reference requirements for bidding among eligible
bidders who are then required to submit revised technical tenders including price
proposals, in accordance with the rules on competitive bidding under the IRR-A.

The detailed procedure above is manifest as to the intention of the law in
allowing the use of a two-stage competitive bidding process. The procedure is
exclusive to situations where preparing a complete and detailed technical specification
at the outset is undesirable or virtually impractical, by reason of the likely occurrence
of technically unequal bids. It is specific to procurement undertakings involving
complex items or services and comes as an exceptional remedy to address limited
conditions. Thus, it does not contemplate procurement of general services where
specifications may be easily determined from the beginning, as in the case of security
services.

This opinion is being rendered on the basis of, the facts and particular
circumstances as represented. It may not necessarily be applicable upon a different set

of facts or circumstances.

We trust that this clarifies matters.

Very truly yours,

Execytive Director II1

* Ibid.



