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MR. JUANITO L. BELDA

Chief, Procurement and Supply Division

TECHNICAL EDUCATION AND SKILLS DEVELOPMENT AUTHORITY
East Service Road, South Luzon Expressway

Fort Bonifacio, Taguig City

Re:  Procurement of Printing Services

Dear Mr. Belda;

This refers to your letter dated 21 June 2006 requesting for clarification on the
following issues:

1. Are printing services classified as goods under Section 5 (k) of the

Implementing Rules and Regulations-Part A (IRR-A) of Republic Act No
9184 (R. A. 9184)?

2. Can a procuring entity acquire printing services through shopping if it is
below the required limit or ceiling?

The term “Goods™ is defined under Section 5 (k) of IRR-A of R. A. 9184, as follows:

k) Goods. Refer to all items, supplies, materials and general
support services, except consulting services and infrastructure projects,
which may be needed in the transaction of public businesses or in the
pursuit of any government undertaking, project or activity, whether in
the nature of equipment, furniture, stationery, materials for
construction, or personal property of any kind, including non-personal
or contractual services such as the repair and maintenance of
equipment and furniture, as well as trucking, hauling, janitorial,
security, and related or analogous services, as well as procurement of
materials and supplies provided by the procuring entity for such
services. The term “related” or “analogous services” shall include,
but not be limited to, lease or purchase of office space, media
advertisements, health maintenance services, and other services
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essential to the operation of the procuring entity. (Emphasis
supplied)

We believe that, based on the enumeration of what constitutes “related” or “analogous
services”, printing services should be considered as goods. Applying the well-established
principle of ejusdem generis, where a general word or phrase follows an enumeration of
particular and specific words of the same class, the general word or phrase is to be construed to
include persons, things, or cases akin to those specifically mentioned (Statutory Construction by
Ruben Agpalo — Fifth Edition 2003, Vera vs. Cuevas, 90 SCRA 379, 31 May 1979).

Anent the second query, it bears stressing that under Section 52 (b) of IRR-A, shopping
may be resorted only if procuring entities will be acquiring readily available off-the-shelf
goods or ordinary/regular office supplies and/or equipment.

As clanified under GPPB Resolution No. 12-2006 dated 14 June 2006, ordinary or
regular office supplies, in the context of Section 52 (b) of the IRR-A, refer to supplies,
commodities or materials which, depending on the procuring entity’s mandate and nature of
operations, are necessary in the transaction of its official businesses; and consumed in the
day-to-day operations of said procuring entity. However, in the same resolution, GPPB
specifically excluded from the meaning of ordinary or regular office supplies, services such
as repair and maintenance of equipment and furniture, as well as trucking, hauling, janitorial,
security, and related or analogous services.

In sum, although printing services fall within the definition of goods, it cannot be
considered as ordinary or regular office supplies and/or equipment. Hence, it cannot be
procured through Shopping under Section.52 (b) of the IRR-A.

We hope to have clarified the matter. Should you have additional questions, please do
not hesitate to contact us.

Very truly yours,

RUBY U. ALVAREZ
Executive Director ITT



