- REPUBLIC OF THE PHILIPPINES .
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Mezzanine 125, Mabini Hall, Malacafiang, Manila
Telefux Nos., (02} 735-4962; (02) 736-5758

[NPM No. 014-2004]

February 18, 2004

ATTY. CHITO M. CRUZ
Senior Deputy Administrator

for Support Services

Subic Bay Metropolitan Authority

Re : Request for Exemption from the Limitations under Sections 52(b) and
42.5 of IRR-A of R.A, 9184

Dear Atty. Cruz:

This refers to your letter dated February 3, 2003, requesting for exemption from the
limitations provided under Sections 52(b) and 42.5 of the Implementing Rules and
Regulations Part A (“IRR-A™) of Republic Act 9184 (“R.A. 9184”) on the maximum
allowable amount for shopping and the issuance of letters of credit, respectively. The issues
arising from said request are as follows:

1. Whether or not the Government Procurement Policy Board (“GPPB™}
has the authority to exempt the Subic Bay Metropolitan Authority
(“SBMA") and allow it to procure through the alternative method of
shopping at an increased threshold of One Million Pesos (P 1,000,000);
and

2. Whether or not an exemption from the prohibition on the issuance of
letters of credit under Section 42.5 of IRR-A may be granted.

Maximum Allowable Amount for Shopping

Section 10 of R.A. 9184 provides that all procurement shall be done through
competitive bidding except in cases provided for in Article XVI on Alternative Methods of
Procurement. One of the alternative methods is procurement through shopping. Section 52
of R.A. 9184 provides for the circumstances when resort to the alternative method of
shopping may be allowed as well as the maximum amount for which it may be adopted, to
wit:
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Shopping may be resorted to under any of the following instances:

(a) When there is an unforeseen contingency requiring immediate
purchase: Provided, however, That the amount shall not exceed Fifty
Thousand Pesos (P 50,000); or

(b) Procurement of ordinary or regular office supplies and equipment not
available in the Procurement Service involving an amount not exceeding
Two Hundred Fifty Thousand Pesos (P 250,000): Provided, further, That at
least three (3) price quotations from bona fide suppliers shall be obtained.

The above amounts shall be subject to a periodic review by the GPPB. For
this purpose, the GPPB shall be authorized to increase or decrease the said
amount in order to reflect changes in economic conditions and for other
justifiable reasons. (Emphasis supplied}

Accordingly, the method of procurement to be conducted does not depend on the
amount of the project, rather on the circumstances attendant thereto. In addition, R.A. 9134
limited the amount of procurement to Fifty Thousand Pesos (P 50,000) for unforeseen
contingencies and Two Hundred Fifty Thousand Pesos (P 250,000) for ordinary or regular
office supplies and equipment not available in the Procurement Service. No exemptions from
these requirements and limitations are allowed under R.A. 9184 and its IRR-A. Neither did
R.A. 9184 and its IRR-A give the GPPB the authority to grant exemptions thereto. If at all,
the authority given to the GPPB is to increase or decrease the amounts in order to reflect
changes in economic conditions and for other justifiable reasons. Even then, under Section
74 of R.A. 9184 and its IRR-A, such increase or decrease involves the amendment of the
IRR-A, which necessitates the concerted act of the GPPB and the Joint Congressional
Oversight Committee (“JCOC”).

Anent the foregoing, it must be stressed that the GPPB has no legal basis to exempt
SBMA from the thresholds provided in Section 52 of R.A. 9184 and its IRR-A, more so in
increasing the limit of the ceiling to One Million Pesos (P 1,000,000).

Issnance of Letters of Credit

A reading of Sec. 42.5 of IRR-A of R.A. 9184 will reveal that the prohibition on the
issuance of a letter of credit applies only when it is in favor of the following: (i) a Philippine
entity; or (ii) any of its foreign manufacturers or suppliers. Sec. 42.5 of IRR-A of R.A. 9184
specifically provides as follows:

No procuring entity shall be allowed to issue a letter of credit in favor of a
Philippine entity or to any of the latter’s foreign manufacturers or
suppliers, with respect to any procurement. (Emphasis supplied)

As can be gleaned from the above-cited provision, the issuance of a letter of credit in
favor of a foreign manufacturer or supplier is not prohibited, what the provision disallows is
the issuance of a letter of credit in favor of a foreign manufacturer or supplier of a Philippine
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entity. This contemplates a situation where, by being the distributor or local supplier for the
foreign manufacturer or supplier, the Philippine entity acts as the agent and the foreign
manufacturer or supplier is the principal.

Being a product of international commerce, it is only imperative that the issuance of a
letter of credit in favor of foreign manufacturers or suppliers be considered as an acceptable
mode of payment, especially in cases of foreign procurement by the Government. A letter of
credit is recognized as a financial device developed by merchants as a convenient and
relatively safe mode of dealing with sales of goods to satisfy the seemingly irreconcilable
interests of a seller, who refuses to part with hlS goods before he is paid, and a buyer, who
wants to have control of the goods before paylng

In our jurisdiction, what is being prohibited and avoided is the situation where the
procuring entity pays the supplier without the goods or services having been delivered. The
rationale behind the proscription in the issuance of a letter of credit is couched on the fact that
the same is a form of an advance payment; an eventuality frowned upon by Section 88 of
Presidential Decree 1445 which provides:

Prohibition against advance payment on government contracts. - (1) Except
with the prior approval of the President (Prime Minister) the government shall
not be obliged to make an advance payment for services not yet rendered or
for supplies and materials not yet delivered under any contract therefor. No
payment, partial or final, shall be made on any such contract except upon a
certification by the head of the agency concerned to the effect that the services
or supplies and materials have been rendered or delivered in accordance with
the terms of the contract and have been duly inspected and accepted.

(2) Notwithstanding the foregoing paragraph, any government agency,
with the approval of the proper department head, may furnish supplies and
materials to any party who has a contract with that agency if the supplies and
materials are needed in the performance of the services being contracted for
and the value thereof does not exceed in any one month ten percent of the
value of the services already rendered due and unsettled as computed by the
agency concerned.

Aside from the prohibition on the use of public funds for private purpose, advance
payment is never countenanced for the simple reason that the government should not fund,
directly or indirectly, the business endeavor of a supplier or manufacturer. It is an accepted
fact that any person contracting with the Government for the rendition of services or delivery
of supplies and materials is presumed to be ‘logistically’ prepared for the purpose. The
assumption is that he has his own resources to rely upon in the performance of his contractual
undertaking[s].2

While it is true that [RR-A prohibits the issuance of a letter of credit in favor of a
Philippine entity and its foreign manufacturer or supplier, the same is not true when a
procuring entity directly contracts with a foreign manufacturer or supplier as in the case of
importation. Consequently, unless SBMA is procuring directly from a foreign supplier or

' Bank of America, NT & SA v. Court of Appeals, G.R. No. 1053935, December 10, 1993.
? Bartolome C. Fernandez, 4 Treatise on Government Contracts under Philippine Law, p. 184 (2001).
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manufacturer, the exemption being sought for under Section 42.5 of IRR-A of R.A. 9184
cannot be granted to your office.

We trust that this clarifies matters.

Very truly yours,

JOSE MARTIN C.AYQUIA
Executive Director
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