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February 26, 2004

MR. CESAR M. SERENILLA
Chairman

Technical Working Group
Provincial Awards Committee
Province of Nueva Vizcaya

Re : Prohibition on Reference to Brand Names and Procurement of
Branded Common-Use Goods

Dear Mr. Serenilla:

This refers to your letter dated January 23, 2004 requesting clarification on the
following matters:

1. Prohibition on reference to brand names as specified under Section 18
of Republic Act 9184 (“R.A. 9184") and its Implementing Rules and
Regulations Part A (“IRR-A”); and

2. Procurement of branded goods and common-use.supph'es.

This is in connection with the pending request in your office for the procurement of
twelve (12) units of Nokia 6600 and one (1) unit of Samsung SGH-E700 mobile phones, as
well as one (1) Nissan Frontier 4 x 4 vehicle.

Prohibition on Reference to Brand Names

Section 18 of R.A. 9184 and its IRR-A, specifically prohibits reference to brand
names for the procurement of goods, to wit:

Specifications for the Procurement of Goods shall be based on relevant
characteristics and/or performance requirements. Reference to brand names
shall not be allowed. (Emphasis supplied) '



r

As can be gleaned from the above-quoted provision, the prohibition on reference to
brand names is without any exception or condition. This is a case where no interpretation
and construction is necessary. It is a cardinal rule [in] statutory construction that where the
law speaks in clear and categorical language, there is no room for interpretation or
construction; there is only room for application.'

Taking into account such prohibition, procuring entities should augment its resources
and develop its capabilities in drafting detailed technical specifications for its procurements
S0 as to acquire the type or nature of the product desired.

Procurement of Branded Goods and Common-Use Supplies

Section 10 of R.A. 9184 provides that all procurement shall be done through
competitive bidding, except as provided for in Article XVI on_Alternative Methods of
Procurement. Procuring entities should, as far as circumstances’ may allow, conduct its
procurement through competitive bidding. However, in cases provided under Rule XVI of
IRR-A of R.A. 9184, procuring entities may resort to alternative methods of procurement.
Following the principle of expressio unius est exclusio alterius, other than those methods and
circumstances mentioned under Article XVI of R.A. 9184 and Rule XVI of its IRR-A, no
other alternative method of procurement may be resorted to by any procuring entity. For this
reason, irrespective of price or brand, procurement of goods may only be conducted through
competitive bidding or through any of the alternative methods of procurement under Section
48 of R.A. 9184 when applicable.

It should be noted that the term “independent canvass” is not recognized by R.A. 9184
as a mode of procurement, alternative or otherwise. However, it may be useful to add that
canvass, although no longer recognized under RA. 9184, is practiced in the concept of the
alternative method of shopping provided under Section 52 of R.A. 9184 and its IRR-A. This
Section provides that procuring entities may simply request price quotations for readily
available off-the-shelf goods or ordinary/regular equipment from suppliers of known
qualifications in case of unforeseen contingency or non-availability in the Procurement
Service of the Department of Budget and Management (“PS-DBM”) of the ordinary/regular
office supplies or equipment; provided, that in the latter case, at least three (3) price
quotations from bona fide suppliers shall be obtained.

With regard to the procurement of common-use supplies, the IRR-A specifically
provides that the same shall be undertaken through the PS-DBM. This is supported by
Section 54.2(g) of IRR-A of R.A. 9184 which provides as follows:

With respect to item (e) of Section 53 of the Act and this IRR-A, a direct
negotiation may be made with the Government agency concerned: Provided,
however, That the procurement of common-use goods and supplies shall be
undertaken through the PS-DBM. (Emphasis supplied)

' Cebu Portland Cement Co. v. Municipality of Naga, G.R. Nos. 24116-17, August 22, 1963,



The IRR-A categorically mandated procuring entities to buy its common-use goods
and supplies from the PS-DBM. The only exception from this rule is in case the common-use
goods sought to be procured is not available in the PS-DBM, in which case, procuring entities
may resort to the alternative method of shopping. It should be emphasized, however, that this
exception does not extend to a circumstance where the brand of the common-use goods
sought to be procured is not available with the PS-DBM.

In view of the foregoing, so long as the common-use goods sought to be procured are
available in the PS-DBM, procuring entities shall buy therefrom irrespective of their brand

preference.

We trust that this clarifies matters.
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