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DIR. DOMINADOR M. GAMBOA

Head, Bids and Awards Committee Secretariat
House of Representatives

National Government Center, Constitution Hills
1126 Quezon City

Re : Un-audited Financial Statements as Supplemental
Eligibility Requirements

Dear Dir. Gamboa;

This has reference to your letter-query, dated 17 March 2005, requesting that
an opinion be rendered on the issue of whether the House of Representatives Bids and
Awards Committee may include “un-audited financial document for the current year”
as part of the standard eligibility requirements.

Relevant in the consideration of this issue is the prescription in the
Implementing Rules and Regulations Part A (IRR-A) of Republic Act No. 9184 (R.A.
9184) in Section 23.6 (i) thereof, as reinforced in Government Procurement Policy
Board (GPPB) Circular No. 01-2004.! Witness the provision, to wit:

1) The prospective bidder’s audited financial statements,
stamped “received” by the BIR or its duly accredited and
authorized institutions, for the immediately preceding
calendar year, showing, among others, the prospective
bidder’s total and current assets and liabilities;

The reason for the rule is two-pronged: First, as a financial document, it is
aimed at providing factual basis in determining the financial capability of the
prospective supplier or contractor to undertake the procurement project; Second, to
ensure that all suppliers, contractors, and consultants dealing in government
procurement pay the correct amount of taxes due from them in accordance with th

! Dated 22 December 2004.



mandate of the law and in consonance with the government’s policy of transparency,
efficiency, and good governance.” :

In light of the above-stated rationale, this Office opines_that un-audited
financial statements may not be required as eligibility requirements if the same are
purported to substitute audited financial statements or if the same are intended to
corroborate data in audited financial statements.

The reasons for requiring the submission of audited financial statement,
stamped “received” by the BIR, may be skirted by allowing submission of an un-
audited financial document, whether as a supplement to the audited financial
statements or, worse, as a substitute thereto. The rules seek to provide an objective
basis to establish as a matter of fact the capability of prospective bidders to undertake
the project of the government. Thus, to replace audited financial statements with
documents of unconfirmed declarations would be to veer from this purpose. Also, the
un-audited financial statements may not be used to corroborate the facts in the audited
financial statements, inasmuch as to allow these documents to strengthen or ratify the
data in the audited financial statement would be to give weight to their contents or the
representations therein.

The foregoing discourse notwithstanding, the procuring entity is not precluded
from requiring additional documents/materials which they may see fit or necessary,’
with the caveat that the same shall not be used to either substitute or corroborate the
required audited financial statement or otherwise be required as eligibility document.

In fine, having considered the foregoing premises, the need to solidify the
policy behind the requirement under Section 23.6 (i} of the IRR-A obliges us to
render opinion disallowing the inclusion among the eligibility requirements the
submission of un-audited financial statements.

We trust that this clarifies matters.

Very truly yours

JOSE TIN C. SE/QUIA
Exécutive Director I11

* See GPPB Circular No.01-2004, supra.
3 per Section 25.3 (A) (10) of the IRR-A



