REPUBLIC OF THE PHILIPPINES

GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Unit 2506 Raffles Corporate Center, Emerald Avenue, Ortigas Center, Pasig City
Telefax Nos. (02) 900-6741 to 44

INPM No. 17-2005|

March 01, 2005

MS. LORNA O. FAJARDO, CESO III

OIC Chief Operating Officer/Chairperson,

BAC Infra -

Philippine Health Insurance Corporation

City State Centre Building, 709 Shaw Boulevard,
Brgy. Oranbo, Pasig City

Re : Application of Republic Act 9184 (R.A. 9184)
and its Implementing Rules and Regulations

(IRR-A)

Dear Ms. Fajardo:

This refers to your letter dated February 8, 2005 requesting clarification on
Republic Act 9184 (R.A. 9184) and its Implementing Rules and Regulations Part A
(IRR-A). Apparently, in one of your bidding activities, a motion for reconsideration from
one bidder has been received concerning your decision to declare him “ineligible” based
on failure to have two eligibility documents notarized despite clear instructions to submit
sworn statements. Hence, clarification is sought on the following issue:

Whether or not failure to have a document entitled “sworn statement”
notarized is classified under “patently insufficient” sybmission, as
provided for under Section 24.12 of IRR-A of R.A. 9184,



Submission of Eligibility Requirements; Eligibility Check Nen-Discretionary

Section 24.7.1 of the IRR-A provides that the determination of eligibility of
prospective bidders shall be based on the submission of the documents classified therein
as Class “A” and Class “B”. Among the legal documents required to be submitted is a
statement of the prospective bidder that it is not blacklisted or barred from bidding by the
Government or any of its agencies, offices, corporations or LGUs, including non-
inclusion in the Consolidated Blacklisting Report issued by the Government Procurement
and Policy Board (GPPB). Also required as technical document is a statement that such
bidder has the technical competence, experience and staff experience. On this regard, the
procuring entity can require that such statements be under oath, i.e., the documents are
notarized.

The IRR-A provides that the determination of eligibility shall be through an
examination of the completeness of cach consultant’s eligibility requirements or
statements against a checklist of requirements using a non-discretionary “pass/fail”
criteria, as stated in the Invitation to Apply for Eligibility and to Bid and the Instruction
to Bidders, and shall be determined as either “eligible” or ineligible.” If a consultant
submits the specific eligibility document required, he shall be rated “passed” for that
particular requirement; or in the event of an incomplete or patently insufficient
submission, shall be considered failed for the particular eligibility requirement concerned.
If a consultant is rated “failed” in any of the eligibility requirements, he shall be
considered ineligible to participate in a bidding, and the BAC shall mark the set of
eligibility documents of the consuitant concerned as “ineligible.” 2

Prescinding from the foregoing, failure of the prospective bidder to submit the
two eligibility documents niotarized despite clear instructions from the procuring entity
for its submission is tantamount to an incomplete and/or insufficient submission and shall
be considered failed for the particular eligibility requirement. Accordingly he shall be
determined as ineligible. :

The bidder’s subsequent and belated submission of the required documents will
not cure the defect in view of the pass/fail criteria used in determining the eligibility of
bidders. Consideration of the documents practically allows an exercise of discretion
among the BAC members and amounts to a modification of bid, contrary to the express
prohibition under R.A. 9184, The submission of the required documents at the time of the
motion for reconsideration does not in any way constitute compliance of the requirement.

' Legal, Technical and Financial Documents
? Scction 26.1 of IRR-A, Bid modifications received after the applicable deadline shall not be confidered
and shall be retrieved to the bidder unopened. The situation of the bidder in the procurement



This opinion is being rendered on the basis of the facts and particular
circumstances as represented. [t may not necessarily be appllcable upon a different set of
facts or circumstances.

We trust that this clarifies matters.

Very truly yours,

ARTIN C. SYQUIA
xecutive Director I

agt//

' REGIST av necsm’r

r/PncKﬂge No .‘9 : l
Lette iy e e }20

e e T T TR

_ Pre‘lot\;- thia recmp?ltrlzbblécﬁ

case ol Inguiry

”_______________a i
W&i’”‘“‘-‘fﬂ o



REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Unit 2506 Raffles Corporate Center, Emerald Avenue, Ortigas Center, Pasig City
Telefax Nos. (02) 900-6741 to 44
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February 10, 2005

MS. LORNA O. FAJARDO, CESO III
QIC Chief Operating Officer

Chairperson, Bids and Awards Committee
Philippine Health Insurance Corporation
City State Centre Building, 709 Shaw Blvd.,
Bgy. Oranbo, Pasig City

Dear Ms. Fajardo:

With reference to your letter dated 08 February 2005, addressed to Executive
Director Jose Martin C. Syquia, requesting clarification on Republic Act 9184 and its
Implementing Rules and Regulations Part A, we are acknowledging receipt of the
original copy of the said request on 10 February 2003,

We wish to inform you that after initial review and consideration of the query
raised in your letter, we have determined that the answer thereto is clearly expressed
and established in applicable laws, rules, regulations, and other issuances, and
therefore do not necessitate further construction. In this regard, in order to extend
immediate assistance, we shall communicate with your office at the earliest possible
opportunity to advise you on the appropriate law, rule, regulation, or issuance that
may be referred to for the resolution of your query.

Very trul



