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MR. PETER GOCHENG
Sales Manager
- Jodaar Cottage Industries
1576-1582 E. Remigio St., Sta. Cruz, Manila

Re: Protest Fee; Sealing and Marking of Bids

Dear Mr. Gocheng:

This pertains to your request for assistance, intervention and/or legal opinion
regarding the alleged abuses committed by National Food Authority (NFA) Region 1 Bids

and Awards Committee (BAC) in the procurement of Region-I 2011 Rice and Palay Empty
Sacks (MTS) requirements.

In your letter, you represented that the BAC of NFA Region I did not open Jodaar
Cottage Industries’ (Jodaar) bid envelope because of alleged violation of the two (2) envelope
system. Aggrieved by the decision of the BAC, Jodaar filed a Motion for Reconsideration
questioning the said decision. However, the BAC resolved to deny the Motion of Jodaar. It

is in this wise that you were advised to file a written protest and pay a non-refundable fee
equivalent to 1% of the ABC.

Consequently, you ask for clarification on the following:

1. The propriety of disqualifying a bidder on the basis of non-observance of the
procedure on sealing and marking of bids; and

2. The requirement of payment of a non-refundable fee equivalent to 1% of the
ABC as protest fee.

Sealing and Marking of Bids

Anent your first concern, we refer to the procedure stated in the revised Implementing
Rules and Regulations (IRR) of Republic Act (RA) No. 9184, particularly Section 25
thereof,’ and Clauses 20.1 and 20.2 of the Instructions to Bidders (ITB) contained in the
Philippine Bidding Documents (PBDs) for Goods, as guide documents for the procedure t%
! Section 25.1. Bidders shall submit their bids through their duly authorized representative using the forms
specified in the Bidding Documents in two (2) separate sealed bid envelopes, and which shall be submitted

simultaneously. The first shall contain the technical component of the bid, including the eligibility requirements
under Section 23.1 of this IRR, and the second shall contain the financial component of the bid.
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be adopted in the submission, sealing and marking of bids. This is the same procedure to be

adopted by the BAC and is to be used unchanged by procuring entities in the preparation of
the Bidding Documents.

Under Clause 20.1, Section II. ITB of the PBD for Goods, original eligibility and
technical documents shall be enclosed in a sealed envelope marked “ORIGINAL -
TECHNICAL COMPONENT”, and the original financial component in another sealed
envelope marked “ORIGINAL - FINANCIAL COMPONENT®, sealing them all in an outer
envelope marked “ORIGINAL BID”. Moreover, under Clause 20.2, Section II. ITB, each
copy of the first and second envelopes shall be similarly sealed duly marking the inner
envelopes as “COPY NO. __ - TECHNICAL COMPONENT” and “COPY NO. -
FINANCIAL COMPONENT” and the outer envelope as “COPY NO. __ ”, respectively, and

these envelopes containing the original and the copies shall then be enclosed in one single
envelope.

It should be noted that while rules of procedure on the marking of the bids are detailed
and more specific, the rules of procedure on sealing are simple and general. However,
although the rules simply provide that the envelopes containing the technical and financial
components should be sealed, the main purpose of maintaining the integrity of the submitted

documents through the proper sealing of the envelopes is imperative upon the BAC and the
bidders. '

Notice that the cited provisions use the word “shall”, which connotes command and
compulsion. It is a basic legal construction that where words of command such as "shall,"
“must,” or "ought” are employed, they are generally and ordinarily regarded as mandatory.
Thus, where, as in Rule 64, Section 3 of the Rules of Court, the word "shall" is used, a
mandatory duty is imposed, which the courts ought to enforce.*

Accordingly, we opine that these mandatory provisions give the BAC enough bases to
disqualify the bidder in the event the procedures that is, marking and sealing of bids,
contained therein are not observed. Acts which are executed against the provisions of

mandatozry or prohibitory laws shall be void, except when the law itself authorizes their
validity.

On the other hand, it is our view that Clause 20.5,° ITB, PBD for Goods only intends
to discharge the public officer concerned from any liability under Section 65 of the IRR that
may result from the improper sealing and marking of the bids, without fault or negligence on
the part of the public officer. This provision, however, does not undermine the mandatory
provisions to be followed in the submission, sealing and marking of bids.

Protest Mechanism and Non-Refundable Protest Fee

Secondly, you inquired whether it is mandatory for an aggrieved bidder to pay the
non-refundable fee equivalent to 1% of the Approved Budget for the Contract as a condition
sine qua non for filing a written protest before the Head of the Procuring Entity (HOPE),/Q_

* Mirasol v. CA, G.R. No. 128448 dated 1 February 2001.
? Article 5, Republic Act No. 386, otherwise known as “ An Act to Ordain and Institute the Civil Code of the
Philippines”.

If bids are not sealed and marked as required, the Procuring Entity will assume no responsibility for the
misplacement or premature opening of the bid.



We answer in the affirmative.

It must be emphasized that Section 55.3 of the IRR of RA 9184 specifically
prescribes the requirements for the filing of a protest before the HOPE, to wit:

The protest must be filed within seven (7) calendar days from receipt by the
party concerned of the resolution of the BAC denying its request for
reconsideration. A protest may be made by filing a verified position paper
with the Head of the Procuring Entity concerned, accompanied by the payment
of a non-refundable protest fee; the non-refundable protest fee shall be in an
amount equivalent to no less than one percent (1%) of the ABC.

In DBM-PS v. Kolonwel T rdding,"the Honorable Supreme Court had the occasion to
declare that the payment of a non-refundable fee is one of the requirements for filing a
protest before the head of the procuring entity, thus:

[A]s may be noted, the aforequoted Section 55 of R.A. No. 9184 sets three (3)
requirements that must be met by the party desiring to protest the decision of
the Bids and Awards Committee (BAC). These are: 1) the protest must be in
writing, in the form of a verified position paper; 2) the protest must be
submitted to the head of the procuring entity; and 3) the payment of a non-
refundable protest fee.

Consequently, being one of the indispensable requirements for filing a protest, the
non-payment of the protest fee does not toll the prescriptive period for filing a protest and it
becomes a justifiable basis for the HOPE not to entertain a protest. Simply stated, a bidder
whose request for reconsideration was denied must pay the required protest fee to avail of the
protest mechanism under the procurement law and its associated rules.

We hope our advice provided sufficient guidance on the matter. Note that this opinion
is being issued on the basis of facts and particular situations presented, and may not be
applicable given a different set of facts and circumstances. Should you have further
questions, please do not hesitate to contact us.

Very trulysfon
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* G.R. No. 181735 dated 20 July 2010.



