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of the General Conditions of Contract (GCC)

Dear Mr. Andrews:

This is in response to your letter dated 20 November 2012, which we received on 22
November 2012, secking our opinion on (i) whether fair wear and tear is covered under the
one (1) year DLP and (ii) whether the Procuring Entity (PE) may be allowed to modify the
provisions of the GCC under the Philippine Bidding Documents (PBDs) for the Procurement
of Infrastructure Projects in the case of procurement of foreign-assisted projects.

It is represented that PRMF is an infrastructure and governance program of the
Governments of Australia and the Republic of the Philippines, aimed at increasing economic
activities and improving public access to infrastructure and services in the Southern
Philippines. PRMF aims to achieve its goals by rehabilitating and maintaining a core road
network in selected provinces, and through strengthening government systems. It is likewise
represented that PRMF has already completed seventeen (17) rehabilitation projects under its
Year 1 Provinctal Gravel Roads Rehabilitation Program (Project) which are now covered by

_the DLP of one (1) year from completion date, in accordance with the provisions on
Contractor’s Risk and Warranty Security under Clauses 12.1 and 12.2 of the GCC. It is in
this context that our views on the above-mentioned issues are being requested.

Defects Liability Period (DLP)

For procurement of infrastructure projects covered by Republic Act (RA) 9184 and its
revised Implementing Rules and Regulations (IRR), Clause 12 of the GCC under the PBDs
for Infrastructure Projects provides the rules on Contractor’s Risk and Warranty Security.
Clause 12.1 thereof states that the Contactor shall assume full responsibility for the Works
from the time project construction commenced up to final acceptance by the Procuring Entityﬁ/

Unit 2506 Raffles Corporate Center, F. Ortigas Ir. Road, Ortigas Center, Pasig City, Philippines 1605
021 ANNR741 tn dd ¢ www.ninnh anv nh ¢ annh@monh.anv.nh



(PE) and shall be held responsible for an

: y damage or destruction of the Works except those
occasioned by force majeure.

Thc DLP for infrastructure applies for a period of one (1) year from contract
completion up to final acceptance by the PE: During this period, the Contractor is required to
undertake the repair works within ninety (90) days from the time the Head of the Procuring

Entity (HOPE) has issued an order to undertake the repair on any damage to the Works on
account of the use of inferior quality materials.

Since the cause of the repair that the Contractor is required to undertake is limited to
damages to the Works on the account of the use of inferior quality materials, it can be
deduced that the DLP does not include ordinary repairs necessitated by fair wear and tear due

to the natural and consequential deterioration brought about by the continuous usage of the
Works.

Thus, we are of the view that fair wear and tear resulting from the intended natural
use of the Works, and not resulting from the use of inferior quality materials, or the fault,
negligence, carelessness, or abuse of the Contractor, are not covered by the DLP,

Use of PBDs for Foreign-Assisted Procurement Activities

As explained in its Preface, the PBDs for Infrastructure Projects is to be used by all
branches, agencies, departments, bureaus, offices, or instrumentalities of the Government,
including government owned and/or controlled corporations, government financial
institutions, state universities and colleges, and local government units, for procurement
activities undertaken through Competitive Bidding, whether financed in whole or in part by
the Government or any foreign government/foreign or international financing institution,
except when a Treaty or International or Executive Agreement expressly provides use of
foreign government/foreign or international financing institution guidelines.

Since infrastructure projects under the PRMF are foreign-assisted projects, the
applicable Treaty or International or Executive Agreement should be examined to determine
whether a specific procurement guidelines other than RA 9184 and its IRR has been
identified to apply therefor. If there is an express stipulation or provision in the appropriate
Treaty or International or Executive Agreement relative to Project, then, the procurement
procedures, guidelines, and forms indicated therein shall apply. In such scenario, the
government agency concerned may validly use bidding forms, documents, and contracts,
other than the PBDs, or may change portions of the PBDs in accordance with the identified
applicable foretgn government/foreign or international financing institution guidelines.

In the absence of an express provision or stipulation on the applicable procurement
procedures and guidelines in the Treaty or International or Executive Agreement covcﬁng the
procurement activities under the PRMF, the procedures laid down in RA 9184 and its IRR
would apply. Accordingly, the use of PBDs, Generic Procurement Manuals (GPMs), and
other standard forms, issued by the Government Procurement Policy Board (GPPB), shall be
mandatory upon the government agency.” Consequently, the government agency concerned
should use the PBDs as written and prescribed, such that the Instructions to Bidders and the
General Conditions of the Contract shall be maintained and used unchanged, except through
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-

identified qualifications appearing in the Bid Data Sheet and the Special Conditions of the
Contract, respectively, for all of its procurement activities under the PRME.

However, we wish to point out that whenever necessary to suit the particular needs of

the PE, modifications may be made, particularly for major and specialized procurement,
subject to the approval of the GPPB.?

Summary

In sum, we wish to clarify that the DLP does not include ordinary repairs arising from
fair wear and tear due to the natural use of the Works, and that the PBDs, including the GCC,
should be used unchanged, unless the Treaty or International or Executive Agreement

covering the foreign-assisted procurement activity provides for the application of a different
set of procurement guidelines other than RA 9184 and its IRR.

We hope that our advice provided sufficient guidance on the matter. Note that this
opinion is being issued on the basis of the facts and particular situation presented, and may
not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should you have further
questions, please do not hesitate to contact us.
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