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MR. PANTELEON LL. TABANAQ
General Manager

LAGUNA WATER DISTRICT (LWD)
National Highway, Los Banos, Laguna

Re: Multi-Year Contract

Dear Mr. Tabanao:

This is in response to your letter dated 7 October 2013 requesting for clarification on
whether LWD may enter into a five-year contract with a septage provider pursuant to
Republic Act (RA) No. 9275 (Clean Water Act), which mandates Local Government Units’
(LGUs) Water Districts to desludge all septic tanks once within five (5) years or when the
septic tank is half full,

As represented, on December 2008, the Supreme Court En Banc promulgated the
issuance of a “Continuing Mandamus” for the Local Water Utilities Administration and other
agencies, through the local water districts and in coordination with the Department of
Environment and Natural Resources, to provide, install and maintain sewerage and sanitation
facilities and the efficient and safe collection, treatment and disposal of sewage in the
provinées of Laguna, Cavite, Bulacan, Pampanga, and Bataan at the earliest possible time.
However, since construction of the wastewater and disposal facilities would entail a large
investment, the LWD intends to outsource this kind of service. It is in this wise that LWD is
inquiring whether it can enter into a five-year contract with a service provider.

We explained in Non-Policy Matter No. 30-2009' that RA No. 9184 and its revised
Implementing Rules and Regulations (IRR) are silent on the issue of multi-year contracts.
The Guidelines on the Procurement of Security and Janitorial Services® (Guidelines)
explicitly govern only the procurement of security and janitorial services by government
agencies. Nonetheless, said Guidelines do not make any categorical pronouncement that
multi-year contracts may be availed of only in the case of janitorial and security services
contracts. Said Guidelines simply state that it shall be applicable to the procurement of
janitorial and security services.

' Dated 10 June 2009.
? Issued through GPPB Resolution No. 24-2007 dated 28 September 2007,
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For your guidance, the General Appropriations Act provides that no agency shall
enter into a multi-year contract without securing a Multi-Year Obligational Authority
(MYOA) issued by the Department of Budget and Management (DBM) for the purpose.
Corollarily, the DBM has issued Circular Letter No. 2004-12° dated 27 October 2004 which
prescribes the guidelines and procedures for the implementation of multi-year contracts by
national government agencies.

As discussed in another opinion®, inasmuch as accountability for entering into multi-
vear contracts solely rests on the Bids and Awards Committee and the Head of Procuring
Entity, it is prudent to validate if your governing board is authorized to enter into multi-year
contracts under the law creating WD or under the corporate articles, whichever is
applicable; and, whether there is no additional budgetary authority required for the purpose.

Based on the foregoing, we wish to clarify that procuring entities may procure and
enter into multi-year contracts, subject to applicable rules and regulations governing multi-
year obligations. As such, we urge LWD to first verify if it is allowed to enter into multi-year
contracts under DBM Circular No. 2004-12 or whether its governing board is authorized to
enter into multi-year contracts under its enabling law or corporate charter. In the event that
the confirmation yields a negative result, we propose that the contract be procured on a yearly
basis.” We also suggest that LWD inquire with DBM for an authoritative and definitive
interpretation of the applicability of its Circular to LWD.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this opinion is being issued on the basis of facts and particular situations
presented, and may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should
there be other concerns, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

//ls‘g

3 Amended by DBM Circular 2010-8, issued on 30 December 2010.
*NPM 40-2011 dated 28 December 2011.
> NPM 46-2012 dated 26 April 2012.



