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Re : Criteria for Evaluation of Janitorial and Security Services

Dear Director Legaspino:

This refers to your letter' requesting for an opinion on whether PSHS-SMC may
adopt a different set of criteria in evaluating the bid proposals for the procurement of security
and janitorial services:

As represented, PSHS-SMC bases its award of contract for the abovementioned
services on the lowest responsive bid proposal. However, it is planning to adopt the following
criteria, claimed to be based on Government Procurement Policy Board (GPPB) Resolution
24-2007%, in evaluating the proposals:

JANITORIAL SERVICES SECURITY SERVICES
Bidder’s Quotation 25 | Bidder’s Quotation 30
No. of Government Clients Served 5 | Length of Service & No. of Clients 5
Served

Length of Service in Business 5 | No. of Government Clients Served 5
Financial Capacity 15 | Financial Capacity 20
Allocation for Supplies & Materials 15 | Basic Equipment 20
Basic Equipment 20 | Extra Service Offered for Free 15
Housekeeping Plan 5 [ Security Plan 5
Extra Service Offered for Free 5

TOTAL 100 | TOTAL 100

Please note that Sections 30 and 32 of the Implementing Rules and Regulations (IRR)
of Republic Act (RA) 9184 provide that a non-discretionary “pass/fail” criterion shall be used
in the evaluation of bids for the procurement of goods and infrastructure projects. [

! Dated 8 January 2012.
* Approving and adopting the Guidelines on the Procurement of Security and Janitorial Services.
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These rules require an evaluation on the completeness of bids, i.e. bids must address
and provide all the requirements in the Bidding Documents, which includes the Technical

Specifications, such that failure to provide a required item or indicate a price shall result in
the bid being considered non-responsive,

Unlike in the case of procurement of consulting services where the procuring entity
evaluates bids using a pre-identified rating or scoring criteria, in the procurement of goods
evaluation focuses on the responsiveness of the bidder’s proposal to the technical and
financial requirements of the project using only a non-discretionary pass/fail criterion. In the
latter case, the winner shall be the bidder that complies with technical requirements of the
project and offered the lowest calculated bid — the Lowest Calculated and Responsive Bid.

Please note that GPPB Resolution 24-2007, which adopts the Guidelines on the
Procurement of Security and Janitorial Services (Guidelines), merely prescribes an objective
set of parameters that procuring entities may consider in the evaluation of technical proposals
for security and janitorial services. This informs procuring entities that additional set of
technical parameters may be included in its requirements in order to assist them in obtaining
a janitorial or security service that best responds to their needs.

We wish to stress, however, that these parameters are not meant to be evaluated in the
same manner as in the procurement of consulting services, which utilizes rating or scoring, or
merit-point system. The adoption of additional technical parameters prescribed in the
Guidelines does not operate to exempt procuring entities from applying the rules on bid
evaluation for procurement of goods. As clearly provided in Section 4.3 of the Guidelines,

the procuring entity shall check compliance with the technical parameters using a non-
discretionary “pass/fail” criterion.

In this regard, while PSHS-SMC may adopt additional technical parameters as
mentioned in the Guidelines, compliance with such requirement shall be evaluated on a non-
discretionary “pass/fail” basis, it cannot adopt a rating or scoring, or merit-point system vis-a-
vis the established technical parameters as proposed in its letter.

We hope our advice provided sufficient guidance on the matter. This opinion is
rendered on the basis of facts and particular situations presented, and may not be applicable

given a different set of facts and circumstances. Should you have other concerns, please do
not hesitate to contact us.
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