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Re: Joint Venture

Dear Ms. Medrana:

This refers to your email requesting for clarification on whether Joint Ventures are
prohibited from participating in the procurement activity of a procuring entity.

Sections 23.5.1.1(e), 23.5.2.1(e), and 24.3.1(e) of the revised Implementing Rules and
Regulations (IRR) of Republic Act (RA) No. 9184 particularly specify that Joint Ventures
can participate in procurement activities involving goods, works, and consulting services. For
government procurement purposes, Joint Ventures are formed with the intention to participate
in a bid, and can be held jointly and severally responsible and liable for the contract being bid
upon. Accordingly, forming a Joint Venture is considered to be the recourse for interested
bidders who do not possess the minimum requirements provided by law and the
qualifications necessary for the project to be procured. '

In the procurement of goods and consulting services, bids from existing and
prospective Joint Ventures shall be accepted by the Procuring Entity (PE), provided that
Filipino ownership or interest in the Joint Venture shall be at least sixty percent (60%)°. In
compliance with the rules on eligibility requirements, existing Joint Ventures are required to
submit a valid Joint Venture Agreement (JVA). On the other hand, prospective Joint
Ventures shall submit duly notarized statements from all the potential joint venture partners
stating that they will enter into and abide by the provisions of the JVA in the instance that the
bid is successful.’ In this case, a copy of the valid JVA shall be submitted to the PE within
ten (10) calendar days from receipt by the bidder of the notice from the BAC that the bidder

has the Lowest Calculated Responsive Bid or Highest Rated Responsive Bid, as the case may
be.’

In the procurement of infrastructure projects, please be informed that only existing
Joint Ventures are allowed to participate. This is in accordance with GPPB Resolution No.
29-2014,> which amended Section 23.1(b) of the IRR pursuant to RA 4566°. In this regard,

' NPM No. 105-2014, dated 4 November 2014,

* Sections 23.5.1.1(e) and 24.3.1(e), IRR of RA 9184.
? Sections 23.1(b) and 24.1(b), IRR of RA 9184.

% Section 37.1.4(a)(i), IRR of RA 9184.

* Issued on 5 December 2014.
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duly notarized statements from prospective parties to a Joint Venture are no longer acceptable
in lieu of a valid JVA. Nevertheless, the Joint Venture must still comply with the eligibility
criterion that Filipino ownership or interest in the Joint Venture shall be at least seventy-five
percent (75%). However, where the structures to be built require the application of
techniques and/or technologies which are not adequately possessed by a person/entity
meeting the seventy-five percent (75%) Filipino ownership requirement, Filipino ownership
or interest in the Joint Venture shall not be less than twenty-five percent (25%).”

In view of the foregoing, we emphasize that there is nothing in RA 9184, its IRR, and
allied rules that prohibits Joint Ventures from participating in a procurement activity. On the
other hand, the establishment of Joint Ventures is encouraged to augment the technical and
financial capacity of would be joint venturers, especially in industries where there are limited
suppliers, contractors, or consultants to provide wider market participation to enhance
competition, pursuant to Section 3 of RA 9184 and its revised IRR.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented,
and may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be
other concerns, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

er S. BANTIAGO
Executive Director V
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’ Section 23.5.2.1(e), IRR of RA 9184.



