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Re: Requirements for a Valid Joint Venture
Dear Ms. Inojales:

This refers to your letter sent by electronic mail (email) seeking our opinion on the
following issues:

a. Whether two companies having the same majority incorporators can
validly enter into a joint venture agreement under Republic Act (RA) No.
9184 or the Government Procurement Reform Act.

b. If yes, whether the legal documents, sans Tax Clearance, of Metro Davao
Supreme Pumps (MDSP) suffice the requirements for purposes of joint
venture under RA 9184.

c. What are the specified implementing procedures for joint venture
agreement (JVA)?

As represented, MDSP, a new company, intends to participate in the procurement of
infrastructure project with the General Santos Water District (GSWD) through a JVA with
LRCA Trading, Inc. (LTI). However, MDSP does not have the required Tax Clearance;
Audited Financial Statements; Income Tax Return and track record for completed projects.
Insofar as LTI is concerned, it has complete legal, technical, and financial eligibility
documents required under RA 9184. It is in this context that our opinion is sought.

Corporations have Distinct and
Separate Juridical Personalities

It is a well-settled doctrine that a corporation is invested by law with a personality
separate and distinct from those of the persons composing it as well as from that of any other
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legal entity to which it may be related.' Since MDSP and LTI have been organized as
separate corporate entities, it does not matter whether both corporations have the same
majority incorporators because they have separate juridical personalities. Further, the fact
that the majority of the incorporators of MDSP are the same with LTI does not mean that the
two (2) corporations are adjunct and conduit. In fact, there is no express provision under the
Corporation Law prohibiting stockholders or incorporators of a corporation from being a
stockholder or incorporator of another corporation.” Thus, MDSP and LTI may validly enter
into and execute a JVA for purposes of participating in procurement opportunities with
government, provided that they possess all the required eligibility requirements under RA
9184 and its revised Implementing Rules and Regulations (IRR).

Each Partner in the JVA must
Submit all Legal Eligibility Documents

Relative to the required legal documents for joint venture partners, we would like to
refer you to Instructions to Bidders (ITB) Clause 24.6, Philippine Bidding Documents
(PBDs) for Infrastructure Projects, which states that:

Each partner of a joint venture agreement shall likewise submit the documents
required in ITB Clauses 12.1(a)(i) and 12.1(a)(ii). Submission of documents
required under ITB Clauses 12.1(a)(iii) to 12.1(a)(vi) by any of the joint
venture partners constitutes compliance. (Underscoring supplied)

ITB Clause 12.1(a)(i) provides for the submission of the Registration Certificate from
the Securities and Exchange Commission (SEC) in case of corporations, while ITB Clause
12.1(a)(ii) provides for the Mayor’s Permit issued by the city or municipality where the
principal place of business of the prospective bidder is located. Both these legal documents
are required for submission by each partner in the joint venture. In addition, a Tax Clearance
is now included as part of the Class “A” legal eligibility documents.” Thus, although MDSP
and LTI may validly execute a JVA, none submission of the required legal eligibility
requirement by LTI is a ground for ineligibility, and the eventual disqualification of the joint
venture.

Execution of a JVA

There is no specific guideline in the execution of JVAs. However, a JVA involves a
contractual relation between or among the members of the association, where “[t]he
contracting parties may establish such stipulations, clauses, terms and conditions as they may
deem convenient, Erovided they are not contrary to law, morals, good customs, public order
or public policy.” Thus, taking into consideration the endeavor, service or work to be
undertaken, the parties may agree and stipulate on any arrangements, terms, conditions and
limitations towards the successful execution and implementation of the identified project.
Nonetheless, the relevant provisions in the revised Implementing Rules and Regulations
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(IRR) of RA 9184 can provide guidance in the formulation of the agreements and stipulations
in the JVA, specifically, Sections 23.5.2.1.(¢)’ and 24.1(b)° of the IRR of RA 9184.

In view of the foregoing, it is our considered view that companies having the same
majority incorporators can be joint venture partners and execute a JVA. In addition, each
joint venture partner shall submit all the required legal eligibility documents, that is, (a) SEC
Registration Certificate in case of corporations; (b) Mayor’s permit; and (¢) Tax Clearance.
Lastly, there is no specific guideline in the execution of a JVA, but parties should consider
appropriate stipulations and agreements to completely accomplish the endeavor, service or
work subject matter of the JVA.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented,
and may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be
other concerns, please do not hesitate to contact us.
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3 Section 23.52.1. The following persons/entities shall be allowed to participate in the bidding for
infrastructure projects:

e) Persons/entities forming themselves into a joint venture, i.e., a group of two (2) or more persons/entities that
intend to be jointly and severally responsible or liable for a particular contract: Provided, however, That, in
accordance with Letter of Instructions No. 630 (LOI 630), Filipino ownership or interest of the joint venture
concerned shall be at least seventy-five percent (75%): Provided, further, That joint ventures in which Filipino
ownership or interest is less than seventy-five percent (75%) may be eligible where the structures to be built
require the application of techniques and/or technologies which are not adequately possessed by a person/entity
meeting the seventy-five percent (75%) Filipino ownership requirement: Provided, finally, That in the latter
case, Filipino ownership or interest shall not be less than twenty-five percent (25%). For this purpose, Filipino
ownership or interest shall be based on the contributions of each of the members of the joint venture as specified
in their JVA.

8 Section 24.1 For purposes of determining the eligibility and short list of bidders in accordance with Section

244 and 24.5 of this IRR, only the following documents shall be required by the BAC using the forms
prescribed in the Bidding Documents:

b) Class “B” Document

Valid joint venture agreement (JVA), in case a joint venture is already in existence. In the absence of a JVA,
duly notarized statements from all the potential joint venture partners stating that they will enter into and abide
by the provisions of the JVA in the instance that the bid is successful, shall be included in the bid. Failure to
enter into a joint venture in the event of a contract award shall be ground for the forfeiture of the bid security.
Each partner of the joint venture shall submit the legal eligibility documents. The submission of technical and
financial documents by any of the joint venture partners constitutes compliance.




