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Re: Chairman of the Bids and Awards Committee (BAC)

Dear Mr. Butic:

We respond to your letter dated 24 October 2011 seeking our opinion whether a non-

third ranking official can be appointed as Chairman of the Bids and Awards Committec
(BAC).

As represented, the BAC Chairman of Quedan and Rural Credit Guarantee
Corporation (Quedancor) has been recently appointed as the Officer-In-Charge of
Quedancor. Being considered as the new BAC Chairman are the remaining permanent
officials who are at least third in rank, which are the Executive Vice President (EVP) and the
Vice President (VP) for Finance. However, the former has declined to be designated for the
said position while the latter is prohibited from being a BAC member being an approving
authority. It was further disclosed that the officers of Quedancor are designated to third
ranking position on a temporary capacity.

For your guidance, Section 11.2.2 is explicit that the Chairman of the BAC must be at
least a third ranking permanent official of the procuring entity. As we have stated in previous
opinions, this provision does not provide for any exception to the third-ranking rule'.
Nonetheless, a second ranking permanent official is qualified to be appointed as Chairperson
of the BAC as the minimum requirement is at least a third ranking permanent official®.

In addition, the term "permanent” does not refer to whether the person holding the
plantilla position is contractual, regular, or appointed; rather, this refers to whether the
position exists within the organizational structure of the procuring entity or not.” Therefore, a
third ranking officer occupying a position, albeit in temporary capacity, is eligible to become
the Chairman of the BAC for as long as the office he is currently occupying is an existing
plantilia position in Quedancor. V'

' NPM No. 049-2007 dated 14 August 2007
3 NPM Mo. 049-2004 dated 12 April 2004

I NPM No. 025-2004 dated 8 March 2004
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On your concern regarding the prohibition against the VP for Finance from being
designated as BAC Chairman being an approving authority, we wish to clarify the rule on
approving authority under RA 9184 and its IRR. The approving authority contemplated under
Section 11 of R.A. 9184 and its IRR refers to the official who approves procurement
transactions, who is the Head of the Procuring Entity (HOPE) or the person delegated by the
HOPE to perform said function in his or her behalf. As we have explained in a more recent
opinion’, the prohibition stated in Section 11.2.5 of the IRR is intended to avoid any conflict
of interest between the person who takes part in a procurement activity and the one approving
the resulting transactions. Consequently, such prohibition does not apply to approving
authorities where this conflict of interest is not present.

Hence, it is our view that the VP for Finance is proscribed from acting as BAC
Chairman for procurement activities involving contracts subject for his approval; and, thus,
he can serve as BAC Chairman for procurement of contracts that are not within the level of
his approving authority.

On the other hand, the EVP, whether he is a second or third ranking official of
Quedancor, can be designated as BAC Chairman. Should the organizational structure of
Quedancor ultimately result in the non-constitution/creation of the BAC, the EVP may want
to reconsider his decision in the exigency of public service. For after all, if public officials

will refuse the designation as BAC members, there is a high probability that BACs will not
be constituted at all.

In sum, we wish to clarify that only officers occupying either second or third ranking
positions may be designated as BAC Chairman and any officer holding a position of a lower
rank cannot be designated as BAC Chairman.

We hope we have provided sufficient guidance on the matter. Should you have
further questions, please do not hesitate to contact us.

“NPM No. 011-2010 dated 22 April 2010



