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ENGR. EDWIN V. REGALADO
Chairperson, Bids and Awards Committee - A
DAVAO CiTY WATER DISTRICT

Km. 5, ].P. Laurel Ave., Davao City

Dear Engr. Regalado:

We respond to your letter dated 28 March 2011, which we received on 18
April 2011, inquiring on the following:

1. Whether procuring entities are allowed to limit the procurement of items

only to those manufactured by certain countries but with no reference to a
specific brand;

2. Meaning/Implication of the phrase “unless specified in the BDS” stated
under Clause 7', Section 11 of the Philippine Bidding Documents (PBDs)
in light of the restriction as to origin of goods; and

3. Whether Section 18 of the revised Implementing Rules and Regulations
(IRR) of Republic Act (RA) 9184 prohibiting reference to brand names
applies as well as to specifications based on country of origin.

As represented, the Davao City Water District intends to procure
equipment/trucks that are of tested quality, durability, and workmanship at the lowest
reasonable price possible. Per its observation, there are emerging manufacturers in the
market openly selling equipment/trucks originating from a certain country at very
cheap price but with untested long-term performance and after-sales services.

With regard to the first concern, please note that as provided under Section
43.1.1 of the Implementing Rules and Regulations (IRR) of Republic Act (RA) 9184,
consistent with the obligations of the Philippines under international treaties or
agreement, goods may be obtained from domestic or foreign sources and the
procurement shall be open to all eligible suppliers, manufacturers, and distributors. As
such, although procuring entities are given leeway in formulating the specifications in
the terms of reference, they cannot limit the origin of goods to their preferred
countries of origin to the exclusion of other countries.

!Letter originally referred to Sec. 1.27 of the PBDs, 3" Edition
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For guidance, the technical specifications may include the required quality,
durability, and workmanship based on recognized local and international standards for
the industry. Where other particular standards are used, whether national standards or
other standards, the specifications must also state that the equipment, materials, and
workmanship that meet other authoritative standards, and which ensure at least a
substantially equal quality than the standards mentioned, will also be acceptable.”
Thus, if the objective of the procuring entity is to procure equipment/trucks with
tested quality and durability and workmanship, it may indicate in its bid data sheet the
specifications they may deem fit, without limiting, however, the countries of ori gin of
said equipment/trucks.

Anent your second concern, the phrase “unless specified in the BDS” seeks to
allow adoption of conditions on origin of goods depending on the institution funding
the procurement activity in view of the fact that the PBDs for Goods is harmonized
with Development Partners which have differing rules on origin of goods. As
discussed above, our policy is to allow goods to be obtained from domestic or foreign
sources. In this regard, the BDS provision for Clause 7, Instructions to Bidders of the
PBDs for Goods state “no further instructions.”

In this light, the rule on origin of goods provided in said Clause 7 may be
changed depending on the applicable rule of the institution funding the procurement
activity. In cases of projects governed by RA 9184 and its IRR, the rule provided in
Section 43.1.1 thereof applies.

As tegards your last concern, please be informed that Section 18 of the IRR is
limited to the prohibition on specifying the brand name of the items to be procured
and does not apply to prohibition on restriction of sources by country of origin.

Although said section mandates specifications to be based on performance
requirements, it does not provide basis for restricting country of origin. As discussed
above, the proven quality, durability, and workmanship of the equipment to be
procured may be tested, not on the basis of its country of origin, but on the basis of
recognized industry standards.

We hope to have provided sufficient guidance on the matter. Should you have
further concerns, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

2 Section VII, Procurement of Goods, Philippine Bidding Documents, 4™ Edition



