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7 November 2006

MR. PLACIDO Q. URBANES III
General Manger

CATALINA SECURITY AGENCY
626 G. Araneta Avenue

Quezon City

Re:  Classification of Security Services
Dear Mr. Urbanes:
In letter dated 25 August 2006, you posed the following query:

Whether security services may be classified as consulting services, and
thus, allow the procuring entity to employ either a quality-cost based or
quality based evaluation /selection procedure.

Section 5 of Republic Act No. (R.A.) 9184 and its Implementing Rules and
Regulations Part A (IRR-A) expressly classify security services as goods and not
consulting services. Section 5 (h) of R.A. 9184 reads:

Goods — refer to all items, supplies, materials and general support services,
except consulting services and infrastructure projects, which may be needed in
the transaction of public businesses or in the pursuit of government
undertaking, project or activity . . . including non-personal or contractnal
services such as the repair and maintenance of equipment and furniture, as
well as trucking, hauling, janitorial, security, and related or analogous
services, as well as procurement of materials and supplies provided by the
procuring entity for such services. (Emphasis supplied)

Furthermore, to erase any doubt, such express classification was reiterated in Section
5(k) of the IRR-A. It reads:

Goods. Refer to all items, supplies, materials and general support services,
except consulting services and infrastructure projects, which may be riceded in
the transaction of public businesses or in the pursuit of any government
undertaking, project or activity, . . . including non-personal or contractual
services such as the repair and maintenance of equipment and furniture, as
well as trucking, hauling, janitorial, security, and related or analogous
services, as well as procurement of materials and supplies provided by the
procuring entity for such services. (Emphasis supplied)
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Consequently, procurement of security services should be governed by the rules on
procurement of goods and not consulting services. Hence, during bid opening, procuring
entity must utilize the non-discretionary pass/fail criteria. The financial bids are then
arranged from the lowest to the highest and the bidder with the lowest calculated bid
goes through post-qualification first. If the lowest calculated bid is post disqualified.
then the next lowest calculated bid goes through post qualification. Award is given to
the lowest competitive bid which passes post qualification.

We trust that we have sufficiently addressed your concerns. Should you have
any additional questions, please do not hesitate to contact us.

Very truly vours,

gcuitive Director 11




