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INPM No. 013-2005]

February 16, 2005

MR. ALAN T. ORTIZ, PH.D.

President & CEO

National Transmission Corporation

Power Center, Quezon Avenue cor BIR Road
Diliman, Quezon City

Re : Payment in foreign currency

Dear Mr. Ortiz:

This has reference to your letter dated 3 January 2003, addressed to the
Honorable Secretary Emilia T. Boncodin as Chairperson of the Govermment
Procurement” Policy Board (GPPB), seeking clanfication on whether National
Transmission Corporation (TransCo) can pay in foreign currency those foreign
entities' allowed under GPPB Resolution No 02-2004 to participate in public bidding,

The issue was first considered by this office in GPPB-TSO letter dated 09
December 2004, in response to TransCo’s lettcr-que:ry2 putting forth similar question
on the propriety and legality of paying foreign bidders in foreign currency. Therein,
we have invoked and categorically stated the prescription of the Implementing Rules
and Regulations Part A (IRR-A) of Republic Act No. 9184 (R.A. 9184) that
procurement contracts shall be denominated and payable in Philippine currency. We
have likewise opined that, contrary to the position of TransCo, GPPB Resolution 02-
2004 is not diametrically opposed to Section 61.1 of IRR-A.

In the nature of a request for reconsideration, this instant query seeks
clarification on the same issue previously raised, inviting attention.or the additional
arguments and/or justifications advanced in support of TransCo’s position. Thus, we
tackle the submissions of TransCo in the discourse following.

! Refers to foreign suppliers, manufacturers and/or distributors.
? Dated 01 December 2004.



Policy in Section 61 of R.A.9184 is detailed in IRR-A provision

As aptly posited; no clear-cut terms in R.A. 9184 express the requirement that
payments for locally -funded procurements shall be in Philippine cumrency.
Interestingly, the same is a provision in the law’s implementing rules and regulations
and may accurately be said to be absent in the statute. This, however, is not fatal to the
rule’s legality and enforceability inasmuch as the provision:is a valid implementing
puideline for Section 61 of R.A.9184 that results from a lawful exercise of
subordinate or quasi~legisl.':1tion.3

R.A. 0184 has established the Government Procurement Policy Board — an
administrative agency entrusted with the task of effectuating the purpose and intent of
the Government Procurement Reform Act. It is a creature of law and sits as the sole
administrative organ of the government endowed with the power and duty to
administer and implement the reform polices in the spectrum of government
procurement.

The GPPB has the delegated legislative authority to establish a pattern of
conduct or gnidelines to be followed while ensuring the execution and predominance
of the legislative element or intent.* It is involved in the task of adopting rules and
regulations intended to carry out the provisions of law and to implement the
legislative policy behind R.A. 9184. It supplements, by way of regulations, a statute
by fislling in the details of the law to carry out the legislative policy as set forth in the
law. :

In this vein, Section 61 of R.A. 9184 is supplemented and its underlying
policy enforced by the prescription in Section 61.1 of IRR-A. Thus, the statutory
provision prescribing that contract prices are 10 be denominated and payable in
Philippine currency is' the facility determined by. the GPPB to ensure that contract
prices are not made subject to the mmpact of currency fluctuation during the contract
implementation. On this respect, consequential is the concem of the GPPB on the
stability of contracts and their incidents during implementation stage.6 Hence, the
pertinent rule as embodied in Sec. 61 of IRR-A reads:

Sec. 61.1. For the given scope of work in the contract as
awarded, all bid prices shall be considered as fixed prices,

} The rule-making power of an zdministrative agency, that is, the power to make implementing or
interpretative rules or regulations, is legislative in character and results in “delegated legisiation.”
“Rule-making” is legislation on the administrative level, that is, legislation within the confines of the
granting statute, as required by the Constitution and its doctrine of non-delegability and separability of
powers. It is also called administrative legislation, delegated legislation, ordinance-making, and guasi-
legislation. (De Leon and De Leon, Jr. ADMINISTRATIVE LAW: TEXT AND CASES, 200] Ed., p.
77 citing 1 Am. Jur. 2d 891 and J. Hart, AN INTRODUCTION TO ADMINISTRATIVE LAW 311)
% gee De Leon and De Leon, Ir. ADMINISTRATIVE LAW: TEXT AND CASES, 2001 Ed., p. 79

5 See Suarez, Rolando, ADMINISTRATIVE LAW, 1¥ Ed,, p.36, 37.

8 See however GPPB Resclution 07-2004 on allowable causes of contract price escalation and the
conditions for their availability.



and therefore not subject to price escalation during contract
implementation, except under extraordinary circumstances
and upon prior approval of the GPPB. All contracts shall be
- denominated_and payable in Philippine currency, and this .
shail be stated in the bidding documents; Provided,
however, that should the procuring entity receive bids
denominated in foreign currency, the same shall be
converted to Philippine currency based on the exchange
rate prevailing on the day of the bid opening. -

Requirement under Sec. 61.1 of IRR-A does not distinguish between local
suppliers and foreign suppliers

It is posited by TransCo that the prescription under Section 61.1 of the IRR-A
applies only to a Philippine entity or to any of its manufacturers or suppliers; and not
to the foreign bidders allowed to participate in the biddings pursuant to GPPB
Resolution 02-2004.7 This argument is premised on TransCos assumption that R.A.
9184 and its IRR-A govem only procurement of goods wherein the bidders ar¢
limited to Filipino citizens, domestic partnerships or corporations 60% of the interest®
belongs to citizens of the Philippines, or joint ventures of which Filipino ownership or

interest is at least 60%.

Contrary to the foregoing contention, R.A. 9184 and its JRR-A is not limjted
to procurement affairs where only local suppliers participate. The IRR-A is explicit
that when the goods to be procured are not available from local sources at the
prescribed minimum specifications of the appropriate Govermnment authority, as
certified by the head of the procuring entity, or when there 1s a need to prevent
situations that defeat competition or restrain trade, the procuring entity may invite
foreign suppliers, manufacturers and/or distributors to participate in the procurement
of said goods. Clearly, the law and its implementing rules contemplate procurement
conditions where foreign suppliers may participate. Incidentally, there is nothing in
the law that may be inferred as waiver to the application of other relevant provisions
of the law.

Thus, Section 61.1 of IRR-A is not rendered mute or inoperative by GPPB
Resolution 02-2004. While the latter is a provisional guideline to govern matiers of
eligibility of foreign suppliers under Section 23.11.1 of IRR-A, it does not contravene
the requirement of payment in Philippine currency nor that of fixed contract prices. In
no sense may they be construed to be diametrically opposed to each other.

The spirit of Section 61.1 of IRR-A is to ensure the stability of the contract
and to steady the price against fluctuation during implementation; while GPPB
Resolution 02-2004 purports to provide prior conditions for the allowable
participation of foreign bidders. Otherwise put, the requirement that all contracts shall
be denominated and payable in Philippine currency does not distinguish between

7 Resolution adopting the provisional guidelines for Section 23.11.1 of the IRR-A on eligibility of
foreign suppliers to participate in procurement processes.
 JRR-A refers to interest as “outstanding capital stock.”



foreign and Filipino suppliers. The contract under any circumstance should be in
Philippine currency.

_Section 61.1 of IRR-A is undisturbed by Section-42.3 .

Insofar as the apparent support that Section 42.5 of IRR-A may provide to
TransCos deduction that Section 61.1 to procurement contracts involving foreign
suppliers, the provision may prove inconsequential to the requirement on payment in
Philippine currency. Section 42.5 of IRR-A simply prohibits issuance of a letter of
credit in favor of a Philippine entity or to any of the latter’s foreign manufacturers or
suppliers and in no wise may it be interpreted to create a similar distinction between
foreign suppliers and local suppliers on matters of contract price. Hence, despite the
permissible issuance of letters of credit to foreign suppliers, this sanction does not
translate to an authority to denominate and pay the contract price in foreign currency;
nor does it warrant a qualified application of the requirement under Section 61.1 of
IRR-A.

GPPB Resolution

During the 1 GPPB Meeting held on January 24, 2005, the Members of the
Board unanimously confirmed the prescription embodied in Section 61.1 of the IRR-
A and agreed that prospective foreign bidders should consider foreign exchange
fluctuations when participating in bidding for government projects, thus,
incorporating allowances for such fluctuations in their bid prices. This resolution was
made in response to the Inter-Agency Technical Working Group (IATWG) of the
GPPB’s proposal for revisions to Section 61. 1 of the IRR-A. In fine, the GPPB
sustains the wisdom behind the prescription in the said provision. :

We trust that this clanifies matters.

Very truly yours




