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REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Mezzanine 125, Mabini Hall, Malacariang, Manila
Telefux Nos. (02) 735-4962; (02) 736-5758

INPM No. 015-2004]

February 18, 2004

ATTY. MA. CIELO MARTINEZ
City Legal Officer
City of Tacloban

Re: Posting at the G-EPS Website and the Exemption of Cooperatives from
compliance with the Eligibility Requirements

Dear Atty. Martinez:

This refers to your letter dated January 28, 2004, which was received through e-mail
at the Procurement Service and forwarded to our office for appropriate action. Based on your
letter, the following issues were submitted for resolution, to wit:

1. Whether or not there is a price limit for items that should be posted at the G-EPS;

a. Whether or not posting is required even if the item to be purchased is less than P
1,000.00;

b, If there is a limit, would the amount be per purchase request (meaning the
aggregate amount of all items listed in the PR) or per item;

2. Whether or not cooperatives participating in the bidding are exempt from pre-
qualification/eligibility check;

3. Whether or not the local government unit may resort to negotiated procurement
under Section 53 (e) of R.A. 9184. ‘

Posting at the Government Electronic Procurement System (G-EPS)

At the outset, it must be stressed that posting of the Invitation to Apply for Eligibility
and to Bid at the G-EPS is mandatory whether the procurement is being conducted by way of
competitive bidding or through any of the alternative methods allowed under Rule XVI of the
Implementing Rules and Regulations Part A (“IRR-A”) of Republic Act No. 9184 (“R.A.
9184”). Additionally, it must be noted that posting at the G-EPS is not couched or dependent
on the value of the contract/project being procured, such that regardless of the amount of the
approved budget for the contract (“ABC”), posting is mandatory. These acceptations are
clear from the wordings of Section 21.2.1 (b), to wit:
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Except as otherwise provided in Sections 21.2.3 and 21.2.4 of this IRR-A and
for the procurement of common-use goods and supplies, the Invitation to
Apply for Eligibility and to Bid shall be:

XXX XXX XXX

b) Posted continuously in the website of the procuring entity
concerned, if available, the website of the procuring entity’s service provider,
if any, as provided in Section 8 of this IRR-A, and the G-EPS during the
maximum period of fourteen (14) calendar days stated above; xxx (Emphasis
supplied)

Section 21.2.3 is also clear on the posting requirement, to wit:

Section 21.2.3. For contracts to be bid with an ABC costing two million pesos
(P2,000,000.00) and below for the procurement of goods, and five million
pesos (P5,000,000.00) and below for the procurement of infrastructure
projects, the Invitation to Apply for Eligibility and to Bid shall be posted at
least in the website of the procuring entity concerned, if available, the website
of the procuring entity’s service provider, if any, as provided in Section 8§ of
this IRR-A, the G-EPS, and posted at any conspicuous place reserved for this
purpose in the premises of the procuring entity concerned, as certified by the
head of the BAC Secretariat of the procuring entity concerned, during the
same period as above. For projects/contracts for consulting services with an
ABC costing one million pesos (P1,000,000.00) and below and/or those whose
duration is four (4) months or less, the Invitation to Apply for Eligibility
and to Bid shall be posted at least in the website of the procuring entity
concerned, if available, the website of the procuring entity’s service provider,
if any, as provided in Section § of this IRR-A, the G-EPS, and posted at any
conspicuous place reserved for this purpose in the premises of the procuring
entity concerned, as certified by the head of the BAC Secretariat of the
procuring entity concerned, during the same period as above. (Emphasis
supplied)

Section 21.2.4 is likewise emphatic on the posting requirement in the case of
alternative methods of procurement, to wit:

Section 21.2.4. For alternative methods of procurement as provided for in
Rule XVI of this IRR-A, advertisement in a newspaper as required in this
Section may be dispensed with: Provided, however, That posting shall be
made in the website of the procuring entity concerned, if available, the G-
EPS, and posted at any conspicuous place reserved for this purpose in the
premises of the procuring entity concerned, as certified by the head of the
BAC Secretariat of the procuring entity concerned, during the same period as
above. (Emphasis supplied)

Looking at the above-quoted provisions, it can be readily seen that Section 21.2.1 (b)
does not provide for a price ceiling or floor, the same is also true with Section 21.2.4. If at all,
only Section 21.2.3 provides for a limitation with respect to the ABC. Be that as it may,
whether the bid is more or less than the indicated thresholds, posting at the G-EPS is still
necessary. As such, whether the ABC is above or below Two Million Pesos (Php



2,000,000.00) for goods, Five Million Pesos (Php 5,000,000.00) for works and One Million
Pesos (Php 1,000,000.00) for procurement of consulting services, the invitation to apply for
eligibility and to bid should be posted at the G-EPS. This is also true with the procurements
conducted by way of alternative method as sanctioned by Section 21.2.4.

Exemption of Cooperatives in the Eligibility Check

The 1987 Constitution gives high premium to the indispensable role of the private
sector in nation building. Specifically, Section 20, Article Il provides that *The State
recognizes the indispensable role of the private sector, encourages private enterprise, and
provides incentives to needed investment”. Hence, consistent with the government’s efforts
of fostering a healthy partnership between the Government and the private sector in
furthering national development, the role which cooperatives play was further highlighted
with the enactment of Republic Act No. 6938, otherwise known as the Cooperative Code of
the Philippines. To achieve its end, the Government vigilantly laid down in its declaration of
policies the mandate of the Cooperative Code. Article 2 of the Cooperative Code states that:

Declaration of Policy. - It is the declared policy of the State to foster the creation and
growth of cooperatives as a practical vehicle for prompting self-reliance and
harnessing people power towards the attainment of economic development and social
justice. The State shall encourage the private sector to undertake the actual formation
and organization of cooperatives and shall create an atmosphere that is conducive to
the growth and development of these cooperatives.

Towards this end, the Government and all its branches, subdivisions,
instrumentalities and agencies shall ensure the provision of technical guidance,
financial assistance and other services to enable said cooperatives to develop into
viable and responsive economic enterprises and thereby bring about a strong
cooperative movement that is free from any conditions that might infringe upon
the autonomy or organizational integrity of cooperatives. (Emphasis supplied).

Pursuant to the above-quoted provision, cooperatives are provided with flexible
exercise of its powers and functions inherent to its formation. The State recognizes the
“principle of self-reliance” under which the cooperative sector will initiate and regulate
within its own ranks the promotion and organization, training and research, audit and support
services relating to cooperatives with government assistance whenever necessary.

The need to enhance the growth and further development of cooperatives is never
forgotten, as a matter of fact, the General Appropriations Act (“GAA”) of 2003 which was
re-enacted as the GAA for 2004, provides premium to cooperatives specifically in the
procurement of desks, furniture and equipment made by the Department of Education
(“DepEd™), Section 14, Article VII of the GAA for 2004 provides:

x x x PROVIDED, FURTHERMORE, That twenty-five percent (25%) of the amount
released shall be set aside for the purchase of desks, furniture and equipment,
manufactured and fabricated by cooperatives: PROVIDED, FINALLY, That ten
percent (10%)out of this twenty five percent (25%) shall be allocated to cooperatives
of persons with disabilities and the remaining fifteen percent (15%) to other types of
cooperatives.



It is clear from the said proviso that cooperatives engaged in the fabrication and
manufacturing of school desks, furniture and equipment are given special attention and
provided a specific budget allocation without any reservation. Another privilege granted to
cooperatives that cannot be overlooked is its exemption from pre-qualification bidding
requirements mandated by no less than its enabling law. Section 63(9), R.A. 6938 provides:

(9) Cooperatives transacting business with the Government of the Philippines or any
of its political subdivision or any of its agencies or instrumentalities, including
government-owned and controlled corporations shall be exempt from pre-
qualification bidding requirements; (Emphasis supplied).

The pre-qualification bidding requirement which was sanctioned under Presidential
Decree 1594 (“P.D. 1594} is understood to mean as the selective process wherein only those
contractors who possess the capabilities to undertake and perform infrastructure or
construction projects will be allowed to participate in the bidding to be conducted for the
purpose (Fernandez, Jr. 2001: p. 73). It must be noted, however, that this pre-qualification
requirement has already been modified and simplified under R.A. 9184 and its IRR-A.

The concept of “pre-qualification™ has been modified to a simpler procedure known
as the “simple eligibility check,” which utilizes an objective and non-discretionary pass or
fail criteria in the examination of the eligibility documents submitted by the bidder. Be that as
it may, the import and tenor is the same. As in pre-qualification, only bidders declared
eligible are allowed to submit bids, a situation side-stepped by R.A. 6938, specifically
Section 63(9), to pave the way for the growth and development of cooperatives in the
Philippines.

To stress the point, notwithstanding the change, the concept of pre-qualification under
P.D. 1594 or the simple eligibility check under R.A. 9184 are both restrictive in the sense that
only those prospective bidders who are able to comply with the rigid requirements of the pre-
qualification/eligibility check will be allowed to participate. The restrictive nature of both the
pre-qualification requirement and the simple eligibility check was certainly inconsistent with
the thrust of promoting the cooperative’s participation in the bidding process.

In the present state of things, the legislative intent of granting cooperatives the
privilege of being exempt from the rigid requirements of pre-qualification or simple
eligibility check to our mind, still stands. The spirit of Section 63(9), R.A. 6938 that giveth
life to cooperatives should still be countenanced and the change in procedural nomenclature
from pre-qualification to simple eligibility check, which seemingly killeth, should be
reconciled with the noble intention of enabling cooperatives to develop into a viable and
responsive economic enterprise, thereby bringing about a strong cooperative movement that
is free from any condition that might infringe upon its autonomy and organizational integrity.

Negotiated Procurement

As a rule, procuring entities must procure by way of competitive and public bidding.
The use of any of the alternative methods of procurement may be allowed only in instances
provided by law and after all the conditions stated therein concur. Section 48.2 of the IRR-A
of R.A. 9184 provides for the legal basis, to wit:

In accordance with Section 10 of this IRR-A, as a general rule, the procuring
entities shall adopt public bidding as the general mode of procurement and
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shall see to it thatthe procurement program allows sufficient lead time for
such public bidding. Alternative methods shall be resorted to only in the
highly exceptional cases provided for in this Rule.

However, as specifically allowed under Section 53 (e) of the IRR-A of R.A. 9184,
procurement outsourcing may be resorted to under the following conditions:

e) Purchase of goods from another agency of the Government, such as the PS-
DBM, which is tasked with a centralized procurement of commonly used
Goods for the government in accordance with Letters of Instruction No. 755
and Executive Order no. 359, series of 1989. Further, in order to hasten project
implementation, agencies which may not have the proficiency or capability to
undertake a particular procurement, as determined by the head of the
procuring entity concerned, may request other agencies to undertake such
procurement for them, or at their option, recruit and hire consultants or
procurement agents to assist them directly and/or train their staff in the
management of the procurement function.

By reason of the above-cited provision, the City of Tacloban may specifically seek the
help of another government agency to procure for and in its behalf, subject only to such
requirements as may be provided by law. It must be borne in mind, however, that
procurement outsourcing should not veer away from the concept of competitive bidding, in
that, the agency procuring for the City of Tacloban, should consider procurement of the
requested goods, services, infrastructure project or consulting services, as the case may be, by
way of competitive bidding. Option as to the use of any alternative method should always be
considered as a last recourse in order not to defeat the purpose of competitive bidding.

Emphasis must be made at this juncture that the concept of outsourcing simply
involves a situation where a procuring entity, having no knowledge, proficiency or
experience in the procedures relating to public procurement, secks the help of another
government agency to handle its procurement. In this eventuality, the requesting entity may
always require the agency with which the procurement is being outsourced to procure by way
of competitive bidding.

Anent all the foregoing, it is hoped that all your concerns were sufficiently addressed.

cutive Director
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