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Dear Ms. Faria:

This refers to your letter dated 04 February 2005, which we received on 07
February 2005, requesting clarification on the Implementing Rules and Regulations
Part A (IRR-A) of Republic Act 9184 (R.A. 9184), specifically on the following:

Whether the largest single contract of all parties to a joint venture may
be combined and considered as one contract for purposes of complying
with Section 23.11.1.2.

This clarification is in connection with the procurement project of the Home
Development Mutual Fund (HDMF) for Supply, Delivery, and Installation of the Pag-
IBIG Membership Identification Card System.

Evaluation of the Largest Single Contract for Joint Ventures

Joint venture as defined in the case of Kilosbayan, Inc. et. al. vs. Guingona et.
al.! is “an association of persons or companies jointly undertaking some commercial
enterprise; generally all contribute assets and share risks. It requires a community of
interest in the performance of the subject matter, a right to direct and govemn the
policy connected therewith, and duty, which may be altered by agreement to share
both in the profit and losses.”

It can be inferred from this definition that parties entering into joint venture
agreements for purposes of bidding may benefit from each other’s capacity.

232 SCRA 110, May 5, 1994.



However, while it may be true that joint ventures may be resorted to for purposes of
affording bidders a higher possibility of complying with the requirements for a
particular procurement project, it cannot be used to circumvent the intention behind
each eligibility requirement.

One of the eligibility criterion provided under the, IRR-A of R.A. 9184,
specifically Section 23.11.1.2 as quoted hereunder, is that prospective bidders should
have a largest single contract amounting to at least fifty percent (50%) of the
approved budget for the contract to be bid:

The value of the prospective bidder’s largest single contract, adjusted
to current prices using the wholesale consumer price index, completed
within the period specified in the Invitation to Apply for Eligibility and
to Bid, and similar to the contract to be bid, must be at least fifty
percent (50%) of the approved budget for the contract to be bid.

This criterion is so provided in order to ensure that the Government is
contracting with an entity that has accomplished at least one project with a value no
less than fifty percent (50%) of the contract to be bid. In this regard, the Government
is assured that it is not the first time that the prospective bidders will be required to
accomplish such an undertaking, and therefore provides the Government a level of
security that such bidder, if awarded the contract, will be able to fulfill the contract
requirements.

Thus, interpreting the above-quoted eligibility criteria to mean that parties to a
joint venture may add each of their largest single contract for purposes of complying
with the requirement under Section 23.11.1.2 of the IRR-A will undeniably defeat the
purpose for which such provision has been included in the law. It is in this same vein
that the years of experience of each party to a joint venture cannot be added to comply
with the minimum required experience of a firm set by the procuring entity.

In view of the foregoing, we are of the opinion that although parties to a joint
venture share in the profits and losses that may result from the contract, the eligibility
criterion for a largest single contract of at least fifty percent (50%) of the approved
budget for the contract to be bid should be complied with by at least one of the parties
to the joint venture for purposes of determination of its eligibility.

We trust that this clarifies matters.

Execxtive Director 111




