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Re: Use of Gartner’s Magic Quadrant as Part of Technical Specifications

Dear Mr. Dy:

This refers to your letter requesting our opinion relative to the use of Gartner’s Magic
Quadrant as part of the technical specifications.

As represented, the procurement project subject of this request for opinion pertains to
the Supply, Delivery, Installation, Configuration, Testing, Commissioning, Training and
Maintenance of E-Classroom for Various Public Elementary and Secondary Schools under
FY 2015 DepEd Computerization Program (DCP), Batches 29 to 33. On 7 August 2015, the
Bids and Awards Committee (BAC) II of the Department of Education (DepEd) Procurement
Service issued Bid Bulletin No. 1, clarifying that under the Section on Technical
Specifications, the term “branded” for host PCs and Laptops is defined specifically as those
brands included in the latest Gartner’s Magic Quadrant for Global Enterprise Desktops and
Notebooks. On 19 August 2015, RedDot Imaging Philippines, Inc. sent a comment pertaining
to the cited provision of Bid Bulletin No.1 and requested that it be removed from the
Technical Specifications. However, the DepEd Procurement Service BAC II, through a letter
dated 24 August 2015, replied that it will retain the requirements in the Technical
Specifications. Hence, this request for opinion.

At the outset, we wish to clarify that the Government Procurement Policy Board
(GPPB) and its Technical Support Office (GPPB-TSO) render policy and non-policy
opinions, respectively, on matters pertaining to the interpretation of the procurement law and
its associated rules and regulations. The GPPB and its TSO have no jurisdiction to rule over
actual controversies with regard to the conduct of bidding, since our offices have no quasi-
judicial functions or investigatory powers under the law. Moreover, we adhere to the position
that apart from courts having actual jurisdiction over the subject matter of a case, we cannot,
nor any other government agency, authority, or official, encroach upon or interfere with the
exercise of the functions of the BAC, since these duties and responsibilities fall solely within
the ambit of its authority and discretion sanctioned by law.' In this wise, we shall limit our
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discussion on the interpretation of relevant procurement laws, rules and regulations pertinent
to the issue presented.

We wish to inform you that we have clarified the matter in NPM No. 26-2004, dated 8
March 2004. We stated that the standards provided by Gartner Inc., may be used as a guide in
developing technical specifications for various procurements but the term “Gartner Standard ”
cannot be expressly included or specifically stated in defining the technical requirements and

in determining compliance with the technical specifications. We explained our opinion in the
following manner, thus:

“Since only few software companies comply with “Gartner Standard”, it
clearly excludes the rest who may desire to participate in the bidding, thereby
defeating the concept of competition.

One of the governing principles of RA 9184 is to ensure competitiveness
among all private contracting parties. By requiring a specific brand or a
particular standard pertinent only to a certain software or program developer
as yardstick, either for a product or a set of standards, will cater to the
disadvantage of the bidders whose products, although not of the same brand
name, can equally comply with the procuring entity’s desired output.”

In addition, requiring a specific brand included in a limited pool of market operators
indirectly circumvents the provision of Section 18 of Republic Act (RA) No. 9184, which
requires that the specifications for the procurement of goods shall be based on relevant
characteristics and/or performance requirements, and prohibits reference to brand names; and

in that regard, a requirement that specifically states that the goods to be supplied are
“branded”.

Based on the foregoing, it is our considered view that the requirement that brands
should be those included in the latest Gartner’s Magic Quadrant for Global Enterprise
Desktops and Notebooks cannot be specifically indicated in the technical specifications of the
bidding documents as it runs counter to the very essence and principle of competition and to
the prohibition against reference to brand names. We wish to reiterate that for the
procurement of goods, specifications shall be based on relevant characteristics and/or
performance requirements and not on a specific brand or “branded” goods.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this is being issued on the basis of particular facts and situations
presented, and may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should
there be other concerns, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

. Executive Director V
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