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Re : Refusal to Sell Bidding Documents

Dear Miss Opena:

This refers to your letter seeking clarification whether the Bids and Awards
Committee (BAC) may validly refuse to sell the Bidding Documents on the ground of non-

attendance of the prospective bidder in the pre-bid conference as stated in the Invitation to
Bid.

As represented, the pre-bid conference was conducted on 18 September 2015. Despite
non-attendance, you expressed your intention to participate in the bid but was refused by the
BAC Secretariat (BAC Sec) stating that only prospective bidders that purchased the Bidding
Documents can participate in the bid and that the Bidding Documents were available only
until the pre-bid conference as contained in the Invitation to Bid, which states that: “the pre-
bid conference shall be open only for those who have purchased the bid documents. No more
sale of bid documents after pre-bidding conference in order for the bidders to submit a highly
technical and educated bid.” In view thereof, two letters were sent to the BAC on September

21 and 23, 2015, both expressing your intention to participate in the project by allowing the
purchase of the subject Bidding Documents.

On 23 September 2015, the Procuring Entity (PE), thru BAC Chairman, issued a letter
denying with finality your request to purchase the bid documents. The PE anchors its refusal

on Section 22.3 of the revised Implementing Rules and Regulations (IRR) of Republic Act
(RA) No. 9184, which provides:

22.3. The pre-bid conference shall discuss, among other things, the eligibility
requirements and the technical and financial components of the contract to be
bid. Attendance of the bidders shall not be mandatory. However, at the
option of the Procuring Entity, only those who have purchased the
Bidding Documents shall be allowed to participate in the pre-bid
conference and raise or submit written queries or clarification. (Emphasis
supplied).

The BAC, in the said letter, stated that “it is discretionary on our part that only those
who have purchased the bid documents shall be allowed to participate in the pre-bid

conference and it is but proper for us to refuse to sell bid documents after the conduct of pre-
bid conference.”
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In essence, the issue for clarification is whether the BAC may set a deadline for the
availability of bid documents at a date earlier than the deadline set in Section 17.3 of the
revised IRR.

At the outset, it is noteworthy to emphasize that the Government Procurement Policy
Board (GPPB) and its Technical Support Office (GPPB-TSO) only renders policy and non-
policy opinions, respectively, on issues pertaining to the interpretation and application of our
procurement laws, rules and regulations. It has no jurisdiction to rule over actual
controversies with regard to the conduct of the bidding since it has no quasi-judicial functions
or investigatory powers under the law. Moreover, we adhere to the position that apart from
the courts having actual jurisdiction over the subject matter of a case, we cannot, nor any
other government agency, authority, or official, encroach upon or interfere with the exercise
of the functions of the BAC, since these duties and responsibilities fall solely within the
ambit of its authority and discretion as sanctioned by law'.

Period for the Availability of Bidding Documents

Section 17.3(a) of the IRR of RA 9184 clearly mandates the BAC to make available
the bidding documents from the time the Invitation to Bid (IB) is first advertised or posted
until the deadline for submission and receipt of bids®. The use of the word “shall” in Section
17.3 underscores its mandatory character. Accordingly, the BAC cannot limit the availability
of the bid documents at a date earlier than that mandated by Section 17.3 of the IRR, to do
otherwise would be to violate a mandatory provision of the rules.

Application of Section 22.3 of the IRR

A careful reading of Section 22.3 of the IRR would show that the PE is given the
option to allow a prospective bidder to participate in the pre-bid conference, that is, to raise
questions, clarifications or recommendations, depending on whether s/he purchased or
secured a copy of the bidding documents. We take this opportunity to clarify that Section
22.3 of the IRR relates to the conduct of the pre-bid conference, and does not refer to the
manner, time, period or limitation for the distribution or sale of bidding documents. If at all,
the consequence to a prospective bidder for not purchasing or securing a copy of the bidding
documents is the risk of not being able to actively participate during the pre-bid conference.
This, notwithstanding, s’he should still be able to purchase or secure a copy of the bidding
documents from the time the IB was advertised until the deadline for the submission and
receipt of bids.

In a previous opinion’, we had the occasion to explain that Section 22.3 clearly
provides that the PE may limit the opportunity to raise and submit written queries or
clarifications only to those who have purchased the Bidding Documents, by clearly indicating
such rule in the IB. We stated further that the policy was adopted to address the experience
of PEs of having to respond to queries and requests for clarification, during the pre-bid
conference, from entities that do not have any genuine intention to participate in the
procurement activity.

In fine, prospective bidders may purchase or secure a copy of the bidding documents
even after the conduct of the pre-bid conference, until the deadline for the submission and
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receipt of bids in view of Section 17.3 of the IRR of RA 9184. The non-attendance of the
prospective bidder during the pre-bid conference should not in any way hinder her/him from
purchasing or securing the bidding documents.

We hope this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on the
matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and
may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should you have
further questions, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

\j‘/ NIS S{SANTIAGO

Executive Director V
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