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Re: Advance Payment for Consulting Services

Dear Mr. Ayo:

We respond to your letter' requesting clarification regarding advance payment as

discussed in Annex “F” of the revised Implementing Rules and Regulations (IRR) of
Republic Act (RA) 9184.

As represented, BCDA provides advance payment to its consultants, which is
consistent with Annex “F” on Contract Implementation Guidelines for the Procurement of
Consulting Services. BCDA poses four (4) related scenarios relative to advance payment, and
we have narrowed down the queries as follows:

1. Whether advance payment can be made at any time during the implementation of

the contract (i.e., together with the first progress billing or any time thereafter);
and,

2. Whether advance payment is possible without the issuance of the corresponding
irrevocable standby letter of credit (LC).

Advance Payment and Progress Payment

For your guidance, the Manual of Procedures for the Procurement of Consulting
Services (Manual) provides guidance on advance payment for consultants in addition to
Annex “F” of the IRR. Both rules allow the issuance of advance payment equivalent to not
more than fifteen percent (15%) of the contract price if the Government deems it fair and
reasonable, subject to certain specified conditions; and, likewise provide for a repayment

scheme whereby the advance payment made will be deducted from the consultant’s progres
payments. /%
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Advance 3pa},rmeut, as a general rule, is not allowed. Section 88(1) of Presidentiat
Decree No. 1445° provides that:

- “Except with the prior approval of the President (Prime Minister) the
government shall not be obliged to make an advance payment for services not
yet rendered or for supplies and materials not yet delivered under any contract
therefor. No payment, partial or finai, shall be made on any such contract
except upon a certification by the head of the agency concerned to the effect
that the services or supplies and materials have been rendered or delivered in

accordance with the terms of the contract and have been duly inspected and
accepted.”

As an exception, however, advance payment may be extended to a consultant for
purposes of mobilization. This exception is recognized in order to provide him with the
needed funds to initiate his work. Since the purpose in extending advance payment is to
facilitate mobilization on the part of the consultant, it can be released without any prior work
being performed as distinguished from progress payment which requires prior
accomplishment of works as a condition for payment. As such, similar to civi! works
procurement, advance payment may be considered as a form of financial assistance that the
government may extend to the contractor, upon his request before he starts working on a
project, while progress payment represents payment for each part of work accomplished.*

In view of the foregoing considerations, it is our view that advance payment cannot be
claimed either together with the first progress billing or at any stage of the contract
implementation indicating that work on the project has been commenced as this is
incongruous with the very purpose for which provisions for advance payment is recognized.

Irrevocable Standby LC

Please note that the issuance of an irrevocable standby LC is a mandatory requirement
under RA 9184 and its IRR. This rule is reflected in a previous opinion® issued by this office
that the irrevocable standby letter of credit, bank guarantee or surety bond (collectively
referred to as guarantee), which a contractor is required to submit, is a condition precedent to
receiving advance payment. Such guarantee must be equal to the amount advanced by the
Procuring Entity since such instrument stands as security for the re-payment of the money
received by the contractor in case the latter does not proceed with the consultancy work.
However, the Manual provides that the consultant may reduce his irrevocable standby LC by
the amounts recouped by government which is charged against progress billings.

Hence, the rules clearly mandate the posting of the corresponding irrevocable standby
LC by the consultant, such that under no condition should advance payment be extended
without complying with this requisite.

Based on the foregoing, we are of the opinion that claim for advance payment is not
allowed when a consultant initially forgoes its right to claim advance payment and thereafier
requests it together with the first progress billing or at any time during contract
implementation where work has been partially accomplished as this defeats the very purpo%
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for which an advance payment is allowed. In addition, the posting of an irrevocable standby

LC is necessary whenever advance payment is made, but may be reduced vis-a-vis the
amounts refunded or charged against progress billings.

We hope that our advice provided sufficient guidance on the matter. Please note that this
opinion is being rendered on the basis of the facts and particular circumstances as presented, and
may not be applicable to a different set of facts and circumstances. Should you have additional
questions, piease do not hesitate to contact us.
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