Republic of the Philippines

gq:b TECHNICAL SUPPORT OFFICE

Unit 2506 Raffles Corporate Center,
F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center,
Pasig City, Philippines 1605

Government Procurement Policy Boord
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11 November 2011

PDIR. GEORGE Q. PIANO, CEO VI

Director for Logistics

PHILIPPINE NATIONAL POLICE

National Headquarters, Camp Crame, Quezon City

Re : Requirements for a Joint Venture Agreement

Dear PDIR. Piano:

This refers to your letter dated 25 October 2011 seeking our opinion and guidance in
conmection with the upcoming procurement by the Philippine National Police (PNP) of Twelve
Thousand Three Hundred Sixty-Eight (12,368) units of Caliber 9MM Pistol with an Approved

Budget for the Contract (ABC) of Two Hundred Ninety-Six Million Eight Hundred Thirty-Two
Thousand Pesos (PhP296,832,000).

[n particular, the PNP is requesting for clarification on the following concerns:

1. The required place and manner of execution of the Notarized Statement and the Joint
Venture Agreement (JVA), including the necessary documents to support the authority of
the signatory to the JVA;

2. The need to state that the capitalization of the joint venture is sixty percent (60%) Filipino
and forty percent (40%) foreign; and

3. The need for the J'V to register with the Securities and Exchange Commission (SEC).

Place and Manner of Execution of the Notarized Statement and JVA

Republic Act No. (RA) 9184, otherwise known as the Government Procurement Reform Act,
and its revised Implementing Rules and Regulations (IRR) do not provide for specific rules relative
to the place, manner and formalities in the execution of the notarized statement and the JVA. In
order not to be too limiting, the rules simply provide that a “valid JVA” should be submitted by the
prospective bidder if the JVA is already in existence; or in its absence, a duly notarized statement
attesting to the fact that the partners to the JV shall execute a JVA upon award of the contract. In
other words, the forms and solemnities, including the situs in the execution of the notarized
statement and JVA, are left for the parties to determine. @/
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For this purpose, Article 17' of the Civil Code of the Philippines may be consulted to
determine the applicable law relative to the place and manner of execution of the notarized statement
and JVA. As a general rule, the law of the place shall govern the forms and solemnities in the
execution of the instrument under the Lex Loci Celebrationis principle. However, if the instrument is
executed before diplomatic or consular officials of the Philppines in another country, the form and
solemnities established under Phillipine laws shall govern their execution. Accordingly, if the
notarized statement or JVA is executed abroad, the law of the foreign country shall govern the form
and solemnities of the instrument. Conversely, if the notarized statement or JVA is executed in the

Philippines or before its diplomatic or consular officials in a foreign country, the form and
solemnities under Philippine laws shall be observed.

Insofar as the submission of the relevant document to support the authority of the signatory to
the IVA, ie. Board Resolution, Secretary’s Certificate, etc., the procurement law and its associated
[RR are likewise silent on this matter. Be that as it may, the procuring entity is mandated to verify,
validate and ascertain all statements made and documents submitted by the bidder during the post-
qualificaiotn stage. In that, the procuring entity, through its Bids and Awards Committee (BAC)
should be able to confirm the authority of the signatories to the JVA by requiring the JV partners to
present the relevant document to prove their respective authorities as signatory to the JVA during the
post-qualication process. This approach is likened to the requirement provided for in the IRR, where
in the execution of the Omnibus Sworn Statement, the bidder must attest to the fact that the
“signatory is the duly authorized representative of the prospective bidder, and granted full power and

authority to do, execute and perform any and all acts necessary and/or to represent the prospective
bidder in the bidding.”

Statement of Capitalization

Persons/entities forming themselves into a joint venture and intend to be jointly and severally
responsible and liable are eligible to participate in the bidding provided that the Filipino ownership
or interest of the joint venture concerned shall be at least sixty percent (60%).” The rules likewise
provide that the “[Flilipino ownership or interest shall be based on the contributions of each of the
members of the joint venture as specified in their JVA™ Accordingly, the partners must clearly
specify their respective contributions in the JVA to determine the 60% Filipino ownership or interest.
The specificity of the contribution, however, is for the determination of ownership or interest of the
partners to the JV, the rules do not specify that the ownership or interest should only be in the form
of monetary contibution to the capital. Thus, the JV partners may likewise contribute property or

industry with appropriate and identified valuation to determine the extent of the contribution of each
partner vis-g-vis their ownership and interest in the JV entity.

As an eligibility criterion, procuring entities, through the BAC, are required to check on the
bidders’ compliance with the 60% ownerhsip or interest requirement. Absence of such information
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" Art. 17. The forms and solemnities of contracts wills, and other public instruments shall be governed by the taws of the
country in which they are executed. When the acts referred to are executed before the diplomatic or consular officials of
the Republic of the Philippines in a foreign country, the solemnities established by the Philippine laws shall be observed
in their execution. ...

* Section 25.2(a)(iv), IRR of RA 9184.

® Section 23.5.1.1(e), IRR of RA 9184.
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may be ground for the disqualification of the JV entity in light of the non-discretionary pass/fail rule
in the examination, evaluation and post-qualification of bids.

In this regard, it is our considered view that the JVA should clearly state that the Filipino

ownership or interest over the joint venture is at least sixty percent (60%) regardless of the form of
contribution by which such ownership or interest was obtained.

Registration of JV with SEC

As regards the registration of the JV entity with the SEC, please be informed that this office
had the occasion to discuss a similar concern in an earlier Non-Policy Opinion5, as follows:

Unlike in a corporation or partnership existence, no other formal requirement
other than a JVA is necessary before individuals and/or entities can establish a JV
among themselves. What is essential is that a contract embodying the agreement of
partnership of the co-venturers and defining their rights and obligations under such
agreement is submitted. In other words, mere submission of the valid joint venture
agreement of the parties is sufficient compliance of the requirement under R.A. 9184,
Hence, the requirement for registration from the SEC is not necessary to make a JV
valid in light of R.A. 9184,

Considering that the above-quoted discussion still holds true in the case of the revised IRR,
we maintain the foregoing view that SEC registration is not required to make a JV valid for purposes
of RA 9184 and its IRR.

We trust that we have provided sufficient guidance on the matter. Should you have other
concems or clarifications, please do not hesitate to contact us.
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Copy furnished:

HON. RUBY U. ALVAREZ

Assistant Secretary

DEPARTMENT OF BUDGET AND MANAGEMENT
2/F, Boncodin Hall, Right Wing,

Gen. Solano St., Malacaiiang, Manila

> Non Policy Matter No. 004-2005 dated 19 January 2005.
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