REpublic of. the Philippines Republic of the Philippines Republic of the Philippines

quo GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD gopb-tso

TECHNICAL SUPPORT OFFICE

Government Procurement Policy Board Government Procurement Policy Board

Technical Support Office

INPM No. 164-2015|

22 December 2015

MR. ROLANDO SOTELO
Proprietor

PHIL-ASIA SALES AND SERVICES
288 P. Burgos St., Tanqui

San Fernando City, La Union 2500

Re 3 Small Value Procurement

Dear Mr. Sotelo:

This refers to your letter seeking clarification on the selective practice of government
agencies in procuring fire extinguishers through Small Value Procurement (SVP) under Section
53.9 of the revised Implementing Rules and Regulations (IRR) of Republic Act (RA) No. 9184.

It is represented that certain procuring entities (PEs) refuse to accept the Quotation from
suppliers, contractors, or consultants not sent an RFQ in the conduct of Small Value
Procurement (SVP) under Section 53.9 for the reason that they are not accredited nor invited
suppliers. Thus, the repeal of SVP as a negotiated modality, that allegedly give rise to the
practice of “selective” identification of suppliers is being sought.

SVP under Section 53.9 of the revised IRR is a type of negotiated procurement of
goods, infrastructure projects and consulting services whereby the procuring entity directly
negotiates a contract with a technically, legally and financially capable supplier, contractor or
consultant where the procurement does not fall under Shopping in Section 52 of the revised
IRR and the amount involved does not exceed the thresholds prescribed in Annex H of the
revised IRR. Pursuant to Section 53.9.1 of the IRR and Item 3 of the Guidelines for Shopping
and Small Value Procurement (Guidelines for brevity), the PE shall draw up a list of at least
three (3) suppliers, contractors, or consultants of known qualifications which will be invited to

submit proposals, in the case of goods and infrastructure projects, or curriculum vitae, in the
case of consulting services.

The foregoing rules do not limit the participation only to those invited by the PE. On
the other hand, Item 3.d. of the Guidelines mandates PEs to post the RFQs for a period of seven
(7) calendar days in the Philippine Government Electronic Procurement System (PhilGEPS)
website, website of the PE, if available, and at any conspicuous place reserved for this purpose
in the premises of the PE except in cases where posting is excused. The purpose of which is to
inform all prospective bidders of procurement opportunities to which they can participate.
Moreover, the intent of the rules in requiring PEs to send out at least three (3) RFQs is not to

limit the participation to those 3 suppliers who received the RFQ, but to ensure or guarantee
that an award can be made.

In view of the above discussion, we likewise clarify that the “list of at least three (3)
suppliers, contractors, or consultants” cannot be considered as a form of accreditation because
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even those not in the list or those not sent an RFQ may participate in the bidding opportunity.
To consider the list as such would contravene the basic principles and tenets of RA 9184 and
its revised IRR. Thus, we have stressed in a prior opinion' that the creation of an accreditation
system is not in accordance with the mandate of the present procurement law as it contravenes
the very basic principles of competitive bidding. Such that the establishment of an accreditation
system within the agency would limit the participation of bidders only to the accredited
suppliers, to the exclusion and prejudice of other bidders in the market.

In sum, PEs, in the conduct of SVP, are required to draw up a list of at least 3 suppliers,
contractors or consultants to whom the RFQ will be sent, but suppliers not in the list, that were
able to get hold of the information relative to the procurement opportunity may also participate.
The list of at least 3 suppliers, contractors or consultants is not a form of accreditation as even
those not in the list and were not invited may still participate.

We hope this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on the
matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and may
not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should you have further
questions, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

ﬂda

' NPM No. 080-2014, dated 22 October 2014.



