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Dear Atty. Baifias:

This refers to your letter seeking clarification on whether the submission of email
confirmation/s from the BIR, showing payment and filing of tax returns through the EFPS
may be considered as compliance with the requirement under Section 34.2 of the revised
Implementing Rules and Regulations (IRR) of Republic Act (RA) No. 9184.

For guidance, on 1 April 2013, the BIR issued Revenue Memorandum Circular
(RMC) No. 30-2013, reiterating BIR Revenue Regulation (RR) No. 9-2001 on the mandatory
filing of tax returns and payment of taxes through EFPS, which includes taxpayers joining
public bidding pursuant to Executive Order (EO) No. 398, as implemented by RR No. 3-
2005. RMC No. 30-2013 likewise provides that any manual filing of tax returns and/or
payment of taxes, other than those authorized by the BIR shall be considered violation of
Section 275 of the Tax Code'.

In view of the foregoing, the Government Procurement Policy Board (GPPB) issued
Resolution No. 11-2013 mandating the filing of tax returns and payment of taxes through
EFPS. As a consequence, the relevant provisions of the Philippine Bidding Documents
(PBDs) were amended to reflect the changes brought about by the above-mentioned issuances
of the BIR. The PBDs now provide, in no uncertain terms, that only tax returns filed and
taxes paid through the BIR EFPS shall be accepted. Thus, the latest income and business tax

returns required under Section 34.2 of the revised IRR pertain to those paid and filed through
EFPS.

Confirmation of receipt of returns/documents and payment/s of taxes are stated in
Section 9 of RR 9-2001 which is hereby reproduced as follows:

9.1 e-Filing and e-Payment — The return is deemed filed, on the date
appearing in, and after a Filing Reference Number [FRN] is generated and
issued to the taxpayer via the EFPS. The tax dues thereon is deemed paid
after a Confirmation Number is issued to the taxpayer and to the BIR by the
AAB [Authorized Agent Bank]. In addition, an Acknowledgement Number

' GPPB Resolution No. 11-2013, dated 26 April 2013.
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shall be issued by the BIR to the taxpayer to confirm that the tax payment
has been credited to the account of the government.

XXX

9.3 Date of Receipt of Return — The receipt of the return occurs at the time
it enters the EFPS and shall be evidenced by the date indicated in the Filing
Reference Number. (Emphasized supplied)

The proof of the e-filing of the tax return is the tax return itself which can be accessed
thru the system generated FRN embedded on the upper right hand corner of the return which
is issued for every successful filing transaction and is printed thru the Tax Return Inquiry
facility of the BIR?. This print out is to be submitted to comply with the requirement of
Section 34.2 of the revised IRR.

In fine, what the rules require is the submission of the latest income and business tax
returns filed and paid through the EFPS and printed thru the Tax Return Inquiry facility of the
BIR. Consequently, the submission of other documents in lieu of the latest income/business
tax returns, such as email/s confirmation from the BIR showing payment and filing of tax
returns through the EFPS, cannot be considered in compliance with Section 34.2 of the
revised IRR.

We hope this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on the
matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and
may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should you have
further questions, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

cdd6
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