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" REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Mezzanine 1235, Mabini Hall, Malacafiang, Manila
Telefax Nos. (02) 735-4962; (02) 736-5758

[NPM No. 124-2004]

September 20, 2004

MR. CARLOS L. BOTEROS
Regional Director

, Department of Labor and Employment
~ Regional Office VI '

Re : Procurement Under Section 52 of the Implementing Rules and
Regulations Part A of Republic Act 9184

Dear Director Boteros:

This refers to your letter dated July 23, 2004, indorsed to our office by Director Viola P.
Villanueva of the Commission on Audit ~ Regional Office VI on August 27, 2004, requestmg
clarification on the applicability of the alternative method of procurement through Shopping' on
several procurements of your agency, namely: (a) catering services costing less than P50,000.00;
(b) security services (one security guard); (c) janitorial services (one janitor); and other services
costing less than P50,000.00, such as mimeographing, photocopying, and air condition
maintenance.

The sole substantive issue that needs to be resolved is as follows:
Whether or not the alternative method of procurement of Shopping under Section 52

of Republic Act 9184 (R.A. 9184) and its Implementing Rules and Regulations Part
A (IRR-A) may also be used in procurement of services,

* Coverage of Shopping
The issue stems from the fact that Section 52 of the IRR-A of R.A. 9184 allows Shopping

for readily available off-the-shelf goods or ordinary/regular equipment but is silent as to its
application on services. The provision states, to wit:

! Section 52, Implementing Rules and Regulations Part A, Republic Act 9184



Shopping is a method of procurement of goods whereby the procuring entity simply
requests for the submission of price quotations for readily available off-the-shelf
goods or ordinary/regular equipment to be procured directly from suppliers of
known qualifications. This method of procurement shall be employed only in any of
the following cases:

a) When there is an unforeseen contingency requiring immediate purchase:
Provided, however, That the amount shall not exceed fifty thousand pesos
(P50,000.00); or

b) Procurement of ordinary or regular office supplies and equipment not
available in the Procurement Service involving an amount not exceeding two
hundred fifty thousand pesos (P250,000.00): Provided, however, That the
procurement does not result in splitting of contracts, as provided in Section
54.1 of this IRR-A: Provided, further, That at least three (3) price quotations
from bona fide suppliers shall be obtained.

The above amounts shall be subject to a periodic review by the GPPB. For this
purpose, the GPPB shall be authorized to increase or decrease the said amount in
order to reflect changes in economic conditions and for other justifiable reasons.’

The phrase “readily available off-the-shelf goods or ordinary/regular equipment” in the
above-quoted provision seems to exclude services from being procured through Shopping. The
term *“off-the-shelf” refers to something that is available as a stock item: not specially designed or
made.’ To be available as a stock item, a thing must be tangible and capable of being stored. Since
services are intangible by nature and cannot be stored or kept in stock, logic dictates that Section
52(a) of the IRR-A of R.A. 9184 excludes services from its coverage. Consequently, janitorial and
security services, regardless of the amount involved, cannot be procured through Shopping.

However, it is important to clarify that the above-mentioned interpretation will not hold true
for certain services such as catering, photocopying, mimeographing, repair, and other similar
services where the foremost intention is to procure a tangible good and the service component,
. which may cost more than the tangible good procured, is merely ancillary thereto. In these cases,
there is a readily available off-the-shelf good that will be procured and an accompanying service
component that is provided for the proper use or consumption of such good. To illustrate, using
repair services as example, the primary or foremost consideration is the replacement of a defective
part of an equipment — a tangible good; the installation of which is an ancillary service required for
the proper use of the procured good. As regards maintenance services, although tangible goods are
procured for the maintenance of equipments, the same may not be procured through Shopping
considering that these types of services do not arise from unforeseen contingency.

Based on the foregoing, subject to the existence of any of condition set forth in Section
52(a) of R.A, 9184 and its IRR-A, Shopping may be used in procuring services where the primary
intent is the acquisition of a readily available off-the-shelf goods and the service component 1s just
ancillary to its acquisition. In relation to this, procurement of services which do not have readily
available off-the-shelf goods component, or those which include goods cpifponent but do not arise
from an unforeseen contingency, cannot be procured through Shopping.

¢ Emphasis supplied.
* The Merriam-Webster Dictionary, 1997, p. 515.



Accordingly, we are of the opinion that the Department of Labor and Employment —
Regional Office VI may procure catering services, photocopying, mimeographing, and other
similar services as discussed above subject to Section 52(a) of R.A. 9184 and its IRR-A.

We trust that this clarifies matters.

JOSE MARTIN C.SYQUIA
Executive Director I11

* Copv furnished:

Atty. Viola P. Villanueva
State Auditor V

Regional Cluster Director
Commission on Audit
Regional Office VI
Barangay Ungka, Pavia,
lloilo City
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