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ENGR. VIVIAN G, SOLOMON
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OFFICE OF THE PROVINCIAL ENGINEER
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Capitol Area, Dumaguete City,

Negros Oriental

Re : Payment of Additional Compensation to Consultant

Dear Engr. Solomon:

This refers to your letter' seeking opinion whether giving additional
compensation to a consultant may be allowed under Clause 14 of the General
Conditions of Contract (GCC),Philippine Bidding Documents (PBDs 4% Edition) for

the Procurement of Consulting Services issued by the Government Procurement Policy
Board (GPPB).

As represented, the original design for a four (4) storey building prepared by the
consultant and approved by the procuring entity was later on revised to a five (5) storey
building upon the instructions of the latter. In addition, since part of the funds will be
from the Department of Health, the Department’s comments on the floor plan and
shape of the building were also adopted. It is in this regard that you seek our opinion

whether additional compensation to the consultant may be granted based on GCC
Clause 14.

Please note that GCC Clause 14 pertains to instances of unfair operations, and
provides that the parties shall use their best efforts to agree on an action that may be
necessary to remove the cause or causes of any unfair operation. Accordingly, this
Clause does not provide the basis for payment of additional compensation.

Based on GCC Clause 52.2 and Appendix IV of the PBDs, the cost of the
consulting services shall be based on an identified set of outputs and deliverables. Any
amendments thereto or variation therefrom may be allowed provided that no additional
payment is made thereon as provided in GCC Clause 55.6.

In view of the foregoing, we are of the view that additional compensation for
the revisions done by the consultant on the original design cannot be granted based onﬁ‘
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GCC Clause 14 of the PBDs. Although the GCC allows variation orders, it prohibits
payment of such amendments,

We hope our advice provided sufficient guidance on the matter. Note that this
opinion is being issued on the basis of facts and particular situations presented, and
may not be applicable givena different set of facts and circumstances. Should you have
other concerns, please do not hesitate to contact us.
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