REPUBLIC OF THE PHILIPPINES

GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Unit 2506 Raffles Corporate Center, Emerald Avenue, Ortigas Center, Pasig City
Telefax Nos. (02) 900-6741 to 44

INPM No. 134-2004}

October 14, 2004

ENGR. RICARDO D. OBLENA, CESO III
Regional Executive Director

Department of Agriculture

Regional Field Unit 6, Iloilo City

Re : Request for Authority from the Government Procurement Policy Board
to Approve Variation Order

Dear Executive Director Oblena:

This refers to your letter dated September 23, 2004, which we received on September 27,
2004, requesting authority from our office to approve the request of your agency’s contractor for
the construction of Pump Water Supply and Water Pipeline at the Department of Agriculture —
Regional Integrated Agricultural Research Center (DA-RIARC) for a variation order on the said
contract. ’

Please note that Section 1.1 of Annex “E” of the Implementing Rules and Regulations Part
A (IRR-A) of Republic Act 9184 (R.A. 9184) allows the issuance by the procuring entity of a
. Variation Order, to wit:

Variation Orders may be issued by the procuring entity to cover any
increase/decrease in quantities, including the introduction of new work items that are
not included in the original contract or reclassification of work items that are either
due to change of plans, design or alignment to suit actual field conditions resulting
in disparity between the preconstruction plans used for purposes of bidding and the
“as staked plans” or construction drawings prepared after a joint survey by the
contractor and the Government after award of the contract, provided that the
cumulative amount of the Variation Order does not exceed ten percent (10%) of the
original project cost. The addition/deletion of works should be within the general
scope of the project as bid and awarded. A Variation Order may either be in the
form of a change order or extra work order.

Pursuant to the above-quoted provision, the head of the procuring entity has absolute
discretion whether or not Variation Orders may be issued to cover any of the situations mentioned



therein. No approval by or authority from the Government Procurement Policy Board (GPPB) or
its Technical Support Office (GPPB-TSO) is necessary before any procuring entity can issue a
Variation Order.

However, the proper procedure laid down in Section 1.5 of Annex “E” of the IRR-A should
be observed by procuring entities before any Variation Order is issued. Section 1.5 of Annex “E”
of the IRR-A specifically provides as follows:

In claiming for any Variation Order, the contractor shall, within seven (7) calendar
days after such work has been commenced or after the circumstances leading to such
condition(s) leading to the extra cost, and within twenty-eight (28) calendar days
deliver a written communication giving full and detailed particulars of any extra cost
in order that it may be investigated at that time. Failure to provide either of such
notices in the time stipulated shall constitute a waiver by the contractor for any
claim. The preparation and submission of Variation Orders are as follows:

a. Ifthe Project Engineer believes that a Change Order or Extra Work Order should
be issued, he shall prepare the proposed Order accompanied with the notices
submitted by the contractor, the plans therefor, his computations as to the
quantities of the additional works involved per item indicating the specific
stations where such works are needed, the date of his inspections and
investigations thereon, and the log book thereof, and a detailed estimate of the
unit cost of such items of work, together with his justifications for the need of
such Change Order or Extra Work Order, and shall submit the same to the
Regional Director or equivalent official of office/agency/corporation/LG
concerned. :

b. The Regional Director or equivalent official concerned, upon receipt of the
proposed Change Order or Extra Work Order shall immediately instruct the
technical staff of the Region to conduct an on-the-spot investigation to verify the
need for the work to be prosecuted. A report of such verification shall be
submitted directly to the Regional Director or equivalent official concerned.

c. The Regional Director or equivalent official concerned, after being satisfied that
such Change Order or'Extra Work Order is justified and necessary, shall review
the estimated quantities and prices and forward the proposal with the supporting
documentation to the head of the procuring entity for consideration.

d. If, after review of the plans, quantities and estimated unit cost of the items of
work involved, the proper office of the procuring entity empowered to review
and evaluate Change Orders or Extra Work Orders recommends approval
thereof, the head of the procuring entity or his duly authorized representative,
believing the Change Order or Extra Work Order to be in order, shall approve
the same.

e. The timeframe for the processing of Variation Orders from the preparation up to
the approval by the procuring entity concerned shall not exceed thirty (30)
calendar days.



In view of the foregoing, your agency may issue the Variation Order requested by its
contractor without need of any approval or authority from the GPPB or the GPPB-TSO. We wish
to emphasize, however, that before the requested Variation Order be issued, the procedures
provided under Section 1.5 of Annex “E” of the IRR-A should have been strictly followed and the
addition or deletion of works should be within the general scope of the project as bid and awarded,
and the deletion of the work should not affect the integrity and usefulness of the structure,

We trust that this clarifies matters.

Very truly yours,

a2

RTIN C. SYQUIA
ecutive Director 111
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REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Unit 2506 Raﬁ?es Corporate Center, Emerald Avenue, Ortigas Center, Pasig City
Telefax Nos. (02) 900-6741 to 44

September 27, 2004

ENGR. RICARDO D. OBLENA, CESO III
Regional Executive Director

Department of Agriculture

Regional Field Unit 6, Iloilo City

Dear Executive Director Oblena:

This refers to your letter dated September 23, 2004, which we received on September
27, 2004, addressed to Executive Director Jose Martin C. Syquia, requesting for approval of
the request for variation order under Republic Act 9184 and its Implementing Rules and
Regulations Part A.

We wish to inform you that we shall respond to your concerns either through phone
or in writing at the earliest possible opportunity, or raise the same to the Government
Procurement Policy Board for appropriate resolution should referral thereto becomes

necessary.

ATTY.SALVADOR C. MALANA III
¢gal and Policy Group



